НАРОДЪТ ПОМНИ: ГЕРБ праща калинката с 38 000 лв. заплата Десислава Трифонова за водач в Пловдив

4 5 076

Пловдив има два многомандатни избирателни района (МИР) – Пловдив-град и Пловдив-област, от които общият брой депутати е 22-ма, по 11 от всеки МИР. За разлика от други градове в страната, в които преброяването на населението може да промени броя на мандатите драстично, в Пловдив такава промяна вероятно няма да има.

Месец преди предсрочните парламентарни избори на 2 октомври са ясни и кандидатите, които ще се борят за депутатски места с вота от Пловдив.

Продължаваме промяната

В основната си част листите на „Продължавам промяната“ за Пловдив-град и Пловдив-област се припокриват с тези от миналата година.

Голямата промяна идва с водача на градската листа. На мястото на Кирил Петков, който я оглавяваше на предишния вот, начело сега е поставен бившият председател на парламента Никола Минчев. На последните избори той оглавяваше листата в Перник, където първи сега е бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Втори след Минчев е изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, който заемаше същата позиция и на изборите миналия ноември. По-нататък в листата следват четиримата бивши депутати от „Продължаваме промяната“ от 47-ото НС – Росен Костурков, Александър Ракшиев, Венцислава Любенова, Николай Ангов.

Костурков е поставен и начело на листата в Пловдив област. „Амбицията ни е за 5 мандата в Пловдив и 4 в областта“, обяви той. След него са двама от депутатите от последния парламент – Стойо Стоев и Гергана Данева.

На четвъртото място е поставен бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който е и водач на „Продължаваме промяната“ в Плевен. Присъствието на Христанов в листата в Пловдив област според Костурков е заявка за политиките, които ще се предприемат в полза на земеделците в региона.

Демократична България

Обединението беше сред малкото политически сили, които обявиха своите кандидатски листи в последния ден за регистрация в районните избирателни комисии – 30 август. Очаквано начело на листата е лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, който за четвърти път ще е водач на ДБ в Пловдив-град. Иванов за пръв път ще води и в 24 МИР-София, където ще се изправи срещу Кирил Петков от ПП, Тома Биков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП.

Изненадата идва при второто място в градската листа – на него застава бившият областен управител Йордан Иванов от ДСБ, който оглавява и листата на Пловдив-област. Трети е д-р Борислав Матеев – един от учредителите на „Да, България“, следван от 3-ма от четиримата общински съветници на ДБ в Пловдив: Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.

Като водач на областната листа Йордан Иванов заема мястото от миналата година на Велизар Шаламанов – зам.-министър на отбраната в периода 1998-2001 г. , който сега не е е водач никъде.

В листите не присъства и Манол Пейков, който беше депутат в 46-ото НС след изборите през юли, но не и в 47-ото, тъй като от Пловдив той беше втори, но от Пловдив влезе само Христо Иванов, който не успя да се пребори от листата във Велико Търново. За вероятна причина за отсъствието на Пейков се сочат и местните избори, на които той е потенциален кандидат за кмет.

БСП

В Пловдив е една от местните структури на БСП, в които най-силно се усеща разцеплението в партията. В града отново БСП за първи път от много избори насам представят пълна листа от 22-ма кандидат-депутати.

Начело е Кристиан Вигенин, който е водач и в Ямбол. Втори е Иван Петков, който заемаше същата позиция и на парламентарните избори през ноември 2021 г. – той е един от най-близките до Корнелия Нинова социалисти и оглавява градската организация на БСП в Пловдив.

Следващите в листата са д-р Георги Йорданов и арх. Костадин Папазов. Двама от новите лидери на районните структури на БСП също са включени в нея – председателят на район „Западен“ Наум Китанов и на район „Централен“ Николай Иванов, като и двамата бяха избрани на ръководните постове след като с решение на Националния съвет на БСП бяха прекратени мандатите на всички ръководни позиции в града.

Реклама

Нито един от общинските съветници на БСП в Пловдив не попада в листата за предстоящите избори, след като преди месец и половина те обявиха, че сменят името на групата си на „Автентична лява БСП“ и на районните и градска отчетно-изборни конференции доверието от тях беше свалено. В областта начело отново е Веска Ненчева.

ГЕРБ

Най-големите изненади в двете пловдивски листи дойдоха от ГЕРБ. В градската не беше включен бившият кмет Иван Тотев, който беше депутат от партията на Борисов в предишния парламент. От листата в Пловдив област пък отпадна бившият областен управител по времето на ГЕРБ Дани Каназирева, която на последния вот я оглавяваше и също беше депутат. Отсъствието им също се свързва с местните избори догодина, на които и двамата имат амбиция да участват.

Бойко Борисов запазва водаческото си място в Пловдив-град и по традиция оглавява и листата в 25-и МИР в София, въпреки че след изборите през ноември миналата година той отказа да стане депутат. Втори след него в Пловдив е доц. Стефан Шилев, бивш шеф на отдел „Екология“ в общината и бивш народен представител.

Изненадващо на третата позиция е поставен бившият министър на културата и бивш депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, който отсъстваше от листата на трите парламентарни вота миналата година.

След него е досегашният депутат Радомир Чолаков, а на петото място е поставен бившият шеф на летище Пловдив Спас Шуманов. Прави впечатление, че този път от листата с кандидатите за НС отсъстват общински съветници от ГЕРБ, а градският лидер на партията Иван Тотев не дойде за регистрацията на листата в РИК.

На мястото на Дани Каназирева като водач за област Пловдив беше поставена Десислава Трифонова, известна като калинката на ГЕРБ. Тя беше депутат в предишния парламент, но влезе от Плевен.

Трифонова е бивш директор на Агенцията по инвестиции по време на управлението на Борисов и се прочу с колосалната си заплата – 38 000 лева на месец. За нея се твърди, че е била любовница на близкия до Бойко финансов играч Владислав Горанов.

На второ място в областната листа е д-р Иван Червенков, бивш шеф на асеновградската болница, който беше депутат и досега, а след него е поставен Йордан Кръстанов.

Има такъв народ

Промяна има и във водаческото място в листата на „Има такъв народ“. Вместо Тошко Йорданов, зам.-председател на партията на Слави Трифонов, за тези избори начело е поставен бившият вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов. Той е на първо място и в листата на ИТН в Хасково. Йорданов обаче си запазва водаческото място в Пловдив област и е начело във Варна.

В листите на ИТН за града и областта се виждат сериозни промени спрямо предходните избори през ноември, което се дължи на преструктурирането на партията след отцепването на много от местните ѝ структури и отлива на партийните членове.

Кои са другите играчи в Пловдив

ДПС също изчакаха последния ден, за да регистрират кандидатските си листи в районните избирателни комисии. Водач в града е Танер Али, депутат от Пловдив в последните два парламента, който от 2003 г. три последователни пъти е кмет на община Антоново, област Търговище. Начело в Пловдив област е Рамадан Аталай.

Подобно на „Има такъв народ“ и партията на Костадин Костадинов пострада от загубата на кадри. В последния парламент избраната именно от Пловдив Елена Гунчева се отцепи от групата на „Възраждане“. За тези избори начело в Пловдив-град е Ангел Георгиев – депутат от последното НС, който предния път водеше областната листа. Сега на първото място в нея е поставен Стоян Послаков, който водеше листата в Пазарджик през ноември.

Водач на листата на „Български възход“ в Пловдив-град е лидерът на партията Стефан Янев, а на областната- регионалният министър от служебното правителството Виолета Комитова. След нея се нарежда Румен Йончев, с чиято партия „Български възход“ участва на изборите“, пише „Капитал“.

4 Коментара
 1. A- ha - ha ! казва

  УВАЖАЕМИ ФАШИСТКИ ГЕНИИ – НЕ ВСИЧКО„ КОЕТО ПЪЛЗИ Е ЗМИЯ И НЕ ВСИЧКО„ КОЕТО ЛЕТИ Е ЛЕШОЯД…….

 2. Рецидив казва

  КОЛКО МУ Е ДА ПРИЧНИШ РАК НА БЛИЖНИЯ СИ……

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ФАКТИЧЕСКИ, ПО МОИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ, НАРОДЪТ ТЪРСИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ…….

 4. Д-р Менгеле казва

  И тЪз сИгАнкаааа..!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.