Чудо! Прокуратурата подпука кмет от ГЕРБ, профукал 360 000 лева

44 4 335

Не е за вярване! Малко преди да бъде закрита бухалката на хунтата – Специализираната прокуратура, е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия кмет от ГЕРБ на община Дряново Мирослав Семов, за когото Narod.bg вече осветли машинации за 1 милион лева!

Обвинението е за безстопанственост, довела до щети за общината в размер на 360 хил. лв.

Натрупаните на гърба на данъкоплатците вреди, които държавното обвинение е установило в досъдебната фаза, са от провалилия се преди изобщо да заработи Висш колеж по биодиминамично земеделие. Това е същият колеж, за който „За истината“ бие тревога от началото на 2018 г.

Още тогава се появиха съмнения, че висшето училище може да се окаже средство за източване на Община Дряново. Четири години по-късно предположенията са надлежно формулирани в обвинителния акт срещу Мирослав Семов.

Повдигането на обвинение не означава „виновен“, нито е сигурно, че делото ще влезе в съдебна фаза. Крайната дума за това е на съда, който най-напред трябва да се произнесе дали свършеното в досъдебното производство е достатъчно и налице ли са основания за насрочване на делото в съдебно заседание. Това ще стане в рамките на разпоредително заседание, насрочено от Окръжен съд Габрово за 7 октомври т.г.   

За това заседание съдът призовава всички страни –  Мирослав Семов и адвокатите му Татяна Дончева и Илко Димитров от Софийска адвокатска колегия, представители на държавното обвинение и ощетената страна – Община Дряново.

Кметът на Дряново Мирослав Семов (2015-2019) произнася реч по повод откриването на новия колеж

Явяването на Мирослав Семов, който е с мярка за неотклонение „подписка“ (с определение от Специализирания наказателен съд от ноември 2021 г.), е задължително, пише в разпореждането на Окръжен съд Габрово за насрочване на разпоредителното заседание. При неявяване, мярката му може да бъде променена в по-тежка, указва съдът.

Бившият кмет на Дряново е с обвинение по чл. 219, ал. 3 от Наказателния кодекс и във връзка с ал. 1. Въпросният текст гласи: Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Ако се докаже, че деянието е извършено умишлено и не съдържа признаците на по-тежко престъпление, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Обвинителният акт срещу Мирослав Семов е на 26 страници. В тях подробно е описана цялата история около така наречения Висш колеж по биодинамично земеделие, който трябваше да превърне Дряново в световен град на природосъобразния начин на живот.

Реклама

Вместо това Община Дряново е ощетена с 360 хил. лв., а прокуратурата смята, че вина за това има кметът на Дряново от ГЕРБ, който не е създал необходимата организация и не е упражнил необходимия контрол при ползването на общинския имот и намиращите се в него вещи. 

Още при откриването на колежа, който изобщо не заработи като колеж, беше ясно, че зад уж добрите намерения на „Регионално сдружение за социален просперитет“, което стои зад идеята и всичко последвало от нея, в това число обвинението срещу Мирослав Семов, стои нещо твърде различно от биодинамичното земеделие. 

Как иначе да се обясни изнасянето и отдаването под наем на външни дружества на работещи стругове, фрези, бормашини и др., изнасянето и предаването за скраб на чугунени радиатори, неплащането на месечен наем. Всичко това е ставало пред очите на общинската управа на Дряново, която все пак взима мерки, но когато е твърде късно. 

В какво конкретно е обвинен Мирослав Семов?

За времето от декември 2016 г. до август 2019 г. в качеството му на длъжностно лице – кмет на община Дряново, „умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество“.

Не е бил добър стопанин и не е упражнил контрол и не е надзиравал как се стопанисва предоставения под наем общински имот за целите на колеж.

Не е създал необходимата организация за отчетност за първите две години от действието на договора с наемателя, като не е изисквал заложените в договора за наем отчети на всеки шест месеца. Тези отчети е трябвало да бъдат придружени от разходооправдателни документи, тъй като в договора е заложено, че наемът се приспада от сумите за подобрения в сградата. По този начин не е било възможно да се определи колко точно дължи за наем наемателят.

Не е изпълнил решение на Общинския съвет в Дряново, което го задължава да проведе публичен търг за отдаване под наем на движими вещи общинска собственост, намиращи се в сградата на бившата общинска гимназия.

Колежът в Дряново е рекламиран като първия по биодинамично земеделие на Балканите. По предложение на кмета на града Мирослав Семов през 2016 г. Общинският съвет отдава за 10 години на собственика му – „Регионално сдружение за социален просперитет“ сградата на бившата професионална гимназия за подготовка на кадри за железопътния транспорт. Определеният месечен наем е 4642 лв.

Наемателят изглежда няма намерение да получава акредитация, защото не прави постъпки за това. В отговор на въпроси, които през 2019 г. „За истината“ изпрати до българското Министерство на образованието и науката(МОН), оттам обясниха, че дипломите от висшите училища у нас, независимо дали са български или филиал на чуждестранен университет, не се признават в страната, ако училището не е получило акредитация.

Към това обяснение от просветното ведомство добавиха уточнението, че не разполагат с информация за функционирането на висш колеж по биодинамика в страната и неговото откриване.

Тази подробност по-късно не отрекоха и от „Регионално сдружение за социален просперитет“, но едва когато „За истината“ обясни какво са казали от МОН, Николай Зайцев – лицето, посочено за контакти в сайта на колежа нямаше как да скрие, че дипломите на завършилите колежани няма да бъдат легитимни у нас, но услужливо пропусна да обясни защо тази подробност е спестена както на „кандидат – студентите“, така и на общинската администрация и общинските съветници в Дряново, пред които през лятото на 2016 г. е представено инвестиционното предложение за създаване на колежа.

44 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  ПРИМЕРНО„ ВМЕСТО ТОВА НЯКОИ УШИ НА ЗАЕК ДА МИ ПОРАСТНАТ…….

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ДА ВИ ИМАМ ЧУДОТО„ МЪРШИ….. А РАКЪТ КОЙ ЩЕ ГО ПЛАТИ??

 3. ОТВРАТЕНА казва

  НА ПОВЕЧЕТО„ КОИТО МИ ТРЯБВАТ ЗНАМ АДРЕСИТЕ И УЧРЕЖДЕНИЯТА. А СМЪТНИ ЗАПЛАХИ ДОРИ И ДА ВАЛЯТ, ЩЕ СЪТРЕСАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ.

 4. ОТВРАТЕНА казва

  МНОГО ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС: ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА КОГАТО ТРЯБВА?

 5. ОТВРАТЕНА казва

  АКО НЕ ПОМОГНЕ– ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА СКАЛПЕЛ „ КОГАТО НЕ ТРЯБВА?

 6. ОТВРАТЕНА казва

  АЗ ТАКА И НЕ РАЗБРАХ– АЗ ЛИ СЪМ ПРИ ВАС ИЛИ ВИЕ СТЕ ПРИ МЕН…??

 7. ОТВРАТЕНА казва

  ДА ПИШЕМ ЛИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА БЕНДЖИ„ ЗАКС И ДРОНА? ВИЕ ВЕЧЕ КАТО СИ ПОКАЖЕТЕ НЕДЪГАВОТО ИЗЧАДИЕ„ НЕ ВИ ПУКА„ А?

 8. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ БИ ДА СТЕ В ОБОРУДВАНОТО С МОНИТОРИ СТУДИОН НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ….?

 9. ПОВЪРНАХ казва

  А НА ЧОВЕК„ АКОЙТО СКОЧИ ОТ ДВАНАЙСТИЯ ЕТАЖ„ ПРЪСНА ЛИ МУ СЕ ВЪВ ВЪЗДУХА СЪРЦЕТО„ ДЕМОНИ….?

 10. ОТВРАТЕНА казва

  ТЪПА СВОЛОЧ: КМЕТЪТ ГИ Е “ ПРОФУКАЛ “ ПО ТЯХ…..

 11. Мариана Сумистката казва

  АЗ МОГА ДА ВИ ОПЕКА НА ЧЕВЕРМЕ„ ИЛИ ПОНЕ СЕ НАДЯВАМ….

 12. ОТВРАТЕНА казва

  ДОЛНОПРОБНИ УБИЙЦИ…..

 13. ОТВРАТЕНА казва

  АЗ АКО ПЛЮНА В МОЯ ТЕФТЕР„ ЩЕ ВИ ОСЪДЯ НА СМЪРТ….

 14. ОТВРАТЕНА казва

  ЩЯХ ДА КАЖА„ ВЪЗМОЖНО Е В НАЙ– БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ДА ПОПАДНЕТЕ В БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК„ МЪРШИ„ НО ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ ПОПАДНАЛИ….. НОРМАЛНА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ ЧЕТНИ ХОРА„ НАЛИ ЗНАЕТЕ……

 15. ОТВРАТЕНА казва

  ВИЖТЕ КАКВА “ ПРИЯТНА “ ФИЗИОНОМИЯ“…….СИГУРНО НЕ МУ ТЕЖАТ НА СЪВЕСТТА ХИЛЯДИ МЪРТЪВЦИ. ИМАШ ЛИ КАМЕРА„ МИКРОФОН И СЪОТВЕТНИЯ СОФТУЕР ?

 16. ОТВРАТЕНА казва

  КАКВО ДА ПРАВЯ С ИЗНАСИЛВАЧИТЕ…. КАТО СЪМ ГИ ОСЪДИЛА НА СМЪРТ…?

 17. Мариана Сумистката казва

  А И НАГЛОСТТА ДА ПРИГОТВЯТЕ ПОГРЕБЕНИЯ И НЕКРОЛОЗИ НЕ Е ОТ ВЧЕРА…

 18. ОТВРАТЕНА казва

  ВМИРИСАНИ ДОЛНИ ТВАРИ

 19. Мариана Сумистката казва

  АТАНАСКО „ ТУК ЛИ СИ….?

 20. Мариана Сумистката казва

  ШАХ И МАТ: АКО ВИ ПЛАЩАТ % ХИЛЯДИ НА МЕСЕЦ– ЩЕ ГИ СГАЩЯ. АКО СТЕ НА СВОИ РАЗНОСКИ„ ЩЕ СИ КЮТАТЕ И ЩЕ СИ БАЧКОРИТЕ…..

 21. A- ha - ha ! казва

  БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ГОСТОПРИЕМСТВОТО….

 22. ОТВРАТЕНА казва

  СМЪРДИТЕ ОТ ПУТИЩА…..

 23. ОТВРАТЕНА казва

  НЯМА САМО ВИЕ ДА “ КОРИГИРАТЕ“ „ Я…..ГНУСНИ УРОЛИВИ ИЗНАСИЛВАЧИ. СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ВЗАИМНООБСЛУЖВАТЕ.НАЛИ ИМАТЕ ПОТЕНЦИАЛ…?

 24. ОТВРАТЕНА казва

  СПОКОЙНО, НЯМА ДА СЕ ЦАПАМ С ДЪРТИ ПЕДЕРАСТИВИ АНТИЗАКОНОДАТЕЛНИ СУТЕНѝОРИ, ЩЕ ВИ ГО НАЧУКАМ НА ВСИЧКИ.

 25. ОТВРАТЕНА казва

  АТАНАСЕ„ ЯЖ ПАСТИ„ И НЕ МЕ ЗАПЛАШВАЙ С УБИЙСТВО !!!

 26. ОТВРАТЕНА казва

  МАЙКА ТИ Е ТРАВЕСТИТ„ ВЕ„ БОКЛУК!

 27. Мариана Сумистката казва

  ДА НЕ ТИ КИПНЕ ОБАЧЕ МАНДЖАТА„ ОЛИГОФРЕН…..

 28. ОТВРАТЕНА казва

  ДА„ ДЕ! ПО– ДОБРЕ БОЙЧЕТО ДА МИ СЕ ОБАДИ„ ОТКОЛКОТО ВИЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ…. ТЕ ССА ВОЗАТ НА ВАШТЕ ТАКСИТА…

 29. ОТВРАТЕНА казва

  МАЯ– ДОЛНАТА КУРВА И СВОДНИЦА ДА НЕ ИЗРЕВЕ НА УМРЯЛО….

 30. ОТВРАТЕНА казва

  УРОДЛИВО ОТКАЧЕНО ЧУДОВИЩЕ. ПАЧАВРА, ГНУСНА ДОЛНОПРОБНА ЗМИЯ….

 31. ОТВРАТЕНА казва

  PAESI……

 32. ДЕДЕ И МИА казва

  ПЕПЕЛЯШКА

 33. Мариана Сумистката казва

  АЗ, КАКТО ЗНАЕТЕ, ЩЕ ВИ ПРЕЧИСТЯ С ЯДРЕН ВЗРИВ…

 34. Я ДА ВИДИМ ТОЗ ЧУВАЛ казва

  ЕДНИ ТУКА ПО ЗАПОВЕД НА ЩУКАТА ИЗКРИВЯВАТ ОЧИ КАТО ЗВЕЗДИ…..

 35. ОТВРАТЕНА казва

  КАКВО КАЗАХА ХОРАТА В БОЛНИЦИТЕ:“ ИСКАМ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ„ АМА СА СЛУЧИЛИ НА САНИТАРКАТА„ КОЯТО ИМА ДЕЦА В ЧУЖБИНА И ИСКА 130 000 ЛЕВА ПОДКУП…..?

 36. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  Я КАЖИ “ МИНУС“ – ДА ЯДЕШ СВИНСКИ ВИРУС…..

 37. ЕЙ МА НА– БЕЗ ЦЕНЗУРА! казва

  ЕЙ НА Т’ВА МУ ВИКАМ МАЙСТОРЛЪК- С ЕДИН СМС ПРИКЛЮЧИ САГАТА БУДЕНБРОКОВИ….

 38. ОТВРАТЕНА казва

  САМО НА ДОКТОРИ ЩЕ МИ СТАНЕТЕ……ВИЕ И УРОДЛИВИТЕ ВИ ИЗЧАДИЯ….

 39. ОТВРАТЕНА казва

  ЩЕ ВИ ИМПРИНТИРАМ ЗАВИНАГИ…..

 40. Мариана Сумистката казва

  ЩЕ ПОЛУЧИТЕ 24 СЕАНСИ С ПСИХОАНАЛИТИК…..

 41. ОТВРАТЕНА казва

  ТУК СЕ СЕЩАМ ЗА САДИСТА БОГОМИЛ БОНЕВ……. МОЖЕ ЛИ ДА ДАВАТЕ ДОТЪП ДО СНИМКИ НА ДОЛНОПРОБНИ ШОФѝОРИ, ЗА ДА СЕ ГИЗДЯТ ДО ВАС В ЗАТВОРА…?

 42. Мариана Сумистката казва

  КАМЕРАТА ИДВА МАЛКО ПО– КЪСНО, А„ МЪРШИ…?

 43. С ПРАЗДНИКОМ казва

  ДЕМОНИЗЪМ ПЛЮС…..

 44. ОТВРАТЕНА казва

  ПОВРЪЩАМ ОТ БУКЕТИ„ НАЛИ ЗНАЕТЕ… ( МОЖЕТЕ ДА МЕДИТИРАТЕ…)

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.