Шоу в Темида: Защо Волен опрости 35 000 лева на Бойко Борисов?

24 2 638

За всички е ясно, че политиците често си служат с манипулации и даже откровени лъжи, за да се харесат на електората или да дискредитират опонентите си. Обикновено обидите и клеветите остават безнаказани, но понякога се стига и до съд. Последният пример е завирилият се спор между бившите премиери Бойко Борисов и Кирил Петков, който трябва да се реши в съда.

Причината е брифинг на ГЕРБ, на който те обвиниха кабинета „Петков“, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром“, за да облагодетелства свързани с ПП фирми.

Пред журналистите ексдепутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев начерта цяла схема на специално приготвена дъска. Самият Добрев обаче призна по време на брифинга, че партията му няма доказателства за обвиненията си, а просто смята, че няма друго логично обяснение за това, че кабинетът „Петков“ е купувал газ на по-висока цена.

Реакцията на Кирил Петков не закъсня и още в същия ден обяви, че завежда дело за клевета срещу Бойко Борисов. „Заведох дело за половин милион лева. Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец. Омръзна ми да го слушам, всичките му лъжи за посредници, за комисионни, за всякакви клевети, които той непрекъснато говори навсякъде, така че време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати“, каза Петков.

Смут предизвика фактът, че искът на лидера на ПП срещу Борисов беше внесен в Софийския районен съд, а не в Софийския градски, каквато е съдебната практика, когато стане дума за гражданските дела с искове за над 25 000 лв.

„Според мен няма да има дело, защото са го внесли в грешния съд и не са си внесли съдебната такса“, побърза да коментира Делян Добрев.

Самият Петков обясни, че делото ще бъде в Софийския районен съд, защото иска срещу Борисов да бъде образувано наказателно дело от частен характер. В него не участва прокурор, а тъжителят е обвинител. По информация на „Сега“ жалбата на Петков срещу лидера на ГЕРБ е от около 60 страници.

„Заведена е тъжба за престъпление от частен характер и граждански иск по наказателното дело. За този тип дела държавната такса е 12 лв. при започване на делото и 4% върху уважения иск, които се определят от съда при приключване на делото“, заяви адвокат Димитър Гочев.

Трудно е да се прогнозира какъв ще бъде изходът от делото за клевета срещу Борисов, предвид съдебната практика. Той вече беше в съдебен спор с лидера на БСП Корнелия Нинова. Двамата се съдеха цели 2 г. заради изречени обиди по време на предизборната кампания през 2017 г.

Първо Борисов заведе иск за 26 000 лева срещу Нинова, защото на митинг в Хасково казала по негов адрес „Крадецът вика: Дръжте крадеца“. Лидерката на соцпартията пък се почувствала засегната от публични изяви на Борисов, в които той я нарекъл „госпожа Лъжа“, „върл активист на СДС“ и „бъдещ диктатор“. Исковете й бяха за общо 30 100 лв.

Борисов заяви пред съда, че „политическото и професионалното му верую е да служи честно, отговорно и професионално на българските граждани“. Думите на Нинова го засегнали дълбоко, предизвикали нравствени страдания, защото накърнили честта и достойнството му, както и авторитета, граден дълги години пред българската общественост и европейските му партньори.

„Ответницата посегна на най-съкровените ми чувства на българин и християнин, засегна авторитета на българската държава и това представлява интензивен опит да се унищожи репутацията ми на бивш министър-председател, на български гражданин и партиен лидер“, оплака се Борисов.

Нинова, от своя страна, твърди в своя иск, че Борисов я дискредитирал като политически лидер и отблъснал много нейни симпатизанти, разколебал доверието в нея като партиен ръководител и подронил авторитета й в обществото, причинявайки й сериозни морални страдания.

Още на първа инстанция СГС отхвърли исковете и на двамата, като обобщи, че изказванията им представляват мнения и оценки, а не факти, и затова не подлежат на проверка.

И двете страни останаха недоволни от решението и така делото стигна до втората инстанция, която също отхвърли исковете. САС изрично посочва, че въпросните изявления са направени в предизборна кампания.

Реклама

„И двете изказвания опитват да внушат, че противниковата партия не може или няма да изпълни предизборните си обещания, за да се манипулира по този начин какъв би бил правилният избор и не съдържат твърдение, че Борисов, съответно – Нинова, са казали неистина или са затаили истина по какъвто и да е било повод“, се казва в решението на съда.

В кариерата си на политик лидерът на ГЕРБ е осъждал, но най-вече е бил осъждан за клевети. Последният такъв случай е от август, когато Елена Фичерова – бивш началник на кабинета на доскорошния вътрешен министър Бойко Рашков, успя да спечели на първа инстанция 5000 лв. с иск срещу Борисов, в който твърди, че честта и достойнството й били засегнати, след като той заявил, че е изпратена в МВР по поръчка.

Преди това пък журналистът и евродепутат от БСП Елена Йончева окончателно осъди Бойко Борисов за морални вреди. Причината е негово изказване, в което обвинява Йончева, че е получила няколко милиона от българската държава за едно интервю.

Вследствие на изказването му Йончева почувствала, че са накърнени нейните духовен интегритет, чест, достойнство, добро име и професионален авторитет. Защитата на Борисов пък твърди, че той е говорил по време на предизборна кампания и не е нарушил правилата за агитация. В крайна сметка на Йончева бяха присъдени 5000 лв. неимуществени вреди.

Борисов беше осъден на първа инстанция за 10 000 лв. и от Мая Манолова. Тя се е почувствала обидена от интервю на лидера на ГЕРБ, в което я обвинява, че „се среща с ромите да прави такава уйдурма“. В иска си бившият омбудсман заявява, че е опозорена като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат-кмет на София.

Борисов обаче върна „жеста“ на Манолова, като също я осъди за обида. Той споделя пред съда, че е претърпял „психологически душевни и емоционални а болки и страдания“ заради изказвания на бившия омбудсман, които го представяли в негативна светлина. Свидетелката С.Д. (най-вероятно пиарката му Севделина Арнаудова – Димитрова) казва още, че заради Манолова Борисов не можел да спи, вдигал кръвно и ставал раздразнителен. В крайна сметка на лидера на ГЕРБ бяха присъдени 10 000 лв. неимуществени вреди.

По комичен начин пък се разви делото за клевета на Борисов срещу бившия му коалиционен партньор от „Атака“ Волен Сидеров.

След дълъг съдебен процес през 2016 г. лидерът на ГЕРБ спечели във Върховния касационен съд обезщетение в размер на 3000 лв., но се оказа, че не само че няма да получи нищо, но и ще трябва да плати на Сидеров 35 000 лв. съдебни разноски. След съдебното решение обаче Сидеров направи жест и опрости присъдените му пари.

Което следва да покаже, че целта на политическите съдебни спорове изобщо не е материална облага, а пиар ефект.

Дори по приключилите дела за клевета между политиците не е ясно дали присъдените обезщетения са изплатени, нито пък какво е станало с парите, ако са.

В българския политически живот има и други куриози – да се съди не бивш, а бъдещ коалиционен партньор. Бившият финансов министър Асен Василев съди за 250 000 лв. зам.-председателя на “Има такъв народ“ Тошко Йорданов заради твърдението му, че Василев е откраднал интелектуална собственост.

Скандалът между двамата се разигра преди да бъде съставено правителството, но делото не бе прекратено по време на коалиционния мир.

Партия ГЕРБ пък внесе в съда иск за 100 000 лв. срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков заради негови изявления за парите от магистрала „Хемус“. Самият Борисово бяви, че завежда дело за клевета срещу Рашков заради скандала с магистралата.

Заплахи със съд имаше и между бившия спортен министър Радостин Василев и адвокатката бивш депутат Татяна Дончева заради скандала „500к“, но досега не е ясно някой от двамата да е внесъл иск.

Публикация на „Сега“, заглавието е на Narod.bg

24 Коментара
 1. ЕЙ МА НА– БЕЗ ЦЕНЗУРА! казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА- АКО НЕ БЕШЕ ГИ ОПРОСТИЛ, НИЕ НЯМАШЕ КАК ДА ГО ОСЪДИМ……

 2. Мариана Сумистката казва

  НО ПЪК ЗА КАКВО СА МУ СЕГА ТЕЗИ ПАРИ НА ВОЛЕН„ КАТО СЕГА НЕ Е БОЛЕН„ А ВОЛЕН СИДЕРОВ…?

 3. Мариана Сумистката казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА– АКО БЕШЕ НИ ОСЪДИЛ„ НИЕ ЩАХМЕ ДА ОСЪДИМ ВРЪЗКИТЕ МУ В ОБЩЕСТВОТО……

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА– ТОЙ ОТДАВНА НИ Е ОСЪДИЛ НАС ДВАМАТА НА БЕЗНАДЕЖНОСТ….. И.Н. КОЛКО ПЪТИ ДА ВИ КАЗВАМ ДА НЕ СПОРИТЕ С НАПЪЛНО ЗДРАВИ ХОРА НА ДАВА КРАКА; НО ПЪК ………

 5. Мариана Сумистката казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА– АКО ИМАМЕ ОБЩИ ВРАГОВЕ„ ЩЕ СИ ПИШЕМ…..

 6. Мариана Сумистката казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА ПЪК– НЯМАМ НУЖДА ОТ НОВУ ПРИЯТЕЛИ, ЗАЩОТО ПРИДОБИХ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПРИЯТЕЛ…….. НО ПЪК МИ ОТНЕХА НАЙ– СВИДНОТО„ КОЕТО СЪМ ИМАЛА…… НО ПЪК ИМАМ НАЙ– СКЪПОТО И БЕЗЦЕННОТО„ КОЕТО НЯКОГА СЪМ ИМАЛА.

 7. казва

  Човек – отива на Театър/Представление което Иска…т.е. Е интересно/ценно.
  …а Този Целият ЗадунайшкоМахленски “театър” ДъСъ е Отдавна ВсеТака НЕпродаваем.
  ——-
  НЕсвършеното Вчера – Няма Само Да се Изпълни Днес.
  => РеИнженерингът+НовНюрнбергски ! …и Канец задунай мосфилмъ.

 8. ОТВРАТЕНА казва

  НО ПЪК ТЕ ЕДВА НЕ МИ ГО ОТНЕХА…..

 9. ЕЙ МА НА– БЕЗ ЦЕНЗУРА! казва

  Е ДА„ АМА НА ТЕАТЪР С КЪРПИЧКИ„ ЗА ДА СИ БЪРШЕТЕ ПОТТА ОТ СКУКА…. НО ПЪК ЗА ИНЖЕНЕРИТЕ СГРАДИТЕ СА КАТО ДЕЦА……

 10. ОТВРАТЕНА казва

  НО ПЪК- НЕ СЯДАЙТЕ НА КОЛЯНОТО НА ПРЕЗИДЕНТА„ ЗАЩОТО ЩЕ ГО ПОТЪРСЯТ ЗА НЕЩО ПО- ТАКА…..

 11. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  НО ПЪК– ОТ ДРУГА СТРАНА МОЖЕ ДА СИ ВЕКУВА„ ЗАЩОТО ТЕЗИ„ КОИТО НЕ СА ВИ НИКАКВИ„ ЗНАЧИ СА ВИ НЯКАКВИ….

 12. ЕЙ МА НА– БЕЗ ЦЕНЗУРА! казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА- АЗ АКО ГИ СЛУШАХ, НЯМАШЕ ДА СЪМ ТОЛКОВА УМНА; А ПЪК, ОТ ТРЕТА СТРАНА- ЕДВА ЛИ НЯКОЙ СЕ Е УСЪМНИЛ В ИНТЕЛЕКТА НА СЕБЕПОДОБНИТЕ. ОТ ЧЕТВЪРТА И ПЕТА– СЕМЕЙСТВОТО И УМЕРЕНОСТТА СА ВСИЧКО…..

 13. Мариана Сумистката казва

  А ПЪК ДА СПОДЕЛЯ– АЗ КАТО СЕ ПРИСМИВАМ НА НЯКОГО, ЗНАЧИ ГО ХАРЕСВАМ….. А КАТО МАЧКАМ НЯКОГО„ ГЛЕДАМ ДА ВИДЯ КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ НЕГО……

 14. ДЕДЕ И МИА казва

  ПО ЕДНА ОБЯСНИМА ПРИЧИНА НЕ МЕ ТЪРСЕТЕ НА ДОЛНИТЕ ЕТАЖИ, АЗ НЕ СЪМ ТУК„ ЗА ДА ВИ СЛУЖА…..
  А НЕ МОГА ДА НЕ ПРОДЪЛЖА В ЗАХЛАС„ ЗАЩОТО В ПЕТОТО ИЗМЕРЕНИЕ ВСИЧКО Е ЛЮБОВ……

 15. ДЕДЕ И МИА казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА , АКО МИ ЗАВИДЯХТЕ„ НО НЕ МЕ УБИВАТЕ„ ЗНАЧИ СТЕ АНГЕЛИ….

 16. ОТВРАТЕНА казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА ПЪК- АКО ЗНАЕХТЕ ЗА КУЧЕНЦЕТО,, ДЪРЖАНО УМИШЛЕНО ДА ГЛАДУВА ДО СМЪРТ И УБИТО„ А Е СТРУВАЛО САМО КЪШЕЙ ХЛЯБ“ ЗНАЧИ СТЕ ДЕМОНИ.

  АКО ЗНАЕТЕ„ ЧЕ НЯКОЙ СИ СВАЛЯ ГАЩИТЕ ВСЕКИ ДЕН ПРЕД ДАМА„ А ВИЕ СЕ МИСЛИТЕ ЗА НЕЩО ПО – РАЗЛИЧНО„ ЗНАЧИ ВОНИТЕ

 17. ОТВРАТЕНА казва

  АКО ЗНАЕТЕ„ ЧЕ НЯКОИ ХОРА ТРЯБВА ДА УМРАТ ЗАРАДИ ГРОЗНИТЕ СИ ГРЕХОВЕ„ А СА ЖИВИ„ ВИЕ СТЕ ДЕМОНИ.

 18. ОТВРАТЕНА казва

  И КАЗВАТЕ„ ЧЕ СЪМ САМА С ПАЛАЧИТЕ СИ„ А„ ИЗВРАТЕНИ УМОПОМРАЧЕНИ ИЗРОДИ…?

  СМЪРТ ЗА ФАШИЗМА!!ААА!!!!!

 19. ОТВРАТЕНА казва

  И НАКРАЯ„ АКО ВИЕ ДОЛНИ ДЕМОНИ СЕ ИЗМЪКНЕТЕ ОТ КАЛТА„ ДА НЕ МИ Е ИМАТО МАРИАНА.

 20. ОТВРАТЕНА казва

  А ОЩЕ ПО– КЪСНО„ ВИЕ СТЕ ЗАТЪНАЛИ В КАЛ„ УРОДЛИВИ ФАШИСТКИ КОПЕЛЕТА.

 21. ОТВРАТЕНА казва

  ОТ ДРУГА СТРАНА„ ТОЗИ ЧАТ НЕ ВЛИЗА В ДЕЛОТО„ А ВЛИЗА САМО СМЪКВАНЕТО НА ГАЩИТЕ„ МЪРШИ….. А ОТ ТРЕТА– И ДА ВЛИЗА„ ИМАМ ОБАСНЕНИЕ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ДЕТАЙЛ ПООТДЕЛНО.

 22. ОТВРАТЕНА казва

  ОПРЕДЕЛЕНО„ ШОУТО НЕ Е ШОУ„А ЗАПЛАХА И ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ОТГОВОРЕН ЗА СМЪКВАНЕТО НА ГАЩИТЕ; ПЕДОФИЛИЯТА И ДРОГАТА СА ПЕРМАНЕНТНО НА ДНЕВЕН РЕД.

 23. ОТВРАТЕНА казва

  ПОВТАРЯМ„ ЧЕ ПОДОБНИ ИЗДЕВАТЕЛСТВА В ДВАЙСЕТ И ПЪРВИ ВЕК„ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ МАЙСТОРА!

 24. ОТВРАТЕНА казва

  НА КАКВО Е РАВНО ПЕДРАСТИ ПЛЮС КУРВИ ПЛЮС ГНУСЕН ПРЕЗИДЕНТ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.