ЗАЩО? Калина на Киро махнала цедката за най-висшите постове

9 3 731

Изискванията за заемане на най-висшите длъжности в държавната администрация са били занижени по времето на близката до бившия премиер Кирил Петков Калина Константинова като вицепремиер по ефективното управление.

Решението е взето на предпоследното заседание на кабинета на Кирил Петков и предвижда да се намали с една година изискването за професионален опит за заемане на повечето длъжности в администрацията. То е с благовидната цел да привлече повече млади професионалисти към кариера в държавната администрация и да ускори израстването на различните нива, но поражда съмнения, че ще се използва за подмяна на кадри.

В резултат на промените най-висшата длъжност в държавната администрация – главен секретар на Министерския съвет, вече ще се заема при 8 г. професионален опит, а не при 9, както беше досега, гласят новите текстове на класификатора на длъжностите в администрацията.

Главният секретар на МС би следвало да бъде несменяем експерт – държавен служител, осигуряващ приемственост в администрацията на „Дондуков“ 1, независимо кой е на власт. Снижаването на критериите за заемането на този най-висок пост буди недоумение, тъй като с този ранг е един-единствен човек и едва ли промените имат някакво значение за търсещите реализация млади хора.

С една година – от осем на седем години, се намалява изискването за професионален опит и за главните секретари в министерствата, които са един ранг под този на МС.

Същото става условието за административен секретар на МВР и директор на Националния инспекторат на образованието. В това ръководно ниво остава само една длъжност с изискване за осем години стаж, при това във ведомството с най-тежък проблем със служители пред пенсия – постоянен секретар на отбраната в МО.

По аналогичен начин с една година се намаляват изискванията за професионален опит и надолу в йерархията. Изключенията са малко. Директор на дирекция в Държавната комисия по сигурността на информацията ще се става със седем години професионален опит, както и досега, въпреки че за останалите длъжности на това ръководно ниво условието се намалява на шест години.

Изискването за главен инспектор в инспектората към министъра на правосъдието остава най-тежкото в държавната администрация – десет години професионален опит.

Реклама

В резултат на промените двойно повече длъжности по ниските ръководни нива вече ще могат да се заемат от хора с пет години професионален опит.

При експертните нива пък масовото минимално изискване става четири години опит при пет досега, като ще има и повече длъжности с изискване за три години. Най-ниското изискване за заемане на длъжност в държавната администрация е една година – например за експерт по мрежова и информационна сигурност.

Мярката е с дългосрочен хоризонт за постепенно и трайно преодоляване на негативната тенденция на ,,застаряване“ на държавната администрация в последните години, обясняват от МС.

Това обаче не налага снижаване на критериите за заемане на сравнително уникални постове като този на главния секретар на Министерския съвет, както и на най-високите ръководни длъжности.

Стъпката по-скоро ще предизвика съмнения, че отваря вратата за нови „калинки“ в държавните ведомства заради дългия списък с подобни скандали в почти всяко правителство. От друга страна, по-високите изисквания досега не са пречили на спорни назначения по всички нива на администрацията.

СПЕЦИАЛНИ СТИМУЛИ

Другата цел на промените е да привлече качествени ИТ специалисти в държавната администрация – както показват последните сътресения, включително и хакерската атака в „Български пощи“, това е доста слабо звено.

Затова се въвежда възможност заплатите за специфични ИТ длъжности и на ръководителите на звена, в които има такива длъжности, да надвишават с до 80 на сто максималния размер, с оглед постигането на конкурентно заплащане спрямо частния сектор. За съжаление, тази промяна едва ли ще има съществено значение за попълване на кадровия дефицит.

9 Коментара
 1. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

  РАЗКОШНА ЖЕНА – КРАСИВА ,УМНА,ОБРАЗОВАНА , АТАНАСОВА – ТЪПА НАГЛА РАЗПОРЕТИНА

 2. СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ казва

  И аз така мисля.

 3. ОТВРАТЕНА казва

  SOMETIMES PSYCHOTHERAPY DOESN“T WORK, HUH?

 4. A- ha - ha ! казва

  ДА НЕ ВИЕ Е УРОКИ, ДЕХУМАНИЗИРАЛИ СТЕ СЕ СЪВСЕМ……..

 5. ДЕДЕ И МИА казва

  Вулгарни до няма и къде……

 6. ЦЯЛАТА СЪМ МУЗИКА казва

  ЦУНА МУ РЪКА…..

 7. Ох, ах казва

  Това малкото курве дава ли от гъза фостата?

 8. Мариана Сумистката казва

  ЗА ВЕЛИКИТЕ НЯМА ПО– ИЗПРЪХНАЛИ УСТНИ ОТ ТЕЗИ НА МАЙКАТА…..

 9. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

  не дава путко,атанасова и в ушите дава бягай при кака но си вземи противогаз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.