НЯМА ДЪРЖАВА: Чекмеджетата пълни с евро, а нямаме 100 000 за къщата на Димитър Талев (ВИДЕО + СНИМКИ)

10 2 903

Нямаме държава, а разграден двор, пригоден само за кражби, разпродажби и пълнене на чекмеджета с евро по 500. Това е изводът от поредния национален позор – родната къща на гения на българската литература Димитър Талев в Прилеп има риск да бъде загубена, ако България продължава да проявява безразличие и липса на национални сетива.

Наследниците молят българските държавници да вземат единственото правилно решение и да съхранят родната къща на смятания от всички наши сънародници за един от най-достойните македонски българи. Цената на имота е смешните за една държава 100 000 евро, при все пълните чекмеджета и милиардите, откраднати от политиците.

Най-голямото ми желание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да разбера, защо България спи. Може и плоча да поставят, но България трябва да бъде държава. Да се прояви в светлината на истинска държава и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека той се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – нека се върне обратно. И неговият дух да бъде спокоен.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Снежана Аческа, сегашен собственик на къщата на Димитър Талев в Прилеп. Днес се навършват 124 години от неговото рождение.

„В момента аз съм собственичка на къщата (на Димитър Талев – бел. ред.), тъй като законният собственик – съпругът ми, почина. Имам сериозни проблеми: Изгонени сме от нашата къща, изгони ни нашата държава, към която не изпитвам повече чувства като към държава, в която съм се родила, и заради определени хора съжалявам, че съм се родила. Проблемите ми са големи.

Съпругът ми почина тъжен, защото беше изгонен от къщата, в която се е родил, и това е много тежко. Няма да кажа кой ни изгони – казала съм го там, където трябва.

Този човек в момента е в затвора и му пожелавам да остане там до края на живота си. Целта беше той да я вземе и той да я продаде. Аз не позволих това да се случи, реагирах бързо и всичко това беше прекратено. Най-голямото ми желание е (къщата) да бъде българска, да стане културен дом на България.

Тук възниква още един проблем: Питам къде е България? Защо спи?! Не мога да разбера защо България спи. От години го повтарям: Сумата за една държава е смешна и да не се погрижи държавата да събере минимум 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се превърне и в хотел…

Реклама

Създадена беше фондация „Димитър Талев“, но пак нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамота. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е голяма работа“, каза Аческа и подчерта: Очаквам българската държава да дойде и да си я купи. Да им предам ключовете, докато съм жива.

Мъжът ми почина тъжен и ми каза: Живей, за да осъществиш това, което си си наумила. Ето, все още съм жива, скоро ще навърша 72 години, и моля българската държава да ускори този процес, защото не знам кога ще си отида. Тази държава ми изгони и децата – и трите са в чужбина, а аз останах сама. Поне да довърша онова, което започнах преди 20 години. Започнах със Стефан Данаилов и Първанов и досега няма нищо.

На въпроса дали идват често хора от България да разгледат къщата Аческа отговори: Разбира се. Идват цели автобуси или поединично, влизаха, разхождаха се из къщата.

Сега вече не пускам никого, защото къщата се руши – това е стара къща и ако не се поддържа, а 10 години бяхме изселени от нея, няма кой да я поддържа вече. Нормално е тя да започне да пада.Аз можех да я ремонтирам, но трябваше да се остави едно или друго в нея в автентичния му вид. Къщата остана автентична, но ще падне, ако почака още малко.

Започва да капе от различни места, а ако си бяхме ние в нея, това нямаше да се случи. За да поддържаме старата къща, изхарчихме пари колкото за две нови. Няма човек, който да каже: Върна ме Снежана или свекървата. Свекърва ми пускаше всички, а ние се чудехме защо идват толкова много хора.

Тук беше директорката на гимназия „Димитър Талев“ от Пловдив.И тогава попитах: Ще ми обясни ли някой защо идват толкова много хора, защо оставят цветя на чешмата, какво се случва, каква е причината за всичко това? Жената ми обясни.

Още при първото си пътуване в София – а по-рано пътувах много често, двете снахи, жените на братята ми, са българки, ходех в Плевен, минавах и през София, където имам приятелки, от площад „Славейков“ си купих всички книги от Димитър Талев. Прочетох ги и разбрах за какво става въпрос.

Едва тогава разбрах кой е Димитър Талев и колко възвишено е онова, което пише в книгите си. Бях във възторг, особено от „Железния светилник“. И точно това ми даде повод да се обърна към Стефан Данаилов. Той положи много усилия, но не направи нищо. Вероятно е имало друг фактор, който правеше спънки нещата да се задвижат.

„България трябва да бъде държава. Да се прояви в светлината на истинска държава и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека Димитър Талев се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – нека се върне обратно. И неговият дух да бъде спокоен. Мисля, че щом се върне, духът му ще намери покой“, каза още Снежана Аческа.

10 Коментара
 1. ABOUT , ABOUT казва

  ДЕМОНИ

 2. Рецидив казва

  БОКЛУЦИ С ПЪТИЩА- СЛЪНЦЕ …..

 3. Revolut казва

  Ще замине една уникална къща! Не мога да повярвам, че няма да успеем да я спасим, това просто не е нормална работа.

 4. Со керез казва

  В моята паланка неолитно селище беше разкостено до под основи, дори камъните взеха да си правят огради приятелите на кмета. Нито кметът, нито секретарката, нито библиотекарката, нито читалищната председателка, пенсионирана телефониска от МВР, с техникум за садене на домати и краставици, са чували какво е това неолит.
  За справка, преди 2г. Гьобекли тепе в Турция е било посетено от 20 милиона туристи. Няма грешка, 20 млн!

 5. Another part of me казва

  НО ПЪК ЩЕ СИ ИГРАЕТЕ ГИБЕЦИ……

 6. ОТ ВИСОТИТЕ казва

  АКО НОСИТЕ ЕДИН НОМЕР ГАЩИ- МОЖЕ ДА СИ ГИ СМЕНЯТЕ, НЯМА ЛОШО……

 7. МАДМОАЗЕЛ ЧИ - ЧИ казва

  >>> DIAMOND BLISSFUL STATUE <<<

 8. ПРИСТЪПЕТЕ КЪМ ЛИКВИДИРАНЕ казва

  МИ ТЯ ЗНАЕ ВСИЧКО…..

 9. ОТВРАТЕНА казва

  АМА ОЖИВЯХМЕ„ ДЕ, гн ПЪРВАНОВ

 10. Со керез казва

  Тоя селтак, Гошо трипера жив ли е още?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.