Скандалите около Корнелия осветлиха оръжеен бизнес за милиарди, кой прибра комисионните?

18 2 006

За никого не е тайна, че производството и търговията с оръжие са сред най-печелившите бизнеси в България. Интересите там са големи, а сблъсъците – зрелищни. Често се стига до странни инциденти и взривове, и то с жертви. Поръчителите обаче никога не биват разкривани, а последиците обикновено са замитани.

Затова скандалите в оръжейния бизнес през последните месеци са впечатляващи. Покрай взаимните обвинения между доскорошния министър на икономиката Корнелия Нинова и хора на президента Радев излязоха твърде любопитни данни за начина, по който функционира този бизнес, особено в държавните оръжейни фирми.

За първи път на преден план излязоха политически ангажирани лица. Сред тях са най-близкият човек на президента и настоящ служебен военен министър Димитър Стоянов, икономическият служебен министър и бивш шеф на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, ексшефът на „Кинтекс“ Александър Михайлов, бившият икономически служебен министър Даниела Везиева.

Румен Радев също на няколко пъти атакува Нинова с твърдения, че България изнася оръжие за Украйна и че именно тя като министър на икономиката е отговорна за това. В отговор Ни¬нова завежда дела за всяко обвинение, свързано с търговията с оръжие. Интересно е, че никой от опонентите на БСП не атакува Нинова толкова остро.

Остава впечатлението, че става дума за вътрешнопартийно разчистване на сметки.

Нинова даже директно обвини държавния глава, че целта му е да се смени ръководството на БСП и да овладее партията. Всички тези разправии могат да доведат до ерозия на подкрепата за БСП, тъй като узурпират кампанията, а голяма част от привържениците на БСП са фенове на Румен Радев.

Всичко тръгна в средата на април, когато тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова започна чистка в оръжейните фирми. Тя първо уволни шефа на „Кинтекс” Александър Михайлов с мотива, че са установени нарушения и явен конфликт на интереси. Нинова се позова на проверка на инспектората на МИ, резултатите от която са изпратени на прокуратурата.

Михайлов обаче не спази правилото, че в този бизнес мълчанието е злато, и се разприказва. Според него въпреки клетвите на Нинова, че не се изнася оръжие за Украйна, българска продукция отива там през посредници в Полша и Чехия. „Факт е, че заводите назначават постоянно хора, работят на три смени, събота и неделя. Това е от началото на войната и аз не вярвам в съвпадения, не съм наивен. Истината е, че според мен това оръжие стига до Украйна чрез посредници, които трупат огромни печалби, заяви Михайлов.

Той твърди, че са сключени нови договори за 2 млрд. лв., които минавали през чешки и полски фирми. Нинова контрира, че България директно не дава и един патрон на Украйна, а какво правят фирмите със закупената продукция, си е тяхна работа.

По същото Време „Ню Йорк таймс“ косвено опроверга Нинова, като написа, че Пентагонът „разчита да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от Съветският съюз, за да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна“. За пример се даваше базирана в Тампа, Флорида. За никого не е тайна, че най-много подобно като тип оръжие се произвежда именно у нас.

В скандала се намеси и тогавашният главен секретар на президента и настоящ служебен военен министър Димитър Стоянов. Той пусна във Фейсбук част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Нинова контрира, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ- Сопот до съвета на директорите, в която става дума за сделка, сключена през 2021 г. от служебния кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев. „Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 г. за 29 април 2022 г.

И да се прехвърли от Афганистан за Украйна”, обясни тогава Корнелия Нинова. „Междувременно е сменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение“, твърди още тя.

С това обаче скандалите не приключиха. Александър Михайлов продължи с разкритията и обяви, че само за първите четири месеца след началото на войната в Украйна с подписа на Корнелия Нинова по въздух са били изнесени над 4200 тона българско оръжие с 60 самолета, като всички пратки са били разтоварени на полското летище „Жешов“.

Реклама

То се намира само на 70 км от границата с Украйна и е основен вход за оръжието от партньорите на Киев. Михайлов обвини Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на други сделки За износ на българско оръжие на обща стойност 1 млрд евро.

Тази информация беше потвърдена от новия министър на икономиката Никола Стоянов, който каза, че му се наложило за 1 час да потвърди всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ на военна продукция към и от България, като по-голямата част били за боеприпаси за малки оръжия, противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и за наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини. Стоянов разкри и че 80% от сделките са за износ на оръжие за Полша.

За къде се изнася оръжие от България обаче е само единият от скандалите. Много по-интересен е как се разпределят комисионните от сделките.

Разкритията там дойдоха от друг уволнен от Нинова – бившия шеф на борда на директорите на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, който стана министър на икономиката в служебния кабинет. Нещо, което Нинова отчете като директна атака и опит за унижение от страна на държавния глава.

Стоянов обяви, че е наредил „документите за финансовите операции на „Кинтекс” към офшорни зони да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата за предполагаемо извършено престъпление“.

В официалното съобщение се твърдеше, че „по инструкции на фирмата от офшорната зона „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец“ И че „вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателните банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти“.

„Истината е, че този договор с фирма в Дубай е подписан през 2015 г. През времето преди да стана министър и след мен са правени преводи там. По времето, когато аз съм министър – нито един. А сега какво следва? Има думата ДАНС. Радвам се, че истината излезе наяве, остава и някой да си понесе отговорността. Така е справедливо!“, обяви Нинова.

Лидерът на БСП разкри друга схема в оръжейния бизнес.

„Тогавашният директор на „Кинтекс” Александър Михайлов е бил едновременно с това и търговски директор в частна фирма. В съвета на директорите на ВМЗ-Сопот също имат отношение с тази фирма.

Двете търговски дружества имат уговорка „Кинтекс“ да представлява ВМЗ в Египет. Те се отказват от тази уговорка и я прехвърлят на частната фирма, на която собственик е бивш зам.-министър от времето на ГЕРБ Александър Манолев“, обяви пред Би Ти Ви Нинова.

И допълни, че това се е случвало по времето на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, когато министър на икономиката бе Даниела Везиева. Отговорът на Везиева не закъсня: „Аз предвождах делегация и в нея имаше много хора от този бизнес, които си бяха платили и си бяха взели щандове. Александър Манолев беше част от оръжейния бизнес, който имаше щандове в Египет.“

Самият Манолев, който има забрана да влиза в САЩ, обаче отрече да има изобщо с такава фирма и заплаши Нинова със съд. Във Фейсбук той написа: „Аз фирма, каквато г-жа Нинова твърди, нямам. По тази тема ще се Видим в съда. За останалите внушения, които направи – също“.

Интересното е, че колкото е по- шумно в държавния оръжеен бизнес, толкова по-голяма тишина цари в частния оръжеен бизнес. Кой знае защо там няма недоволни от забавени сделки или отнети пазари.

Публикация на „Сега”, заглавието е на Narod.bg

18 Коментара
 1. Аха казва

  МНОГО ХУБАВИ КАРТИНКИ ( ПОЗВОЛЯВАМ ВИ ДА МЕДИТИРАТЕ …..)

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ ПО– НЕПРИЛИЧНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ?? АЗ– НЕ!

 3. НИЕ СМЕ СИ НИЕ казва

  ЗАЩО СА МУ НА ЧОВЕК КРАВИ И ПАСБИЩА„ КАТО СИ ИМА ТАКИВА СЪПАРТИЙКИ……

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ТАКА АКО СИ ЗАДЪРЖИТЕ ПОЗИЦИИТЕ ЗА МАЛКО , МОГА ДА ВИ СНИМАМ…….

 5. ОТВРАТЕНА казва

  МАМА МЕ УВЕЩАВА……. ДА НЕ СЪМ КАТО ТЯХ!

 6. МИНКА МИНИРАНАТА казва

  ВИЖДАЛА СЪМ МНООГО ПОЛИТИЦИ С ПОВЕДЕНИЕ НА ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ ( И ДА МЕДИТИРАТЕ– НЕ МИ ПРЕЧИ…..)

 7. ГАЛАТЕЯ КОМЕРС казва

  КОРНЕЛИЯ НЕ ПРИЧИНЯВА РАК – ТЯ ГО СЪЗДАВА…….

 8. ОТВРАТЕНА казва

  ДА ИЗЧИСТИМ ПАНДЕМИЯТА ПО ТОЗИ НАЧИН– НИКОЙ НЯМА ДА НИ ПИТА КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПАНДЕМИЯ…..

 9. ОТВРАТЕНА казва

  ЕТО„ ЧЕ ПРИЕХМЕ ОЩЕ НЯКОЙ И ДРУГ ДОКТОР В ЛИСТИТЕ СЪС ЗАСЛУГИ ОТ БОРБАТА В ПАНДЕМИЯТА И ИЗПРАТИХМЕ ДЕЦАТА МУ ДА УЧАТ ЗАНЯТА В ЩАТИТЕ……. НИЩО„ ЧЕ ТУК ХОРАТА УМИРАТ„ НЕМОЖЕЙКИ ДА СТИГНАТ ДО БУДКАТА ЗА ПРАВЕНЕ НА ТРАНСПОРНИ АБОНАМЕНТНИ КАРТИ……

 10. ГАЛАТЕЯ КОМЕРС казва

  ТОЕСТ„ НАПРАВИЛИ СА ИМ БЕЗПЛАТНА АБОНАМЕНТНА КАРТА ЗА ОНЯ СВЯТ…..

 11. Мариана Сумистката казва

  БИХ ВИ ПРЕДЛОЖИЛА ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР„ НО НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСЯТ С ЦИФРАТА НА УБИЙСТВАТА ВИ И СА ПООЩРЕНИЯТА ЗА НАРКОМАНИТЕ……..

 12. ОТВРАТЕНА казва

  ЩЯХ ДА КАЖА: “ Я СВАЛЕТЕ ТАЯ ДРЪГЛИВА КРАНТА ОТ ЕФИР„ ЗАЩОТО Е НЕБОГОУГОДНА“, НО СЕ СЕТИХ ЗА ЕДНА ДРУГА„ КОЯТО Е НЕ ПО– МАЛКО НЕБОГОУГОДНА……

 13. Мими Минохвъргачката казва

  БОЙЧЕТО ВИКА: “ КАТО СИ НАПРАВИТЕ КАРТОФЕНА ПЛАНТАЦИЯ КАТО МОЯТА„ ТОГАВА ЩЕ МУ ГОВОРИТЕ КОЙ КОГО ОБЕСИЛ И КОЙ КАКВО ЗАСАДИЛ…..“

 14. ОТВРАТЕНА казва

  АКО ВИ ОТВЛЕКАТ ЗА МАЛКО ВНИМАНИЕТО ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ„ ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ВИ ГОТВЯТ НЯКАКВА МАНДЖА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ…..

 15. ОТВРАТЕНА казва

  ПРОСТО НЕ СА ВИ НАПЪХАЛИ ОТ “ ОНИЯ“ ПАКЕТЧНЦА В ДЖОБА„ ЗАЩОТО СТЕ ИМ ОЩЕ НУЖЕН „ НО ПЪК СМЪРТНИЯТ АКТ СТЪРЧИ ОТ ДЖОБА ВИ….

 16. ТАЯ "Й НЕГЪРКА казва

  В СМИСЪЛ„ АКО ВИ СЕ СТРУВА„ ЧЕ ВИ ЧЕТАТ МИСЛИТЕ, ТОВА НЕ СА ТЕ„ А СА ЕДНИ ДРУГИ…..

 17. ОТВРАТЕНА казва

  ЕЙ СЕГА “ АМНИСТИРАХМЕ“ ВСИЧКИ АДВОКАТИ„ КОИТО МОГАТ ДА НИ ЗАЩИТЯТ……..

 18. ОТВРАТЕНА казва

  ИЗКАРАЛИ СТЕ ИЗВЪН ПЪТЯ ТОЯ ИЗПЕДЕРСТЕН ЖИВОТИНСКИ СВЯТ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.