Стефан Янев отива на избори с Коце Маца и слуги на Братя Галеви 

3 4 547

Новоизлюпената партия на бившия служебен премиер ген. Стефан Янев си намери коалиционни партньори. Хората на генерала не дочакаха съдът да ги впише, а ще ползват регистрацията на три маргинални партийки, пише „Уикенд“.

„Партия на зелените”, Земеделски народен съюз и „Свобода”, която май досега никой не е чувал, ще правят компания на генералските хора. Сред коалиционните партньори на ген. Янев изскачат близки до бегълците от закона братя Галеви, а също и съратници на Коце Маца.

„Партия на зелените” е творение от 2001 г. Неин първи председател е скандалният футболен шеф Христо Порточанов, но той не се задържа дълго на поста. След порция скандали и разцепления Порточанов е изритан, макар днес да не е много ясно, кой е негов наследник.

В медиите за председател на партията се представя бизнесменът Христо Дунчев, но според сайта на формацията начело е адвокатът от Дупница Йонко Гергов, един от защитниците на Галеви. Като председател на местното читалище той тотално ликвидира дейността му, но пък си отваря кафене в него.

Първото бойно кръщение на „Партия на зелените” са местните избори през 2003 г. В Петрич формацията е в коалицията „За нашия Петрич”, като неин представител е наркобосът, контрабандист и цар на нелегалния хазарт Константин Хаджииванов – Коце Маца.

За потрес на града той води листата за общински съветници. С гласовете на циганската махала Коце Маца е избран за съветник и дори за кратко е шеф на общинския съвет.

През 2006 г. „Партията на зелените” участва в създаването на някакъв „Зелен алианс” и на учредяването Коце Маца обявява: „Ако не знаете, аз съм председател и на гражданско сдружение „Зелен Петрич!”.

Редом до него е и партньорът му Димитър Бухларски, бивш кадър на Мултигруп, съратник на скандалния бизнесмен Мирчо Циганина. Впоследствие фирмите им са разследвани за източването на държавния резерв, припомня „Уикенд“.

Коце Маца и Димитър Бухларски явно вземат „присърце” зелената кауза и веднага се захващат с активна дейност уж в нейна защита. Първите им контакти са със Столична община.

Тогавашният кмет Бойко Борисов дори ги налага като посредник покрай кризата със сметището в Суходол. Сдружението е избрано да посредничи между общината и протестиращите от Горни Богров.

Еколозите на Коце Маца и Димитър Бухларски се хвалят, че имат уговорка да напишат екостратегия на общината. Формацията действа и извън София, а подкрепяните от тях каузи почти нямат допирни точки с екологията.

Реклама

„Партия на зелените” е по-скоро лоби на едрия бизнес и в подкрепа на исканията на разни олигарси за строителство в защитени местности. Те подкрепят и добива на злато с цианиди.

Амбициите на Коце Маца „да спасява” природата накрая са попарени от обвиненията срещу него в чужбина за трафик на цигари и нелегален хазарт.

След като е обявен за издирване от Интерпол Константин Хаджииванов набързо зарязва политическите си съратници. Те от своя страна не спират да търсят път към властта с  други скандални личности.

През 2013 г. „Партия на зелените” се съюзява с фамозния социалдемократ Александър Томов-Лупи в коалиция „Българска пролет” за участие в парламентарните избори. Не е изненада, че резултата е плачевен. Това не спира устрема към властта на алтернативните зелени.

На месните избори през 2019 г. близката до Коце Маца партия  прави първият си сериозен изборен пробив, като издига за кандидат кмет на Симитли  Апостол Апостолов. Той печели поредния си мандат. „Радваме се от победата на нашия съратник Апостол Апостолов, който е и сред учредителите на „Партия на зелените”, обявиха възторжено от формацията.

Освен  в Симитли, партията има общински съветници и в Дупница и Благоевград. Сега е време да атакуват и парламента. Можем само да гадаем дали Коце Маца, който междувременно си реши проблемите със закона няма лично да влезе в листите, редом до ген. Стефан Янев.

Маргиналната партийка „Свобода”, другият коалиционен партньор на „Български възход”, пък е създадена от покойния Павел Чернев. Начело на третия партньор –Земеделския народен съюз стои Румен Йончев, който напълно олицетворява термина политически номад. Той се появява първо в БЗНС-то на Анастасия Мозер и се подвизава в управлението като съратник на СДС.

След това преминава в отбора на БСП и дори става депутат през 2013 г. Малко преди да падне правителството на Пламен Орешарски, той напуска групата на социалистите и се залепва за Николай Бареков и неговата „България без цензура”. На изборите през следващата 2014 г. Румен Йончев от коалицията на Бареков и Христо Ковачки отново влиза в парламента.

На президентските избори обаче през 2016 г. отново се извърта и подкрепя кандидатурата на Красимир Каракачанов от ВМРО. Не минава много и Румен Йончев си намира нови политически приятели, влиза в отбора на СДС и реформаторите на Кунева. Миналата година се залепи до Мая Манолова и дори стана депутат.

В земеделската партия на Йончев се подвизава като негов заместник Явор Хайтов, бившият зам.-министър на вътрешните работи  в кабинета на Иван Костов. Хайтов се прочу, след като стана собственик на над 20 декара държавен имот на брега на морето, в близост до резиденция „Евксиноград” край Варна.

Теренът, на който е имало рибарско селище „Траката”, е представен като „горски фонд” и Хайтов взема имота на невероятната цена от 28 лв. за квадрат. Друга важна персона от ръководството на земеделците е някой си Вергил Кацов, доскоро общински съветник в Дупница. Запознати твърдят, че господинът е очите и ушите на братя Галеви в търговията с коли, втора ръка.

Няма спор, чудесна компания за изборите си е избрал ген. Стефан Янев. Без съмнение, хора с нулев обществен авторитет, но пък с прекрасни финансови възможности, включително и да осигурят гласове.

3 Коментара
  1. Марияна Самбистката казва

    Още преди повече от 120 години великия Алеко Константинов е провидял какви са българските политици – МАСКАРИ !

  2. Буздуганов казва

    Боклук е тоя Ст.Янев ,поредното руско мекере като Р.Радрв

  3. !!! казва

    Браво на Янев, дано успее да издуха всичките меки китки от политиката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.