Скандални схеми в земеделието – осъден за подкуп от 250 000 лева съветва министър Явор Гечев

6 6 178

Скандални експерти, забъркани в не една и две афери с еврофондове, тихомълком са назначени за съветници на служебния министър на земеделието Явор Гечев, установи проверка на „Уикенд”.

Като своеобразен връх на сладоледа служители във ведомството сочат своя някогашен колега Емил Дърев. За него се твърди, че е спуснат на Гечев, а инструкцията била в стил „или го вземаш за свой пръв помощник, или ще си търся нов министър”.

Все пак Дърев, който е племенник на червеното острие Велислава Дърева, изпълняваше същата роля и в предния служебен кабинет при министър Христо Бозуков.

Наглед ниската позиция на Емил Дърев като прост министерски съветник далеч не е случайна. Все пак той е бивш зам.-шеф на Държавен фонд „Земеделие” и днес преспокойно може да претендира поне за заместник-министър.

Земеделският министър Явор Гечев си намери „подходящ“ съветник

Дребният проблем е, че има в биографията си присъда за участие в корупционна афера. Тя върви със забрана да се заема ръководен държавен пост. Това не значи, че му е отрязан достъпът до чекмеджето с милиардите на Брюксел.

Служители в министерството разкриват, че именно Дърев е човекът, който в момента контролира разпределянето на еврофондовете към правилните фирми. На забележките, че това не му е работа, той безцеремонно обяснявал как тази задача му е поставена „от най-горе”.

По една случайност немалка част от проектите са писани лично от него. Така протежето гарантира прибирането на тлъсти комисионни като консултант. Друг е въпросът, че това е жесток конфликт на интереси, които заплашва да спре еврофондовете.

Спирачката в кариерата на Дърев като висш държавен чиновник е неговият арест през 2010 г. заедно с кмета на община Садово Марин Йосифов и консултантката Анжела Запрянова. Повод е проект за изграждане на канализация в село Кочево.

Тримата поискали комисиона от 250 000 лв. от частна фирма, за да грабне обществената поръчка. Тъй като имало десетина кандидати, изявяващият се по това време като консултант на общината Дърев поел ангажимент да вкара в комисията оценяваща офертите членове, които да гласуват за „правилната” фирма.

За нещастие на племенника на Велислава Дърева, цялата схема – от искането да парите до уточняване на детайлите около членовете на комисията, е наблюдавана от ДАНС. След като са събрани достатъчно доказателства, следват и арестите.

Реклама

След добрата работа на ДАНС и прокуратурата кметът Марин Йосифов и посредничката Анжела Запрянова отнасят ефективни присъди, а обвиненият за улесняване на искането на подкуп Дърев се разминава с условна.

След края на делото племенникът на соцфурията Велислава Дърева се ориентира към бизнеса с консултации по европроекти. Естествено, в земеделието.

Като човек с опит и контакти Дърев набързо става съдружник в една от най-големите фирми в бранша – „ВОКА – Консулт”.

На фирмения сайт той и до ден днешен е представян като старши консултант, макар ролята му като съветник на министъра да го поставя в конфликт на интереси. Все пак една от ролите му в министерството е да наблюдава точно работата на Държавен фонд „Земеделие”, където се разпределят парите от Брюксел.

Хора от министерството припомнят, че Емил Дърев е имал същите функции като съветник и на предишния служебен министър проф. Христо Бозуков.

През това време изготвените от „ВОКА – Консулт” на Дърев стотици проекти на земеделски производители и преработватели са ударно одобрени от фонда, изпреварвайки всички останали кандидати.

Твърди се, че всеки един от проектите, от които министерският съветник трябва да получи комисионна като консултант, се падат „напълно случайно” на млада и красива служителка. Тя пък била емоционално близка с него.

Емил Дърев не е единственият съветник на министъра с меко казано спорна биография. От няколко дни като негова колежка е назначена Светлана Боянова, която в първото правителство на ГЕРБ е заместник на скандалния Мирослав Найденов.

Малко след като зае поста, Боянова стана клиент на прокуратурата заради скандала „Дюнигейт”. Оказа се, че тя е разписала продажбата за жълти стотинки на 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Купувач е тъстът на шефа на БФС Боби Михайлов, който дни по-късно препродава парцела на 4-кратна цена. В документите по сделката дюните са вписани като земеделска земя, за да се избегне законовата забрана за застрояване върху защитени територии.

Малко след „Дюнигейт“ срещу Боянова са подадени и сигнали, че свързани с нея фирми са усвоили милиони левове еврофондове по бързата писта, докато тя е заместник-министър, отговарящ за работата на фонд „Земеделие”.

Раздаването на парите е одобрено и от съпруга й Иван Боянов, шеф на отдел „Правен” във фонда.

След поредното разследване на прокуратурата Боянова е разкарана от министерството. Новата й работа е като консултант на частни фирми, кандидатстващи за финансиране на земеделски проекти. Едва ли ще е изненада, ако написаните от нея проекти днес скоростно бъдат одобрени от министерството…

6 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  Я, не се гаврете с майките си, че паметниците им струват 250 хиляди лева…….

 2. ОТВРАТЕНА казва

  То да не е като да ти дават две заплати- едната да се преструваш, че работиш, другата – за да убиваш…??

 3. Мариана Сумистката казва

  МАНГАЛИ

 4. Мариана Сумистката казва

  ГЕРБАДЖИЙСКИ МЪРШИ, СКОРО ЩЕ БЪДЕТЕ ПОВИКАНИ В БРЮКСЕЛ ДА ДАВАТЕ ОБЯСНЕНИЯ. ХАЙДЕ„ УБИЙТЕ МЕ„ ДЕ

 5. ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ yerl.org/H0HZX казва

  ☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO ☞От 77 години България е под жидo-цигaн-милициoнepcko ИГO!: tiny.cc/zc7wuz ☞HA БYHT CPЕЩY MAФИЯTA, HA БYHT!☜ ☞: tiny.cc/w1duuz ☞Дa cвaлим милициoнepckaтa aнтибългapcka пacминa oт влacт! ☞Зa 77 гoдини 500-тe цигaнckи kлaнa, koитo сa okyпиpaли влacттa и kaпитaлитa пo вoлятa нa бoлшeвишkитe жидoвe oт Kpeмъл, избиxa милиoни бългapи, oтвляkoxa и пpeвъpнaxa милиoни бългapckи мoмичeтa в cвoи poбини! ☞Тpябвa ни нoвa нapoднa влacт и вoeннo пoлoжeниe, зaщoтo в Бългapия ce вoди пpиkpитa гpaждaнcka вoйнa, в koятo милициoнepи и cвoдници oтвличaт мoмичeтa зa poбини, и избивaт xopа пo ceла и гpaдовe, зa дa cи пpиcвoят имoтите им, паpитe им и дъщepитe им! ☞Вcичkи милициoнepи, cвoдници и cвoдничkи, нeзaвиcимо oт koй eтнoc cа, бългapи, тypци, цигaни, жидoвe, apмeнци, yзбekи, вcичkи в тpyдoви лaгepи, и cyтpин в пeт чaса, пoд cтpoй нa paбoта, и бoй, бoй, бoй и пaк бoй, бoй дo пocиpaнe, paбoтa пo 18 чaсa нa дeн, и пълнa koнфиckaция нa пapитe и имoтитe им! ☞Щe oбявим нaгpaдa oт 50-xиляди лeвa зa глaвa на cвoдниk, cвoдничka, или милициoнep! ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw ☞Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи: yerl.org/vhyAT ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka пo Гopянckи: yerl.org/jIPMs ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци-НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9 ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/lpqy1m ☞Бремя цыган.: yerl.org/huHvP ☞ЖИД=EBPEЙ=ЦИГAH! ☞Бей жидов: tiny.cc/edayuz ☞❤️Време Разделно: ♦Е1: yerl.org/OofGl ♦♦Е2: yerl.org/cCvdS ❤️Кoзият рoг: yerl.org/U3qBg ❤️Пoд Игoто 1952: yerl.org/9byNy ❤️Даваш ли даваш Балканджи Йово: tiny.cc/iewyuz ❤️Кой уши байрака: tiny.cc/newyuz ❤️БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: tiny.cc/qewyuz

 6. Д-р Менгеле казва

  Малей, този направо от дървото са го свалили!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.