Само за 1 година: Прокуратурата на Иван Гешев осъдена за 2 милиона лева

12 1 286

Само за година прокуратурата на Иван Гешев е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м.г., след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира.

Докладът за м.г. сочи, че в сила са влезли 231 осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ. Предишните две години има съответно 263 и 331. През 2021 г. 233-ма души са осъдили държавното обвинение, огромният процент от случаите са за незаконно обвинение. Предишните години броят им е малко по-голям – 267 и 339. Сумата за 2020 г. е 2,6 млн. лв., а за 2019 – 3,4 млн. лв.

През м.г. са заведени 507 нови дела по ЗОДОВ срещу държавното обвинение (457 и 559 за предходните 2 години). Постъпили са и над 600 искания за изпълнение на влезли в сила решения.

Наскоро например, докато все още беше здравен министър, Асена Сербезова заведе дело срещу прокуратурата за 70 000 лв. Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника, по което беше оправдана на две инстанции.

Реклама

Прокуратурата настоява, че ЗОДОВ трябва да се преосмисли. И отговорността й да бъде ангажирана само при доказани груби нарушения на правозащитните органи, довели до незаконност на наказателната репресия. Сега в много случаи се стига до осъждане по ЗОДОВ, при положение че обвинителите са действали в изпълнение на законово регламентираните си задължения, настоява прокуратурата.

„При публично предоставяне на информация за неприключени наказателни производства трябва да се поддържа необходимият баланс между правото на обществото да получи своевременна и достоверна информация, интересите на разследването, презумпцията за невиновност и правата на лицето, срещу което се води наказателното производство“, се казва в доклада.

Обвинителите обаче спазват това правило твърде избирателно. В едни случаи доказателства, включително и СРС-тата, се публикуват на сайта на прокуратурата, в други информация изтича контролирано в определени медии, а има и казуси, по които мъглата е пълна.

„Необходимо е повишаване на квалификацията на прокурорите в наказателното производство предвид значителния дял на осъдителните решения по ЗОДОВ на основание незаконно обвинение, като се анализират случаите, довели до тези резултати“, пише още в доклада.

12 Коментара
 1. ДЕТСКА ГРАДИНА казва

  НЕ СТИГА„ ЧЕ КРАДАТ„ АМИ И НЕ РАБОТЯТ

 2. ОТВРАТЕНА казва

  РАБОТЯТ ЕДНИ ЗА ДРУГИ. СЕГА Е МОМЕНТЪТ…. ДА НАПРАВИМ ЦИРКА НА БАЛОН.

 3. Рецидив казва

  СЛОЖИХМЕ ЦЯЛ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ЗАРАДИ :“ СЛАГАЙТЕ СИ МАСКИТЕ!“

 4. ЩЕ СТРОИМ ЗАВОД казва

  НЕКА ВСЕЯ МАЛКО ПАНИКА: ФОНД “ УПРАВЛЕНИЕ НА РИСКА“ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ И МИНИСТРИ ИМАТЕ ЛИ?

 5. ЩЕ СЕ СМЕЯ ПОСЛЕДНА казва

  ТЕ ВИ ЗНАЯТ ДОЙЧОВЦИТЕ„ ЧЕ СТЕ ФАРАОНИ, АМА ПЪК НОСИТЕ ПОДАРЪЧЕНЦА ЗА ДЕЧИЦАТА ИМ……

 6. ОТВРАТЕНА казва

  НЕ , ЧЕ НЯМАМ ИДЕИ КЪМ 2022 Г КАК ДА ПОВИША КВАЛИФИКАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ ВИ……

 7. ОТВРАТЕНА казва

  И ЗАЩО СА ВИ ПРОКУРОРИ ВЪОБЩЕ„ КАТО И ЕДИН ВЪРШИ РАБОТА„ СТИГА ДА НЕ Е КАТО ФИЛЧЕВ…….

 8. И АЗ Т'ВА СЕ ПИТАМ: казва

  КОЛКОТО ПО– СТИСКАТЕ„ ТОЛКОВА ПО………. СЕ ИЗПУСКАТЕ…….

 9. ОТВРАТЕНА казва

  И не ми говорете за правосъдие, защото……..

 10. ABOUT , ABOUT казва

  И МЕН ОТНАЧАЛО ВЪОБЩЕ НЕ МЕ Е СТРАХ, ПОСЛЕ МАЛКО МЕ Е СТРАХ, И НАКРАЯ МЕ ОБЗЕМА ЦЕЛИЯ СТРАХ НА СВЕТА– ПРИЛИЧАМЕ СИ……

 11. ОТВРАТЕНА казва

  НЕ МОЖЕ ВСЕ ДА СКИМТИТЕ ОТ РАДОСТ, ПОНЯКОГА ИМА И ОБЪРКВАЩИ МОМЕНТИ……

 12. ОТВРАТЕНА казва

  СТИГА С ТОВА: НИЕ ЩЕ ХАПВАМЕ КЪСОВЕ ЗЛАТО„ А ВИЕ ЩЕ ЯДЕТЕ ИЗПРАЖНЕНИЯТА СИ„ ГЕРБАДЖИЙСКИ СВИНЕ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.