СВЕТОВЕН СКАНДАЛ: ФБР разследва измама за милиарди с българската криптобанка Nexo

11 6 441

Дружеството прикрива дупка от $ 4 млрд., бившият депутат Антони Тренчев управлява компанията

Федералните служби в Америка са стартирали разследване срещу българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo заради съмнения за прикриване на огромна дупка в размер на близо 4 милиарда долара, пише Lupa.bg.

Разследването на дейността на криптобанката Nexo може да завърши с епичен скандал и тежки обвинения по подобие на аферата OneCoin на Ружа Игнатова. Българската криптокралица е издирвана от ФБР по цял свят по обвинения за организиране на финансова пирамида за над $ 5 млрд. и пране на пари от търговия с криптовалута.

През последните 2 месеца, след невиждан срив на криптовалутите и обявяването във фалит на няколко от най-големите заемодатели на криптовалута в света – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance, в специализирани сайтове за електронна валута в Америка и в Сингапур започнаха да се появяват разкрития, че Nexo е загубил между 30 и 50% от активите на своите клиенти, които са в общ размер на 12 милиарда долара.

Твърди се, че лъвския пай от загубите на Nexo е формиран от инвестиции в крипто хедж фондове, които са „потопени“.

От Nexo обаче са отказали да дават информация на своите клиенти къде точно и в кои крипто хедж фондове са инвестирали парите им. Заради това са подадени стотици жалби от мнителни инвеститори, които подозират, че парите им са отклонени неправомерно.

Реклама

Първоначалните данни сочат, че Nexo е загубил около 4 милиарда долара, но загубите може да се окажат и двойно по-големи.

Основатели на дружеството Nexo са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, нашумял покрай дейността на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. Миналата есен прокуратурата повдигна обвинения за финансови злоупотреби и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании от фондацията. Съдът запорира над 8 600 000 лева от „Хелп Карма“.

Настимир Ананиев (вляво) с Антони Тренчев като депутати

Основната дейност на дружеството за дигитални активи Nexo е да отпуска кредити в замяна на обезпечение, като клиентите трябва да заплатят в криптовалута. Лихвеният процент при заемите с електронна валута в Nexo достига до 150%.

На практика обаче не само огромния лихвен процент е съмнителен. Най-големите притеснения са, че от Nexo злоупотребяват с ценните книжа и стоките на своите клиенти чрез сложна схема за отклоняване и пренасочване на криптопотфейлите, вече приложена успешно от Ружа Игнатова и OneCoin.

Разследването срещу Nexo не е първият проблем за компанията в Америка. През месец октомври 2021 г., главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на дружеството  да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата.

11 Коментара
 1. A- ha - ha ! казва

  Ейй, Хубави хора, ама ОТ ДРУГАТА КОАЛИЦИЯ…….

 2. Рецидив казва

  А не е ли по- прилично да смените областта/ окръга поне……

 3. ОТВРАТЕНА казва

  We recently found some agreable solutions for ourselves without ot be at the limit of implementing of our specific skills……..

 4. External казва

  PULL YOUR D:. FROM THE DIRT

 5. ОТВРАТЕНА казва

  Кои са виновниците за беднотията …… А.. мм…… ние просто си се обичкаме…..

 6. ОТВРАТЕНА казва

  Кандидати за Световния фашистки скандал с Гейско море, едни от най- злобните и неукротими влечуги.

 7. A- ha - ha ! казва

  Произвеждаме оръжия и перманентно перем и препираме за Щатите и други мошенически организации…..

  С КРИПТОЛОГИЯТА ДОТУК….. АМА И ТИЯ„ БЪЛГАРСКИТЕ “ ЧУКУНДУРИ“…..

 8. Рецидив казва

  Най- хубавото е, че с криптовалутата не може да се купи синтетична дрога, а се купуват други неща…… Но дори могат да се правят и дарения…..

 9. Ключът За Апартамента казва

  И аз имам криптознания, както виждате , гербаджийски боклуци…..

 10. A- ha - ha ! казва

  If you were in my seat would you consider that aserious offer? – Robert De Niro

 11. Smart & Casual казва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.