Фенката на лукса Емилия Масларова се оказа невинна като агънце за „златния ремонт”

13 2 683

Поклонничката на 5-звездния живот с БСП партийна книжка Емилия Масларова, след 13 години разходки до съда и обратно, излезе невинна от обвиненията срещу нея, че е откраднала 11 млн. лева покрай ремонта на социален център в Стара Загора, съобщи „Уикенд”.

На езика на прокуратурата тя беше извършила престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, но в крайна сметка нищо от това не се потвърди в съдебната зала.

С молба на 20 юли т.г. социалното министерство е уведомило съда, че вече не си търси парите и затова моли делото срещу госпожата да бъде прекратено. Молбата е удовлетворена. Прокуратурата свърши тази работа още миналия септември.

Тогава прекрати разследването срещу Масларова, а също и срещу другите обвиняеми – бившите й подчинени – зам.-министъра Димитър Димитров, главния секретар Иван Пенев, пълномощника на ведомството Росен Стефанов, а също и срещу семейния й приятел Венцислав Драганов и бизнесмена Михаил Методиев. 

Да припомним накратко за какво ги съдиха 13 години.

През 2009 г., малко след като падна от власт Тройната коалиция, главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския имунитет на Масларова, а тя сама го даде и се сравни с Георги Димитров, несправедливо обвинен за подпалването на Райхстага. Така и срещу нея имало политическа поръчка.

Прокуратурата обаче обяви, че Емилия Масларова е дала над 22,5 млн. лева, за да се изгради социален център в сградата на вече построената Работническа болница в Стара Загора. Цялото пространство е с площ около 7000 кв.м. и експертите изчислиха, че златният ремонт е излязъл 3300 лв. на кв.м.

Рекордна сума, с която може да се построи небостъргач, казаха тогава строители. Милионите текат по два канала. През 2007 г. Министерският съвет разпределя от бюджетния излишък 1, 3 млрд. лева в различни сфери и от тях социалното ведомство прибира 10 млн. лева за проекта в Стара Загора. Към тях министерството на Масларова добавя още 12,5 млн. лева.

Обществената поръчка е обявена с условие: кандидатите да са доказани строителни фирми, с оборот не по-малко от 5 млн. лева за последните 3 години.

Печели компанията „Стара Загора 2007”, която е регистрирана на 10 декември 2007 г., само три дни след като са осигурени парите за реконструкцията и повече от месец, след като е обявена обществената поръчка!

Ясно е, че нито е фирма с реноме на строител, нито има 5 млн. оборот. Обаче управител е Михаил Методиев, а 99% от фирмата принадлежат на специализираната в търговия с горива „Конкордия”, която е свързана със семейния приятел на Масларова – Венцислав Драганов.

Той бивш служител от ДС, а след промените – частник. Приятелският кръг, както се вижда, не си прави труда да заплита лабиринти от подставени лица, а действа директно.

Масларова пък после пред съда казва, че не е нейна работа да избира изпълнителите на поръчката. По повод семейните и бизнес връзки с Драганов, допълва, че съпругът й Антон Масларов има право да работи и да има свой живот.

Друг любопитен момент е, че оригиналната документация за строителството на Работническа болница Стара Загора е изчезнала. Как при това положение да се сравни какво е било изградено и какво е трябвало да се възстановява около строителната конструкция. Затова и не е съвсем прозрачно как точно е изчислена  стойността на обществената поръчка.

Извън тези сметки обаче, очевидци си припомнят, че докато се ремонтира обекта с парите на социалното министерство и бюджета, започва и голямо обновление на хотела на Венцислав  – „Армира”, който е бивша държавна почивна станция в Старозагорските минерални бани. Мястото и досега местните наричат „хотела на Масларова”.

Адвокатката на Венцислав Драганов – Татяна Дончева също развива тезата, че делото е политическо.

По същото време обаче Военната прокуратура започва разследване срещу клиента й и управителя на строителната фирмата и подсъдим за „златния строеж” Методи Методиев, понеже се оказва, че през 2004-2009 г. чрез заменките на панелки от края на Казанлък и Стара Загора, а също и покупки на съседни имоти, двамата са превзели цели участъци от централните търговски улици в областния център.

Излишно е да отбелязваме, че и тези разследвания са отдавна отшумяла буря в чаша вода.

Реклама

В крайна сметка след разследване, надълго и нашироко описвано в медиите,  прокуратурата стига до извода, че Масларова е заобиколила закона за обществените поръчки с цел да набави облага за себе си и за Венцислав Драганов от 9 806 601 лв.

Поредна експертиза пресмята, че са дадени 18,8 млн. лева или по 2450 лева на квадрат, докато направеният ремонт е за не повече от 5 млн. лева. А пък тогавашната говорителка на главния прокурор Стилияна Кожухарова допълва, че по-нататък, при следващи експертизи щетата за държавата можело и да надхвърли тези 9, 8 млн. лева.

Процесът срещу Масларова и приятелите й започва през 2010 г. Да уточним, че изпълнителят, избран с обществена поръчка, „Стара Загора 2007” разхвърля работата на подизпълнители. Затова набъбва и броя на подсъдимите. Делото, разбира се, се мотае по всякакви причини. Съдията Димитрина Ангелова излиза в отпуск по майчинство, след това процесът пак спира, понеже един от подсъдимите получава инсулт.

Така само на първа инстанция минават 5 години и накрая завършва с победа за подсъдимите. Те са оправдани. Още на второто заседание основният свидетел Тодор Павлов, на когото прокуратурата уж е осигурила защита за 3 месеца, се отказва от показанията си, дадени по време на разследването.

Той отрича да е прекарвал в автобус пликове с пари на Масларова по заръка на Венцислав Драганов. Нещо повече, Павлов твърди, че никога не е подписвал протокола за разпита си, отговорил, по негови думи, каквото го питали и после не му били дали да прочете протокола. Все пак, признал, че е ял бой от двама непознати и „имал притеснения от Венцислав Драганов”.

Павлов обаче заявил, че бившият ДС офицер не го е заплашвал. А въпросният бой става, да уточним, докато Павлов е под държавна закрила. Двамата насилници го причакват пред дома му, натъпкват го в кола и го стоварват на поляна край Ловеч. Там му удрят два шамара и му казват да си оттегли показанията. Както и става. 

Чудно ли е, че се отмятат от думите си и други свидетели. Добромир Нейков, чиято фирма е участвала в ремонта, по време на разследването обяснява, че на срещите, на които се уговаря реконструкцията, присъства Венцислав Драганов. Пред съда обаче отрича. Заявява, че когато го разпитвали първия път, не бил подготвен за въпросите. След тези „разкрития” прокуратурата се закани да спретне по едно дело за лъжествидетелстване. Нищо подобно обаче не се случва.

Странни са и игрите със съдебните експертизи. Първите вещи лица стигат до извода, че  ремонтът е бил за 8 млн. лева, а изпълнителят си е писал работа за 19 млн. лева. Съдиите обаче искат и втора експертиза. А след това обявяват, че и тя не е успяла да изясни как точно са актувани и заплатени от министерството извършените строително-монтажни работи.

Нещо повече – в мотивите, с които са оправдани Масларова и приятелите й от Градския съд, пише, че експертизата „дoвeдe дo нeвъзмoжнocт cъдът дa фopмиpa cвoятa пoзиция”. Защо обаче при това положение магистратите не връща на прокуратурата делото още тогава, след като има неясноти, а също и други допуснати процесуални грешки, не е ясно.

Апелативните съдии през 2017 г. връщат папките на прокуратурата. Но считат, че има годни доказателства за извършени престъпления и подчертават, че присъдите са могли да са осъдителни, ако не са допуснати „алогични и абсурдни” твърдения в обвинителния акт.

„В много висока степен прокурорът не е изпълнил задължението си да представи на съда ясно, стройно, пълно, логично и състоятелно фактическо и правно изложение” – пише в мотивите, с които на 7-та година делото е върнато обратно в прокуратурата. А миналия септември прокуратурата направо абдикира от делото.

На свой ред и Административният съд решава в полза на Масларова. През 2012 г. тя е спасена от глоба от 500 лева, наложена й от Държавната финансова инспекция. Според магистратите от Административния съд – София не е бил нарушен законът за обществените поръчки спрямо реконструкцията на социалния център!

Докато тук процесът се точи 13 години, Масларова изковава още една победа над прокуратурата. През 2019 г. тя осъжда България в Страсбург. Мотивът е – нарушената от прокуратурата презумпция за невинност. Обезщетяват я с 5000 евро.

И така докато прокуратурата окончателно капитулира, а след нея и социалното министерство като преди месец моли да се прекрати делото, с което си иска милионите от Масларова, която впрочем през годините се прочу като ценителка на скъпи тоалети и аксесоари.

Госпожата обаче е реабилитирана още преди тези събития. През 2020 г., когато БСП представи кабинета си в сянка, тя е представена като социален министър. Масларова беше и на преговорите миналата година за съставяне на кабинет от позицията си на шеф на социалния съвет в БСП.

Тя е началничка на социалистите в Хасковска област и професор в Тракийския университет в Стара Загора. Въобще, пак е важна клечка в БСП, а и не само там, и е напълно реабилитирана, подобно на Георги Димитров след Лайпцигския процес.

Да успокоим читателите, че и Венцислав Драганов вече си е освободил парите, фирмите и всичко останало, което беше запорирано от Комисията по конфискациите.

На едно от заседанията адвокат на подсъдимите беше казал: „Не знаем какво е справедливостта, но знаем къде е – в Марианската падина”. Думи, които важат въобще за съдебната ни власт. 

13 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ТАКА Е…….. ВСИЧКИ СА МЪРТВИ !!!!!!!!!!!!!!

 2. Мариана Сумистката казва

  С ЧЕТРИ ПРЪСТА ГЛАСУВАМ ЗА ТАКИВА ХОРА……

 3. Мариана Сумистката казва

  МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК ЩЕ ВИ ВЪЗПРИЕМАТ ОТТУК НАТАТЪК НА ЕВРОПЕЙСКИ НАЧАЛА……..

 4. Мариана Сумистката казва

  ТАКА Е- ВАШТА Е МЪТНА И КЪРВАВА…..

 5. ОТВРАТЕНА казва

  ВИЕ АКО ТРЯБВА ДА СИМВОЛИЗИРАТЕ НЕЩО, МОЖЕТЕ ДА СИМВОЛИЗИРАТЕ САМО КЕНЕФ.

 6. ABOUT , ABOUT казва

  THERE ARE SOME CHANGES ABOUT MARIAN VALLEY:

  https://www.shutterstock.com/search/marian-valley

 7. КЪМ ВАС„ ГАДОВЕ казва

  ЩО ТАКА„ МНОГО ТРУДНО СЕ ПРЕЖИВЯВАТ ГОДЕНИЦИ С ТУМОРИ И ОТРЯЗАНИ ГЪРДИ….

 8. 6-6-6 казва

  ТОВА Е ВАШАТА ЗЕМЯ И НА НИКОЙ ДРУГ

 9. 6-6-6 казва

  КЪЛНА СЕ В ЮДА„ ЧЕ ЩЕ КВИЧИТЕ КАТО ПРАСЕТА…..

 10. Д-р Менгеле казва

  Това ромско бабище (вж. тироида) ще да е чопнало доста повече от 11млн. за да се поддържа така. По-бедничките представителки на нейния етнос на нейните години са като развалини от болести, беднотия и мизерия, ако въобще са живи де.

 11. Египетска пирамида казва

  ПАРИТЕ СА У ДПС„ А НЕ У БСП, ПРОСТИТУТИ

 12. ИСТИНАТА казва

  БОЙКО ЛЕТИ ДИРЕКТНО ЗА АВСТРАЛИЯ. ЗА АВСТРАЛИЯ. ЗА АВСТРАЛИЯ.

 13. 6-6-6 казва

  И… НЕМЦИТЕ НЯМА ДА ВИ ПОМИРИШАТ….. НЕМЦИТЕ ПОДДЪРЖАТ ВСЕ ПАК НЯКАКЪВ СТАНДАРТ НА ПОЛИТИКА„ ДОКАТО ВИЕ СТЕ ПЕРВЕРЗИЯ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.