Прокурорът „Ще разследвам Бойко и Гешев“ напира да работа при Лаура Кьовеши

7 6 006

Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милко Момчев се появи в сред кандидатите за позицията на европейски делегиран прокурор под шапката на Лаура Кьовеши. Той направи впечатление по-рано тази година, когато в телевизионно интервю обяви, че е готов да разследва Бойко Борисов и Иван Гешев.

В средата на февруари т.г. прокурор Момчев даде обширно интервю в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“, в което каза, че не се страхува да говори и посъветва своите колеги в прокуратурата да последват примера му.

„Аз бих го направил (образувал дело срещу Борисов и Гешев – б.р.), но не е толкова лесно да се изкара едно такова дело“, каза той в отговор на въпрос дали би могъл да бъде този български прокурор, който да разследва Борисов за „Барселонагейт“ и Гешев за „Жоси“.

Милко Момчев е работил по редица изключително противоречиви дела – разследването на падналата сграда на ул. „Алабин“ в София; делото за убийството на ямболската адвокатска Надежда Георгиева, по което бе намесено името на бившия главен прокурор Николай Филчев; „Октопод“-ът, по което бе обвинен Алексей Петров; той образува делото срещу варненския рапър Мишо Шамара за песен.

Това разследване започна в първия мандат на ГЕРБ и официалното оправдание бе, че текстът на песента поругавал националния флаг. В него имаше и фраза „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба“.

Тези дела са част от знаковото портфолио на държавното обвинение в последните 15 години.

В продължение на над седем години Момчев работеше като командирован прокурор в Софийската градска прокуратура преди да бъде назначен за редови обвинител.

Общо осем магистрати влизат в надпреварата за 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Това са прокурорите, които от България работят по делата на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Реклама

Сред тях са петима обвинители от Софийската градска прокуратура – Михаела Райдовска, Марио Томов, Милко Момчев, Юлиана Христова и Иван Кучиев, двама прокурори от Софийска районна прокуратура – Василен Бенчев и Живка Арсенова, и следователят от София Бойко Атанасов. За Момчев и Атанасов това е поредно участие в конкурс за делегирани прокурори.

Райдовска е завършила право в ЮЗУ и е в системата от 2006 г. Томов също е възпитаник на университета в Благоевград. Бил е дознател и главен юрисконсулт в МВР в града. В прокуратурата е от 2016 г.

Бенчев е възпитаник на Нов български университет, в прокуратурата е от 2013 г.

Арсенова е завършила в СУ, в прокуратурата е от 2004 г. Христова е завършила ЮЗУ. Преди да стане прокурор през 2008 г. е била адвокат, а после експерт в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Кучиев, който е възпитаник на ЮФ на СУ, е бил адвокат и разследващ полицай, преди да влезе в съдебната система през 2016 г. Атанасов, който вероятно е единственият критик на прокуратурата в редиците й, е завършил ЮЗУ и е следовател от 1997 г.

Българската квота за делегирани прокурори първоначално беше 10. България обаче не успя да я запълни. Деветимата действащи делегирани прокурори бяха одобрени от Кьовеши след като

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко кандидати. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали заради липса на желаещи.

В последствие обаче Кьовеши настоя делегираните прокурори в България да станат 15 заради увеличения брой дела и тяхната сложност. Така свободните места за делегирани прокурори нараснаха на 6. В края на юли Висшият съдебен съвет откри новата процедура.

Ако желаещите бъдат допуснати по документи, следващият етап е изслушване от Прокурорската колегия на съвета. Датата му тепърва ще бъде насрочена. Последната дума отново ще е на Кьовеши.

По нейно настояване българските делегирани прокурори бяха отделени в самостоятелна структура, за да се избегне зависимостта им от главния прокурор Иван Гешев. Те ще имат своя сграда и отделно деловодство.

7 Коментара
 1. ДЕДЕ И МИА казва

  ИЗНЕНАДАХ СЕ ДОКЪДЕ СТИГА НАГЛОСТТА, ГРОЗОТАТА И НЕКАДЪРНОСТТА НА УДАВНИЦИТЕ ОТ “ BROTHERS OF HELL“…..

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО СА ОТКАЧЕНИ…..

 3. ОТВРАТЕНА казва

  АЗ ПРОСТО ( ! ) РАЗСЛЕДВАМ САМОУБИЙСТВА„ НИЩО ДРУГО…..

 4. ПОСЛЕДНИЯТ МОХИКАН казва

  ТАКИВА КАТО ТОЯ ПЪЛНЯТ ХРОНИКИТЕ…

 5. СВИДЕТЕЛКАТА казва

  НО ПЪК ОТ НЕГО ЩЕ СТАНЕ МНОГО ГРОЗЕН ТРАВИСТИТ……

 6. ПЕТСТОТИНГОДИШНА БАНКНОТА казва

  ЗАБАТАЧИХТЕ СЕ С КАМИОНА– УБИЕЦ ДА ВИ КАЖА…….

 7. Рецидив казва

  АХА, ТО НА БЪЛГАРИНА ДАЙ МУ ДА СЕ ПРАВИ НА ЛУД…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.