Сигнал до Narod.bg: Защо Държавен фонд „Земеделие“ плаща на Гергов и бандита Хари от Пловдив стотици хиляди на месец?

6 4 193

Народът се готви за студена и гладна зима, а държавни чиновници броят всеки месец десетки хиляди за наем и паркинг. За това сигнализира читател на Narod.bg. Става дума за структурата на Държавен фонд „Земеделие“ в Пловдив.

Крайно време е да даде гласност и на разточителствата в държавата и по специално в Държавен фонд Земеделие. При най-бедната страна от ЕС и най-бедния народ в Европа как е възможно териториалната структура на ДФЗ в Пловдив да плаща месечен наем на частни търговски дружества за сградата, в която се помещава, сума в размер на близо 40 000 лв. на месец, пита читател на медията ни.

Според отлично информиран източник на Narod.bg сградата в града под Тепетата е частна собственост на стар познайник на местните – Хари. Той решил да се възползва от рокадата в ръководството на Фонда през последния месец и да вдигне наема тройно.

По информация на читател на Narod.bg държавата се бърка допълнително за частен паркинг, който е собственост на Георги Гергов и се намира на територията на Панаира, за да има къде служителите да държат служебните автомобили.

Според източника ни само за паркинг ДФЗ плаща крупни суми от порядъка на 100 000 лв. годишен наем. И то при наличие на свободен общински и държавен сграден фонд в града.

Кой и в чий интерес служи, за да плаща тези огромни суми Фондът и то в ущръб на всички български и европейски граждани, пита читателят на Narod.bg.

Според разследване на Plovdiv24.bg в момента лобито на Гергов в Държавен фонд Земеделие не само се връща триумфално на постовете си, а дори се издига в служебната йерархия и превзема столицата. Част от хората на пловдивския бизнесмен в държавното дружество бяха временно извадени извън играта, но сега се завръщат след последните рокади в институцията, разполагаща с най-голям годишен бюджет.

Реклама

Уволнената от предишното ръководство на ДФЗ заради изнасяне на служебна информация Владислава Казакова вече е заместник-изпълнителен директор на ДФЗ с ресори Директни плащания на площ и Информационни технологии. Тя беше уличена, че неправомерно е предоставяла вътрешна информация на консултантска фирма, чийто офис се намира пред сградата на ДФЗ-Пловдив.

Според медията Казакова е близка до Гергов и е член на БСП-Пловдив област още от времето, когато бизнесменът стана председател на областния съвет на Столетницата. Издига се от началник отдел Договориране до временно изпълняващ длъжността директор след освобождаването преди няколко месеца на Йосиф Ячев.

Бившият директор на фонда Йосиф Ячев се готви да се върне в стария си кабинет. Медии откриха връзка между уволнението му и осъдения управител на винарска фирма от Пловдив, обвинен от европейските прокурори на Лаура Кьовеши в опит за измама с евросубсидии. Той работи в областната дирекция на ДФ Земеделие от 2003 г., а през 2009 г. става директор. Освобождаването му от поста е едновременно със смените на директорите на всички областни дирекции. Йосиф Ячев не е изхвърлен от системата, а е преназначен в главен експерт в отдел в Регионалната Разплащателна агенция (РРА), тъй като законът го пази в качеството му на общински съветник в ОбС – Раковски. Ячев е племенник на дясната ръка на Гергов – бившият данъчен №1 на Пловдив Георги Търновалийски.

Началникът на отдел в РРА Жоро Георгиев остава непоклатим през последните 20 г. при всички политически промени на върха на държавата. Той е пряката връзка между пловдивската структура на ДФЗ и централното управление в София за прокарване на частни интереси. Преди да постъпи на работа във фонда, Георгиев е раздържавявал свинекомплексите в Пловдивска област, които са придобити от работещия в тях като зоотехник Георги Гергов.

След скоростното изстрелване на Владислава Казакова до върха на фонд Земеделие в София, за временен директор е назначен Пламен Мекинов – доскоро началник отдел на Регионалния технически инспекторат към ДФЗ. Той е единственият, който няма пряка връзка с Гергов, но участието му в частното ООД е въпрос на интереси.

За земеделците в пловдивски район не е тайна, че всеки проблем може да се реши с посещение в офиса на ООД-то пред сградата на фонда. Нещата се оправят срещу определена сума, а в набора от услуги влиза дори упражняване на натиск върху конкурент. Всички тези началници си позволяват да изпращат в работно време приближени подчинени от поверените им отдели да извършват консултантски услуги на бенефициенти в частния офис. Някой благодарен фермер им е предоставил да ползват като лични автомобили луксозни возила, купени с пари от фонда по мярката за транспортни средства.

В същото време пряката им работа като държавни служители изостава – подадените от земеделците проекти се разглеждат след изтичането на съответните срокове, проверките се извършват през пръсти и допускат редица други пропуски.

Най-скандалният случай е липсата на цяла къща за гости, „изградена“ в предишен  програмен период, за който от ЕС бяха разпоредени масови проверки. Въпросната къща е минала през всички възможни български инстанции, включително и общински институции за одобрения и разрешения. Парите са отпуснати и получени от бенефициента, но самата къща я няма.

6 Коментара
 1. еха казва

  Плаща ги, заради „Слънце Ориент“.

 2. Вайс казва

  Във фонд Земеделие Пловдив съществува ОПГ ръководител на който е Жоро Георгиев,който с приближени експерти и назначени от него, „помага“ на земеделци или „наказва“ такива,които плащат или не плащат за „услугата“.Всички от ОПГ- то демонстрират завидни имотни състояния,които далеч не отговарят на заплатите във фонда. Жоро Георгиев е свървазващото звено на Опг-то с такова в централно управление в София,правен отдел,звеното за борба с измамите. И това го прави непоклатим при всички смени на фонда!

 3. ДЕДЕ И МИА казва

  Аха, най- вероятно, защото са умни като по каталог…..

 4. ???? казва

  „Тихо! Тихо!! Тихо за да НЕ ни ЧУЯТ от Европа!!! “ Помните ли??? ПОМНИТЕ ли??? Българиооооооооооооооооооолооо!!! НАРОДЕ????

 5. VENELIN DIMITROV казва

  Този илитерат и имбецил не може да събере 2+2 ,ще разпределя средства. Той е толкова тъп, че чак ми става смешен.Той е влязъл в Старозагорския висш институт по втория начин, даже чух,че е учил с майка си за кандидат-студентски изпити! Ьбсура, както и другия – ония от Раковски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.