Босът на „Хелп Карма“ лъсна в нова измама – Nexo

15 8 054

В САЩ разследват българската криптобанка за Понци схема за милиарди долари ала „Ружа Игнатова“

Българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo е загубила поне $ 4 милиарда на хиляди свои вложители и заемодатели от цял свят през последните месеци, но прикрива огромната дупка в портфейла си. Срещу дружеството е стартирало разследване в САЩ заради съмнения за наличие на Понци схема, сходна на измамата OneCoin на българката Ружа Игнатова, пише Alarma.bg.

Скандалните разкрития за тежкия финансов срив в криптобанката Nexo идват от разследващия екип на „Видра“ – популярна анализаторска платформа в света на криптовалутата. От „Видра“ алармират за прикривана ликвидна криза в Nexo, която до края на календарната 2022 г. ще донесе сигурна загуба от 87% в портфейла на дружеството.

В популярни форуми за търговия с биткойни и криптовалута се твърди, че криптобанката Nexo отказва да предоставя информация на клиентите си в кои крипто хедж фондове е вложила парите им. Смята се, че от Nexo са инвестирали между 30 и 50% от авоарите на клиентите си в обявилите фалит преди 2 месеца крипто хедж фондове Three Arrows Capital и Voyager.

Основата в България през 2018 г. криптобанка Nexo управлява активи за $12 милиарда, а на сайта на компанията се твърди, че дружеството е обработило транзакции в общ размер от над $ 80 милиарда. През последния месец обаче дружеството само признава в рекламни съобщения  че е загубило поне 4 милиарда долара от срива на криптовалутите.

В последните рекламни съобщения на билбордове в София, в които компанията предлага работа на търговци на криптовалута, се твърди, че Nexo вече управлява активи за 8 милиарда долара – тоест с $4 млрд. по-малко в сравнение с тази пролет.

Първоначалните съмнения на разследващите дейността на Nexo са, че голяма част от инвестициите на вложителите в криптобанката са били пренасочени неправомерно към собствениците на Nexo и техни подставени лица.

Босът на Nexo Коста Кънчев е главно действащо лице и в измамите с пари от дарения на благотворителната фондация „Хелп Карма“

Мощен тласък на твърденията, че Nexo действа като финансова пирамида дава бизнес досието на един от основателите и собствениците на компанията – Коста Кънчев. Само преди година и половина гологлавият финансист лъсна като главно действащо лице в гнусната афера с отклонени милиони левове от дарения на фондация „Хелп Карма“.

Реклама

Коста Кънчев е босът в сянка на скандалната благотворителна фондация, управлявана по документи от неговия първи братовчед Константин Кръстев. В управителния съвет на „Хелп Карма“ „пръв сред равни“ е и Калин Кънчев, бащата на Коста Кънчев.

Миналата есен, след излъчено шокиращо разследване на Би Ти Ви за вулгарни измами с пари от дарения, Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу шефовете на „Хелп Карма“ за финансови злоупотреби в особено големи размери и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании.

В сметките на фондацията пък бяха открити 8 600 000 лева – пари, които е трябвало да послужат за дарения на болни деца, но са били задържани с цел заграбване от босовете на „Хелп Карма“. Милионите левове са запорирани, а делото още не е тръгнало в съда.

Сред собствениците и управляващите съдружници в Nexo e бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев. Доскоро съдружник в компанията е бил и Георги Шулев, синът на бившата вицепремиера Лидия Шулева.

Твърди се, че преди 8 месеца Георги Шулев е подал сигнал за измама срещу Коста Кънчев в САЩ, тъй като бил изхвърлен неправомерно от компанията за криптотърговия.

Основната дейност на дружеството за дигитални активи Nexo е да отпуска кредити в замяна на обезпечение, като клиентите трябва да заплатят в криптовалута. Лихвеният процент при заемите с електронна валута в Nexo достига до 150%. Дейността на дружеството не подлежи на никаква регулация и то на практика действа без лиценз за финансова дейност.

Офисът-майка на Nexo е базиран в София, където брокери на дружеството, афиширайки се като „финансови консултанти“, зарибяват клиенти от цял свят да търгуват с биткойни и с различни криптовалути. Дейността на Nexo е забранена в България, но на практика никой не знае дали криптобанката не търгува с криптовалута и на родна територия.

Смята се, че много корупицонни плащания, включително и към политици, се извършват в криптовалута, за да не бъдат проследени от финансовите регулаторни органи в България и в Европейския съюз.

Миналата есен главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс забрани дейността на Nexo на територията на щата. Срещу българската криптобанка тече разследване в САЩ заради укриване на дупка в размер на над $ 4 млрд. в портфейла й

През месец октомври 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на дружеството Nexo да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата. Според Летисия Джеймс Nexo няма право да създава депозити в криптовалута, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

15 Коментара
 1. A- ha - ha ! казва

  ЕДИН ГЪЛЪБ ОБЕЩА„ ЧЕ ЩЕ НАХРАНИ НЯКОЛКО ПУБЛИЧНИ ДОМА………., МА ИЗЛЪГА ……

 2. ОТ ВИСОТИТЕ казва

  МНОГО МИ Е ЖАЛ„ КОГАТО ГУМЕНИ СДЕЛКИ ПРЕРАСТНАТ В НЕОБУЗДАН РЕКЕТ И БОРБА ЗА НАДМОЩИЕ ….

 3. DEUTSCHE BANK казва

  БУКВАЛНО ВИ ОТКАЗАХА ДОСТЪП И ДО РАЙХСТАХА….

 4. ОТВРАТЕНА казва

  АЛО, ДОКТОРСКИЯТ СЪЮЗ, ВИЕ ПО КОЛКО ПРЕГЛЕДА НА ЕДИН И СЪЩ ЧОВЕК ДА ДЕН ПРАВИТЕ…??

 5. Рецидив казва

  ЗНАЕХ СИ„ ЧЕ ЧЛЕНУВАТЕ Е “ ГЕРБ“, НО….. ТЕ СА АГЕНЦИЯ “ ПОСЛЕДНА ГРИЖА „…..

 6. Мариана Сумистката казва

  НЕДЪГАВА СГАН…..

 7. ОТВРАТЕНА казва

  НЯКЪДЕ 90 % НИТРАТИ И 10 % РАБОТНА РЪКА, И СМЪРТНОСТТА РАСТЕ……

 8. ФАШИСТКИ ФРОНТ казва

  КЪДЕ Е КОРНЕЛИЯ ДА СИ ВИДИ ДЕРЕДЖЕТО…..

 9. ДЕДЕ И МИА казва

  ПСИХОПАТИТЕ: “ В ГЛАВАТА МИ ИМА НЕПОСИЛНИ ЗА МЕН И НЕРАЗБИРАЕМИ ИДЕИ„ КОИТО УМИРАМ ОТ ЖЕЛАНИЕ ДА ОСЪЩЕТВЯ „.

 10. Добри Джуров С Танковете, МАЧКАМ: казва

  АЗ ПРЕКАРАХ НАВЕДЕН/А НАД КНИГИТЕ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ…..

 11. 6-6-6 казва

  ТЕ СА БЕЛЯЗАНИ – С НЕУСПЕХ……..

 12. VIRTUALLY казва

  THE REASON I LOVE BASKETBALL IS …….. MICHAEL JORDAN.

 13. A- ha - ha ! казва

  Я КАЖИ “ РЯПА“…….

 14. DEUTSCHE BANK казва

  ONE – WAY -TICKET

 15. казва

  Да, даааа… Е, та Сега – Още ли ще ми се цупите отн. РеИнженеринга+НовНюрнбергски ?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.