Дотук с илюзиите: Любимецът на ГЕРБ Веско Сиелата прави машинния вот срещу 8 милиона

7 2 729

Без изненада и край с илюзиите – Централната избирателна комисия (ЦИК) определи „Сиела Норма“ на любимия на ГЕРБ бизнесмен Веселин Тодоров за изпълнител на обществената поръчка за подготовката и логистиката на машинното гласуване на предстоящите избори.

Предстои председателя на комисията Камелия Нейкова да сключи договор с избрания изпълнител, който беше и единственият подал оферта от общо две поканени фирми.

На 23 август комисията откри процедурата на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване в страната и извън нея, като тя е не само за предстоящите предсрочни парламентарни избори, но и за частичните избори за кметове на 9 октомври и 23 октомври 2022 г. Прогнозната стойност на обществената поръчка бе в размер на 6 800 000 лв. без ДДС, т.е., над 8 милиона лева.

Поканени за участие бяха „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“, която е автор на софтуера и производител на закупените от ЦИК досега машини, както и „Сиела Норма“ АД, която достави повечето устройства, представляваше „Смартматик“ и организираше машинния вот на изборите досега.

„Смартматик“ обаче не изпрати оферта, а „Сиела Норма“ поиска по-висока сума от прогнозната стойност. С напредналото време и в оставащите кратки срокове обаче няма как ЦИК да се справи сама с организирането на машинния вот. По тази няколко дни избирателната комисия и частната фирма водиха преговори.

В крайна сметка се е стигнало до съгласие между двете страни. „Сиела Норма“ първоначално искаше 7 975 194 лв. без ДДС за извършване на предвидените дейности, но след преговорите тази сума е била намалена с 95 000 лева.

Реклама

По-рано говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че договорът за логистика, подготовка на софтуера и поддръжка на машините за предстоящите избори трябва да бъде подписан най-късно в началото на следващата седмица.

Пред Нова тв подчерта, че в момента машините се съхраняват на сигурно място в частен склад, където се държат още от 2014 г. насам. „Охраната и достъпът до там е под контрола на държавата. Охранява се от жандармерия, а влизането става само с разрешение от ЦИК, като това важи включително за членове на комисията“, обясни Томов.

Той подчерта, че в бюлетината за вота на 2 октомври няма да има номер 21, защото Единна народна партия не е регистрирала листи със свои кандидати в нито един изборен район. Това не е изненадващо, защото тя е мандатомосител на „Ние идваме“ на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които вече обявиха, че няма да участват в изборите.

Партия „Национално движение Единство“ пък не е регистрирала кандидатски листи в Монтана и Сливен и затова само в тези два избирателни района в бюлетините няма да има не само номер 21, но и номер 4.

Срокът за подаване на документи за гласуване по настоящ адрес е 17 септември. „Такова заявление трябва да подадат и хората, които вече са подавали на предишни избори, тъй като то важи само за конкретния вот“, каза Томов.

Всеки българин в чужбина пък ще може да гласува в която и да било секция извън границите на България, дори да не е подал заявление за това. Онези, които имат възможност все пак да заявят официално желанието си за участие в изборите, могат да го направят до 6 септември през сайта на ЦИК.

7 Коментара
 1. НЯМА ВЕЧЕ ШОКОЛАДИ„ БОНБОНИ казва

  АЙДЕ,ЗАВАЛЯ ДЪЖД И ЗАМИРИСА НА СЕЛСКА ЧУМА……

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ДАНО ОТ МИЛИАРДИТЕ ПАДНЕТЕ НА МИЛИОНИ, ЗАЩОТО БУКВАЛНО МНОГО ТРУДНО ЩЕ СЕ ХОМГЕНИЗИРАТЕ

  https://www.actualno.com/politics/kiril-petkov-vjarva-che-bojko-borisov-stoi-zad-dumite-na-majk-pompeo-za-shistovija-gaz-u-nas-news_1805319.html

 3. VIRTUALLY казва

  НЕ МИ ОБРАЗУВАЙТЕ СРЕЩИ С МАЙК ПОМПЕО„ ЗА ДА МУ ОБЯСНЯВАМ ЩО ЗА БОКЛУЦИ СТЕ……

 4. ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ казва

  МНОГО БЪРЗО ЩЕ ВИ ДИВЕРСИФИЦИРАМ КОЙ ЗА КАКВОТО Е ЗАСЛУЖИЛ, А КИРИЛ НАЙ- ОТРОВНИЯ НЕЩАСТНИК.

 5. ОТВРАТЕНА казва

  ДА НЕ ИЗПРАТЯ К. ПЕТКОВ ДА ЧИСТИ КЕНЕФИ, ПОДОБНО НА СВОЯ ПРЕДШЕСТВЕНИЧКА…….

 6. […] Предстои председателя на комисията Камелия Нейкова да сключи договор с избрания изпълнител, който беше и единственият подал оферта от общо две поканени фирми, пише narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.