МИЛИОНЕРСКА БИТКА: Кой иска да заграби тенис кортовете в Пловдив?

4 5 897

Трима милионери са заграбили тенис кортовете в Пловдив и няма сила, особено в кметството на града, която да ги накара да напуснат. Преди 18 месеца и съдът окончателно е решил, че сдружение „Тенис клуб Локомотив – Пловдив” трябва да се изнесе от едноименното спортно съоръжение, пише „Уикенд“.

Въпреки това частниците не се помръдват от апетитния имот, а градската управа, начело с кмета Здравко Георгиев се прави на ни чула, ни видяла. Защо ли?

Историята започва преди десет години, когато на 19 декември 2012 г. е сключен договор между общината и частниците. Сдружението взема на концесия  тенис кортовете за 20 години, срещу ангажимент да инвестира 800 000 лева в поддръжка, ремонт и модернизация. Шефовете на сдружението не са случайни хора, а едни от маститите  бизнесмени в Пловдив: Димитър Златанов, Александър Асенов и Радослав Тасев.

Димитър Златанов е възпитаник на престижния италиански университет „Бокони”, собственик е на проспериращата фирма за велосипеди „Лидер 96” с оборот от над 100 млн. лева.

Александър Асенов с брат си върти „Хъс”, конгломерат от фирми, специализирани в търговията с метали и производството на различни метални изделия с оборот от над 370 млн. лева на година.

Любопитно е също, че през 2017 г. те купуват за 14,5 млн. лева и завод „Полимери” в Девня, който преди това е успешно разграбен от приватизатора Николай Банев. В подобен бизнес с метални изделия се изявява и третият в управителния съвет – Радослав Тасев.

Шефовете на сдружението имат, разбира се, и интереси в бранша на недвижимите имоти и строителството, допълват картинката запознати. Да допълним, че доскоро в управата на сдружението е бил и д-р Георги Крумов, който е и вицепрезидент на Българската федерацията по тенис.

Какво се случва обаче през годините, докато сдружението на тези господа управляват кортовете? Вместо обещаните инвестиции за 800 000 лева, до 2017 г. е направен само ремонт на възстановителния сектор за 22 780 лв. и е обособен фитнес кът за 50 хил. лева.

С други думи, вместо 800 000 лева, са инвестирани малко над 70 000. Затова пък от сдружението подават заявление до общината, с което искат да им се опростят сериозните инвестиции: подмяната на твърдата настилка за 200 000 лв., ремонтът на покрива на закритата зала за 100 000 лв., смяната на прозорците й и термоизолацията за 340 000 лв.

Освен това искат да им се спести и ремонтът на осветлението за 10 000 лв. и подмяната на седалките за 30 000 лв. Общината обаче не е съгласна и кметът Здравко Георгиев издава заповед да напуснат имота. Но пък този имот е толкова привлекателен!

Реклама

Колкото и да е скучно, нека изброим какво включва той, защото дава добра представа за безхаберието на пловдивската управа. Имотът се простира на 18 декара в района на Гребната база, като включва 13 открити тенис корта, закрита зала с 2 корта и трибуна със 750 места, централен корт с две трибуни с 1200 места, ВИП ложа, както и съоръжения за поставяне на телевизионни камери.

Всички кортове отговарят на международните стандарти, обясняват запознати. Към това трябва да се прибавят и две сгради със съблекални, кабинет за масаж, възстановителен център, има също и ресторант-кафене на две нива от около 130кв.м, пет магазина, конферентна зала, административни офиси.

Нищо чудно, че концесионерите не искат да си тръгнат от това място, но защо пък и кметството не си го поиска обратно по-решително и твърдо?

През април 2019 г. сдружението се обръщат към съда с надежда, че ще бъде отменена кметската заповед. Нищо подобно обаче не се случва – на всички инстанции клубът губи, като ВАС на 10 март 2021 г. потвърждава окончателно, че е сложена точка на договора.

Близо две години по-късно обаче „Тенис клуб Локомотив – Пловдив” продължава да е окупиран от милионерите и както казват юристи сдружението „генерира приходи от имот, който е публична общинска собственост”. Мераклиите да играят на кортовете  досега плащат на въпросния „Тенис клуб Локомотив – Пловдив”, който издава касови бележки и събира такси, все едно няма никаква заповед на кмета, нито пък решение на съда. Парите, то е ясно, отиват в частниците, а не касата на собственика на имота – общината в Пловдив.

Сдружението е член на Българската федерация по тенис – БФТ, а според правилника трябва да има тенис база с поне два корта. Вероятно това е добре известно и на зам.-шефа на федерацията д-р Георги Крумов.

Само че след решението на Върховния административен съд от март 2021 г. пловдивският клуб е без договор и без кортове. Въпреки това милионерското сдружение продължава да е член на БФТ, и дума не е ставала да му отнемат лиценза. Нещо повече, повече от година и половина частният клуб събира такси от кортовете, вместо общината в Пловдив.

Изгодата на частниците, както се вижда, има много измерения, но защо управата на града не показва и най-малък интерес към имота е пълна загадка? Вероятно отговорът знае зам.-кметът с ресор „Спорт, младежки дейности и социална политика” – някой си Георги Титюков.

Той досега не е направил нищо, за да отстрани клуба от кортовете в Гребната база. Иначе въпросният Георги Титюков е в екипа на Здравко Георгиев от начало и е наясно с всички детайли по прекъснатата концесия. Интересно е обаче дали самият кмет е запознат със ситуацията? При целият този развой на историята логичен е и въпросът защо въобще е прекъснат договора, защо е водено дело?

Кметството не само, че не побутва и с пръст сдружението, но и не отваря и дума за нова концесия на привлекателните кортове, въпреки че има много клубове и частни лица, които искат да ги наемат. Затова пък вече се носи слух, че управата на Пловдив е намерила елегантен начин да прескочи закона и съоръженията да останат в ръцете на „свои” хора, без конкурс.

Информирани направо казват, че бизнесмените Димитър Златанов и Александър Асенов са изключително влиятелни и убедителни, и явно имат  възможности да  контролират и общината в Пловдив, и Федерацията по тенис. Дали е точно така, предстои да видим.

4 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  Отговор: Илияна Раева

 2. ОТВРАТЕНА казва

  Уплаших се, че ще я направят министър на икономиката…..

 3. Атанас Кирилов казва

  ЛУДА ЗА ВРЪЗВАНЕ СИ

 4. казва

  Мммм…”милионерска” ! , т.е. Ачик милиЦионерска !
  ———
  НАТО. Активни. ПъленКомплект. Навсякъде у Нас.
  ..и Чрез което – РеИнженерингът+НовНюрнбергски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.