Хотел на Маджо в стил „мутробарок“ се кичи с шедьоври от Древен Рим, Гешев е в кома за боса от СИК (СНИМКИ)

3 7 715

Хотел в Слънчев бряг с антични каменни скулптури из фоайета и алеи – законно ли е това? За притежание на по-дребни такива артефакти полицията обикновено арестува, а тук ги излагат открито и са част от обзавеждането, съобщи e-vestnik.

Наричат го „хотела на Маджо“…

Пред хотела има рекламно пано на „Интернешънъл асет банк“, наричана банката на СИК. За нея беше установено, че посредник е теглил в брой 60 млн. лева от сметки на фирми работещи по магистрала „Хемус“. Снимка: e-vestnik

Хотелският комплекс „Хелена резорт” е на първа линия в Слънчев бряг, 5 звезди, с паркова част, вътрешни и външни басейни, фитнес, спа-център, детски кът и всички екстри. Нощувката е до 368 лева в стая за двама в разгара на сезона и над 500 лв. за апартамент. Цeните в ресторант, бар са подобаващи за такъв хотел.

Това, което прави впечатление на гости и преминаващи, е особеният стил мутробарок, със статуи и изображения на лъвове и глави на орел.

Тези съвременни „произведения на изкуството”, обаче, са съчетани с автентични антични скулптури и каменни орнаменти.

Каменни фигури от римски град, неизвестно кой. За такива „находки“, необявени според закона, се лежи в затвора. Снимка: e-vestnik

Реклама

В централно фоайе до рецепцията седи римска статуя без глава, под която на табела е написано на английски „Автентична уникална римска скулптурна фигура 1-2 век след Христа, изкопана в България”. Главата вероятно е продадена извън България, статуята е останала тук поради невъзможност да се изнесе тайно.

Централният вход на вътрешната хотелска част на комплекса пък е украсен от двете страни с две каменни фигури на лъвове, още по-стари и с необозначен произход, и табела на английски „Не пипай шедьоврите”.

На различни места по алеите са наредени отстрани каменни орнаменти, детайли от колонада и др. Очевидно от украса от римски град, неизвестно кой. Има и десетина големи глинени съдове, вероятно от 2-3 век. За една такава дребен иманяр може да лежи в затвора.

Двете фигури на лъвчета на един от централните входове на хотела са с неизвестен произход и могат да се датират около 1 век пр. Хр. до 1 век сл. Хр. Табела към тях само предупреждава на английски „Не пипай шедьоврите“. Снимка: e-vestnik

Не, няма как тази музейна сбирка да е законна и законно експонирана. Ако антиките бяха от хранилищата на някой музей, дадени под наем за „украса” на хотел, щеше да стане скандал. И най-малкото експонатите щяха да са датирани и с произход. А тук мирише на иманярство.

Полицията изтръсква джобовете на събирачи на монети и ги арестува за няколко изтъркани бронзови монети без никаква стойност, а тук цели статуи и каменни пластики си седят за украса и никой дори не повдига въпроса.

Иван Гешев също е в будна кома, когато стане дума за бившия шеф на Бойко в СИК Младен Михалев – Маджо.

3 Коментара
 1. Запознат казва

  Ако са закупени от западни аукциони и имат документи – и господ бог не може да ги пипне..
  Първо проучете. Съмнявам се да са ги изкопали и положили в двора..

 2. Со керез казва

  Бай Мангал – елитар. Ако този цигански пръдльо беше в Китай, отдавна щяха да го разстрелят.

 3. A- ha - ha ! казва

  ВИЕ СИ ГЛЕДАЙТЕ КОНТРОЛА ПО ГРАНИЦИТЕ, МЪРШИ….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.