Сигнал до Narod.bg: Ковачки си купи КЗК и съда, чужди служби по петите на ГЕРБ-ДПС олигарха

4 4 325

Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки е недосегаем за бизнес регулаторите у нас заради корупционни взаимовръзки, твърди само пред Narod.bg чиновник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Юлия Ненкова е готов клиент на прокуратурата заради връзките си с Ковачки

За да си обясним как така енергийният могул винаги се измъква сух от проверки на КЗК, трябва да припомним, че шеф на комисията е 65-годишната Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова бе и заместник-кмет на София по времето, когато бившият премиер Бойко Борисов беше столичен кмет.

И още – за има КЗК чадър над безобразията на кръга бизнесмени на хунтата, мандатът на сегашните членове беше увеличен с 2 години буквално в „12 без 5“ в края на последното правителството на Бойко Борисов, точно преди парламентарните избори през април 2021 г.

Според вътрешния ни източник връзките на Ковачки с Юлия Ненкова били „очевадни и безскрупулни“. Любопитно е, че винаги жалбите на фирми, свързани с Ковачки, се ръководят лично от гербаджийката Ненкова и винаги имат един и същи резултат – печели ги олигархът. Говори се за сериозни финансови стимули и облаги към председателя, категоричен е източникът на Narod.bg.

Същото и положението във ВАС! Всички жалби, който фирми на Ковачки подават, се падат на 4-и състав, който разглежда административни дела, обществени поръчки, концесиите, търговете, изборите за народни представители, изборите за президент и вицепрезидент на републиката, местните избори и др.

И още по-конкретно – далаверите на Ковачки попадат при шефката на Четвърто съдия Татяна Хинова, която е подчинена директно на шефа на ВАС Георги Чолаков! Всички знаят зависимостите на тези хора от Ковачки, но никой никога нищо не предприема!!! Защо?, пита информаторът от КЗК.

Предстои да се види в следващите месеци поведението на Христо Ковачки и как неговите компании биха реагирали на задаващите се тлъсти обществени поръчки и още по-интересното им развитие в двете знакови институции – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Явно тази фактология все още не е достатъчна за европейската прокуратурата, която да похване мултимилионерът на държавен гръб. И все пак Narod.bg има и една лоша новина за олигарха на ГЕРБ-ДПС – според високопоставен източник в МВР Христо Ковачки е оперативно интересен за чужди служби!

Задгранични агенти се интересуват от произхода на финансовите потоци, които генерират фирми на мултимилионера за купуване на имоти в топ дестинации. Това била само една от линиите, по които чуждите спецслужби се интересуват от далаверите на бизнесмена от котилото на Бойко и Доган, категоричен е информаторът на Narod.bg.

ВАС и Ковачки

Последният пример за връзките на Христо Ковачки във ВАС дойде на 17 август – тогава Върховният административен съд реши, че ТЕЦ „Брикел“ може да продължи да работи и не допусна предварителното изпълнение на заповедта за спиране на мощностите заради данните за прекомерно замърсяване.

Определението на съда не може да бъде обжалвано! На 20 юли премиерът в оставка Кирил Петков обясни, че всички, „които говорят на терен, казват, че Ковачки е собственик (на ТЕЦ „Брикел“), но по документи не се води никъде“. На 29 юли служебният екоминистър Борислав Сандов обяви, че затваря ТЕЦ „Брикел“, защото „не отговаря на екологичните изисквания, европейските норми и българското законодателство“.

„Собствениците не желаят да модернизират предприятието, така че да не замърсява околната среда и да не уврежда човешкото здраве“, обяви Сандов и допълни, че предстои пломбиране на инсталацията.

Само пет дни по-късно Административен съд – Стара Загора спря предварителното изпълнение на заповедта на местната екоинспекция за спиране на ТЕЦ-а.

Реклама

Върховните магистрати приемат, че обсъждането на евентуалните нарушения от страна на „Брикел“ заради замърсяване на околната среда няма връзка с допускане на предварителното изпълнение на заповедта за спирането на ТЕЦ-а.

„Ако ВАС разгледа и коментира тези твърдения, би се достигнало до произнасяне по спора по същество, което е недопустимо в рамките на настоящото частно производство“, се казва в решението.

В заповедта на екоинспекцията са изброени седем групи нарушения на ТЕЦ „Брикел“, които са атакувани пред съда от дружеството. ВАС напомня, че спирането на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди.

ВАС напомня, че „Брикел“ е част критичната инфраструктура на страната и е защитен от Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на ЕС. „Брикел“ е в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, където е вкаран с постановление на кабинета „Станишев“ в неговите последни дни.

От значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите, напомня съдът.

Решението на ВАС за „Брикел“ свежда казуса до абсурдно допускане тип „параграф 22“. Предварителното изпълнение на заповедта за спирането на ТЕЦ-а се иска, за да се осигури защитата на живота или здравето на гражданите. Замърсяването на околната среда, както е описано от екоинспекцията в заповедта за „Брикел“, има отношение към здравето на гражданите.

ВАС обаче казва, че за да се установят твърденията на екоинспекцията, делото трябва да бъде решено по същество – т.е. няма как да се защити здравето на гражданите с предварително изпълнение на заповедта за затваряне на „Брикел“, въпреки че законът позволява това. Съдът допуска защитата на интересите на „Брикел“, които ще бъдат увредени от спирането на ТЕЦ-а, дори и да се допусне, че той не отговаря на екологичните норми.

Издънките на КЗК под ботуша на ГЕРБ

В последните месеци регулаторът, управляван от Юлия Ненкова, блесна с крайно непоследователните си решения по ключови сделки, които веднъж спира, а друг път пуска. Скоростно бе одобрено например придобиването на „Нова Броудкастинг груп“ и на вестниците на Делян Пеевски от собственика на „Виваком“ – „Юнайтед груп“.

В миналото КЗК спря придобиването на „Нова телевизия“, когато кандидат купувач бе собственикът на „Теленор“ Петр Келнер. Мотивът бе „господстващо положение, което може да бъде засилено“. Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през фирмата си „Адванс Медия“, опасност от господстващо положение вече нямаше.

Драматични обрати имаше и покрай придобиването на ЧЕЗ от „Еврохолд“. Сделката финално бе одобрена от антимонополната комисия през ноември 2020 г. Точно година преди това обаче КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да придобие господстващо положение на енергийния пазар.

През юли 2020 г. обаче Административният съд София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително.

Комисията наложи и глоба от 124 590 лв. на веригата за детски играчки „Хиполенд“ непосредствено след големите протести в центъра на София срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев преди 2 години.

Конкретно санкцията дойде след „Великото народно въстание“ на 2 септември 2020 г., когато собственикът на „Хиполенд“ Мариан Колев се възмути публично от полицейското насилие. Той разказа, че двамата със сина му са били напръскани от полицията със спрей по време на протестите.

Първо съдът отмени тази глоба, но преди няколко месеца нов състав я върна.

4 Коментара
 1. ЙЕРОГЛИФКА МИЗЕРИКОРДИЕВА казва

  „If you’re late to the rescue, the imprisoned princess will just have to escape on her own!“

  Kyo Shirodaira.

 2. ЙЕРОГЛИФКА МИЗЕРИКОРДИЕВА казва

  “ WE WERE SUBMITTED TO A HIGHER AUTHORITY FOR APPROVAL…“ oK?

 3. ЛЮБИТЕЛ- АРИСТОКРАТ казва

  ТО ДА НЕ Е КАТО ДА ПРЕПРОДАВАШ ПАРЦЕЛИ…..?

 4. Pride & Prejudice казва

  ГРАБВАЙТЕ ТЕЛАТА„ НЯКОЙ СЕ ИЗКРЯСКА……

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.