МОЛОДЕЦ: Социалистът Красимир Янков ужили фирма с 25 бона

0 3 200

Бившият социалист и новоизлюпен лидер на маргиналната партийка „Българска прогресивна линия“ Красимир Янков завлече известна рекламна агенция с пари и изчезна в нелегалност. За това съобщи в. „Галерия“, като цитира ужилените от пишман политика, които вече повече от година си търсят възнаграждението, което са си заслужили с работа, и за което имат подписан законен договор. От умрял писмо! „Прогресивният“ политик се е покрил като шумкар и не ще и да чуе, че трябва да изпълни договорните си отношения.

През февруари 2021 г. „Българска прогресивна линия“, представлявана от Красимир Янков, и „Банер Зона“ ЕООД, представлявана от Камелия Такева, сключват договор за реклама.

Мирише на избори и Янков бърза да се възползва от люто ранената партия-майка БСП, надявайки се, че ще привлече червени гласове към формацията си, която се обявява за лява алтернатива и претендира за „промяна“ и нов морал в политиката.

Договорът е за външна рекламна дейност – за билбордове, с които изживяващият се като опозиционер на Корнелия Нинова икономист от Стара Загора иска да привлече симпатизанти.

Стойността на сделката е малко над 45 250 лв. – сериозна сума за повечето българи и джобни пари за родните политици. Малко след подписването на документа, формацията на Янков изплаща около 20 хил. лева според задълженията си по договора, но мълчаливо отказва да плати останалата по-голяма част от сумата.

„Всичко трябваше да се плати предварително, защото и преди сме си патили, но те ме увериха да изчакаме малко. Казаха ми: „Моля ви, изчакайте малко. Бавно и полека ще платим“, споделя Камелия Такева.

Междувременно фирмата й чинно изпълнява задълженията си и внушителни билбордове с реклама на новия политически проект на Красимир Янков се появяват на възлови булеварди и кръстовища в София и други големи градове в страната. Парите обаче така и не идват, само сладки обяснения от сорта на „ще си платим, имаме затруднения, изчакайте“. В един момент от „Българска прогресивна линия“ и лично Красимир Янков спират да си вдигат телефоните. Старозагорският икономист се изсулил като чувалче с квитанции в изборната нощ.

Реклама

Ужилената фирма решава да си търси правата по съдебен път, но новоизпеченият партиен лидер ловко финтира призовкарите и не си взема нотариалната покана.

В същото време „Банер Зона“ ЕООД се оказва наказана заради… собствената си коректност! Понеже работи с политическа партия, рекламната компания по закон е длъжна да се отчете пред Сметната палата. Плаща си чинно 6000 лв. ДДС за сума, която де факто и де юре не е получила. А Краси Янков, който по думите на управителката Камелия Такева, „няколко пъти излъгал, че ще плати“, продължава смело политическата си кариера, отказвайки най-нагло да си плати за извършената услуга.

В същото време уж „скромните“ му задължения от 25 хил. лв. продължават да растат, защото по силата на договора за неизпълнение на задълженията, се дължат неустойки и наказателни лихви. Това се превръща в огромен проблем за коректната в случая фирма и по-конкретно за управителката Камелия Такева. Заради оглушките на Янков и отказът му да плати, тя не може да се разплати с подизпълнителите си по този проект. Те й завеждат дела и фирмената и личната й сметка са застрашени от запор, заради което тя на практика не може да работи и е застрашена от фалит. В случая „вината“ й е, че си е свършила работата.

„Краси си е такъв, напусна БСП заради интриги, играеше го опозиция срещу Корнелия Нинова. Винаги и е имал мерак за власт и пари. Размечта се да е партиен лидер или поне министър, но не му се получи“, поделя бивш депутат от БСП.

Над 90% от сътрудниците на Янков са избягали от бутиковата му партия, съобщава медията, като се позовава на свои източници. Сайтът на формацията е застинал назад във времето, а последните „актуални“ новини в него са от… пролетта миналата година! Според запознати плановете на Красимир Янков никога не са били по-големи от това кабинетната му партия да спечели 1% на изборите, което би му осигурило сладка държавна субсидия от 11 лева за всеки получен действителен глас.

Уви, икономическите планове на завършилия университета в Свищов финансист катастрофираха в реалността. На изборите на 4 април 2021 г. „Българска прогресивна линия“ получи забележителните 3751 гласа – цяла вечност от заветния процент! На вота на 11 юли миналата година Янков обединява сили с няколко маргинални леви партии в коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“. Уви, изплагиатстваните от Апостола думи им донесоха едва 10 309 гласа.

На последните засега избори на 14 ноември „Българско прогресивна линия“ прави партиен рекорд – за нея гласуват 1489 души. Така де факто Красимир Янков се оказа партиен лидер… без партия!

Фактът, че е задлъжнял и лишен от доверие политик обаче не му пречи. Фейсбук профилът му е активен, а оттам Янков громи българските политици за липса на мора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.