МВР осветли 35 смазани от прокуратурата дела – сред тях грабежът „Хемус“ и пристанището на Доган, Бойко странно липсва

0 2 556

Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум Зарков списъци с дела, които според службите на МВР са затлачени в прокуратурата. „Делата са с обществен интерес“, посочи Демерджиев пред БНТ в сряда и допълни, че в МВР няма информация за движението на тези производства.

Справките с преписките са получени, потвърди вчера Зарков пред bTV. Той посочи, че ще сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за всяко от делата в списъка. ИВСС може да проверява срочността на работата на прокурорите, но не и какво са свършили по същество по производствата. Главният прокурор междувременно е депозирал отчета си за първите 6 месеца на годината пред министъра на правосъдието и пред ВСС и предстои той да бъде обсъден.

Тогава се очаква да бъде питан за забавянето на преписките, но дежурният му отговор е, че той е обикновен администратор в прокуратурата и всичко е в ръцете на наблюдаващите прокурори.

В двата списъка, пратени от МВР на МП, има общо 35 случая, научи „Сега“ от свои източници в двете министерства. В единия са преписки от ГДБОП, а в другия – от националната полиция.

Сред преписките има и такава за констатирани нередности по проекта IGB – Междусистемната газова връзка Гърция-България. Преписката е изпратена в прокуратурата през септември 2021 г. и до момента няма данни какво се е случило по нея.

Друга преписка е за закононарушения от служители на националното тол управление, свързани с договора между пътната агенция и „Капш трафик“, заради който наскоро Сметната палата уличи АПИ в куп нарушения. В списъка е и делото „Хемус“.

Друга преписка е за организирана престъпна група с участие на лица от Агенция „Митници“. Прокурорът (по делото е работил спецпрокурор) е поискал да му бъде направена справка на движението й през януари 2021 г. и оттогава в МВР няма данни какво се случва по казуса.

Реклама

В друг случай на закритата вече спецпрокуратура е свързан с дървената мафия, а трети е за злоупотреби с евросредства за т.нар. къщи за гости.

Преписките, пратени от МВР в МП, нямат пряка връзка с главния прокурор Иван Гешев. Дори да се приеме, че има забавяне, то прокуратурата винаги ще се „измъкне“ с оправданието, че става дума за дела с фактическа и правна сложност, за които й трябва много време.

Освен всичко за забавянето отговорност може да се търси от конкретния наблюдаващ прокурор, работил по преписката, а после и от прекия му началник, но много трудно от Гешев, без да се докаже някаква системност в забавянето на производствата.

В новите списъци има и казуси, които бяха и сред 116-те знакови преписки, огласени от МВР по времето на вътрешния министър Бойко Рашков, за които от министерството обявиха, че са потънали безследно в прокуратурата. Такъв е например сигнал, свързан с удълбочаването на канала на пристанище Варна.

Работата по водното трасе започна преди две години, след като в района като инвеститор (портът в село Езерево и ТЕЦ „Варна“) се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е било финансирано от бюджета с 11 млн. лв. годишно, преди да му бъде възложен проектът по удълбочаването. През 2019 г., 2020 г. и 2021 г. финансирането му се увеличава до 470,5 млн. лв.

Няма ги обаче преписки, свързани с Гешев и Бойко Борисов, които бяха в списъка на Рашков. Възможно е те да се окажат в следващи списъци, които Демерджиев ще прати на Зарков. Вътрешният министър каза и че има и други такива преписки, които поетапно ще подава към МП.

Гешев вече отговори на Рашков – че прокуратурата не е длъжна да информира МВР какво прави по делата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.