Корнелия загази: Преводът от 800 бона към офшорка в Дубай отива на прокурор

4 2 534

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на „Кинтекс“ към офшорни зони, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата. Това съобщиха от Министерството на икономиката.

Оттам припомнят, че на 11 август 2022 г. ДАНС влезе в държавния оръжеен търговец, като по-късно бе потвърдено, че за един ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

Това се случи в същия ден, в който бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов – уволнен от Корнелия Нинова, съобщи за схема за източване на дружеството чрез изплащане на комисиони към частни фирми, които уж са съдействали на „Кинтекс“ за печелене на търгове. Така дни преди идването на служебното правителство на офшорка в Дубай са изплатени 800 000 лв.

По инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец, се казва в прессъобщение на икономическото министерство.

В него е посочено, че „вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти“. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури са били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на предходния и настоящия министър на икономиката, се казва още в съобщението.

Реклама

То беше разпространено минути след като бТВ излъчи журналистическо разследване, което показва редица съмнителни обстоятелства. Според ведомството на Никола Стоянов показаната фактология още веднъж буди съмнение за момента, в който е действано и евентуалното ощетяване на държавното дружество.

Напомня се, че на 18 април 2022 г. бившият министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова лично е съобщила за смяната в ръководството на „Кинтекс“. Доскорошният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова пък неколкократно е отрекла за нарушения в оръжейното дружество от страна на назначеното от нея ръководство.

Последните изказвания контрастират с излъченото разследване на бТВ, поради което е необходимо да се проучат всички възможности за съпричастност в действията на „Кинтекс“ на трети лица, посочват сега от Министерството на икономиката.

Припомнят, че ръководството на „Кинтекс“, което е извършило плащанията на 800 000 лв. към офшорно дружество в Дубай, бе освободено миналата седмица.

Единственият експерт, останал в Съвета на директорите на оръжейния търговец от предходния период, е гласувал против тези действия на заседание на ръководния орган.

Въпреки неговото несъгласие, в оперативен порядък са били подготвени и извършени два валутни парични превода в един ден, като най-вероятно последващи такива са спрени само благодарение на намесата на ДАНС, се казва още в съобщението на икономическото министерство.

4 Коментара
 1. A- ha - ha ! казва

  НЕКА ПЕЕМ: “ ПЛЯС– ПЛЯС ПЕДАЛИТЕ, ПЛЯС– ПЛЯС ПЕДАЛИТЕ, водно КОЛЕЛО…..

 2. Мариана Сумистката казва

  СЛОЖЕТЕ ЛИНЕЙКИ КЪДЕТО ТРЯБВА– ДА НЯМА НЕНАБЛЮДАВАНИ ПАЦИЕНТИ, ДА НЯМА ПРИПАДЪЦИ, ДА НЯМА ИКТУСИ…….

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ПАЧАВРИ

 4. ДЕДЕ И МИА казва

  ЩЯХ ДА КАЖА„ ОТКАКТО СЕ ДИВЕРСИФИЦИРАХТЕ„ ОСВИРЕПЯХТЕ СЪВСЕМ……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.