5 септември, 17 ч.: Обратното броене за Ковачки и „Главболгарстрой“ започна – има ли картел за милиони?

4 3 617

Обратното броене за двама от големите играчи на задкулисието започна! На 5 септември в 17 ч. ще стане ясно дали олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки и фаворитът на Бойко за всички големи строителни обекти в България през последните три петилетки – „Главболгарстрой“, са в картел, целящ да докопа разбитата на три части обществена поръчка за изграждане на нови газови мощности в Чирен, разкри източник на Narod.bg, наблюдаващ процесите в енергетиката.

Както вече писахме, първата поръчка е за доставка на материали и оборудване и е с прогнозната стойност в размер на 300 000 000.00 (триста милиона) лева без ДДС.

Втората е за планиране и проектиране, като за нея се отделят 133 694 000 (сто тридесет и три милиона шестстотин деветдесет и четири хиляди) лева без ДДС.

Трета обществената поръчка „Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Газопровод свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан“ е с прогнозната стойност 83 915 000,00 (осемдесет и три милиона деветстотин и петнадесет хиляди) лева без ДДС.

ОБЩА СУМА: 517 609 000 лева

На 5 септември следобед, когато за Ковачки изтича крайният срок за обжалване на процедурата, ще лъсне истината – дали енергийният олигарх е реален конкурент на ГБС, или мултимилионерът на хунтата се е договорил с „Главболгарстрой“ и жалби няма да има.

Реклама

Ако Ковачки не обжалва, това ще означава само едно – договорка между руските интереси на ГБС и олигархичния кръг около Борисов-Доган да откраднат поредните европейски пари, без да имат какъвто и капацитет за изпълнението му, зад гърба на държавната фирма „Булгартрансгаз“ и нейния директор Владимир Малинов.

Колкото и да се напъва, самоковският играч Ковачки е изправен пред реалността – нито една негова фирма няма кадровия, експертен и технически капацитет да реализира която и да е от трите поръчки за Чирен.

Както вече Narod.bg писа, един от основните бизнеси на любимеца на Бойко и Доган не е да изгражда, а да жали тръжни процедури, след което, заради връзките си във Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията, да търгува с влияние.

Според информатора на Narod.bg, ако не обжалва процедурата за газовите мощности в Чирен, за които са предвидени над половин милиард лева, вероятно Христо Ковачки се е договорил тайно с ГБС фирми от неговия обръч да поемат тлъст пай от обществените поръчки с изтъркания трик на шайката – като подизпълнители.

Това, обаче, ще означава наличието на картелно споразумение, което се преследва от закона…

Задкулисната задруга между Ковачки и ГБС не е прецедент. Както вече писахме, строителите си партнират тайно при изграждането на газовата връзка със Сърбия.

Става дума за изграждането на газопровода от София през Калотина до Ниш, който е с дължина 170 км и годишен потенциал 1.8 милиарда куб. м. Изборът на реализатор за сръбското трасе тръгна по-късно от процедурата в България – на 1 февруари 2022 година. 109-километровият газопровод от Цариброд до Ниш ще коства 85.5 милиона евро, което прави към 170 млн. лева.

4 Коментара
 1. ДЕДЕ И МИА казва

  Изгубих си бибата

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ИЛИ КОГАТО ОТ СМАЧКАНИТЕ ЛАМАРИНИ ИЗСКОЧИ ЖИВ ЧОВЕК……

 3. BEUTEL казва

  НАЙ– ДОБРАТА СТЮАРДЕСА

 4. БЛАГОДАРНОСТТА Е ЧАР казва

  СРЕЩУ УХАПВАНЕ ОТ ЗМИИ: НАПЪХАЙТЕ НЯКОЛКО ПАЧКИ МНОГО ЕДРИ БАНКНОТИ В ДЖОБОВЕТЕ СИ И ГИ РАЗДАЙТЕ В НАЙ– НЕПОХОДЯЩИЯ МОМЕНТ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.