Дивашка сеч в Стара Загора заради капан от ГЕРБ

4 2 125

Терени, шумно обещани като инструмент за ограничаване на сечта и строителството, се секат и застрояват. Сюжетът тече в Стара Загора, а граждани се опасяват, че за пореден път невидимите винтчетата на бюрократичната машина са се завъртяли срещу обществения интерес.

В центъра на казуса е парк „Бедечка“. След дългогодишни усилия, включително референдум (2017 г.), активни местни граждани спасиха парка от застрояване.

Около 200 декара от него обаче са реституирани, а собствениците обжалваха забраните, продължиха да заграждат имотите си и т.н.

През 2018 г. правителството обеща да даде терени на общината (то и тя – управлявани от ГЕРБ), които да се предложат на собствениците. Това бе пространството на бившата Военна болница в града.

От своя страна общинският съвет също определи терени, които да замени срещу държавните. Далеч от прожекторите обаче действителността се оказа друга – Министерството на отбраната (МО) и община Стара Загора нищо не са разменили.

Кметът Живко Тодоров разказа тия дни пред „Сега“, че МО не са били доволни от насрещната старозагорска оферта. „Искаха да строят жилища за военни и казаха, че не са им изгодни терените, които предлагаме.

Обясних им – ако ние имаме апетитни имоти, върху които може да се строи, защо да ги заменяме с вас, след като може да ги ползваме директно за „Бедечка“. Не ни влязоха в положение“, каза той.

Пространството на бившата Военна болница е като всеки подобен изоставен терен – запустял, но с дървета, алеи, парково осветление и места за сгради. Мястото е добро за собствениците от „Бедечка“ да строят, ако желаят, но и да бъде запазена растителността – стига интелигентно да бъде направен ПУП.

Пространството обаче остава държавно, поема го Областна администрация. Успоредно общинският съвет го разделя на парцели. В един момент Областна администрация почва да ги продава и така… до по-миналия понеделник, когато машини влизат и почват да секат.

Живеещите наоколо хора първоначално мислят, че се извършва лека санитарна сеч. Но виждат, че машините не действат никак „леко“. Започват да проучват. Така общината им съобщава, че дейностите са в частен парцел, продаден от Областна администрация.

Собственикът ще строи жилищна сграда. А след още по-настоятелно проучване разбират и за цялата гореописана верига от действия и бездействия, настанала тихомълком.

Реклама

Настоящата сеч е именно заради нов жилищен блок. Строителят е ангажиран с компенсаторна залесителна програма, но хората негодуват заради поредното унищожено зелено пространство. Алармираха медиите, Тодоров назначи проверка.

И се оказа, че не всичко с експертизата на дърветата, на база на която се сече, е наред.

„В по-голямата си част състоянието на дърветата беше описано като лошо или незадоволително. Ние се срещнахме със строителя, собственика на имота и архитекта, изготвил оценката, и поискахме да ни даде становище как е стигнал до заключенията“, обясни вчера пред БНР секретарят на общината Делян Иванов. Временно всякакви дейности са спрени.

Борбата на гражданите за повече зеленина обаче очевидно няма да спре. Това се оказва много, много трудна битка.

НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

В писмо до медиите група граждани описа резултатите от проверката на сечта, извършена от общината с тяхно участие на 15 август: „Не съответства височина, диаметър, състояние на дърветата (записано е, че 32 от общо 33 са в лошо и незадоволително състояние), вида им.

Някои не са описани – например орехи, които са с режим на особена закрила и др.“. Тодоров пък изрази съмнение нещо да бъде построено въобще, защото под земята имало археологически обекти.

БЪДЕЩЕТО НА „БЕДЕЧКА“

За разлика от 2018 г., общината явно сега разполага с подходящи терени, защото Тодоров коментира, че има какво да предложи на собствениците от „Бедечка“. Налице били и желания от тях за замени.

Но процесът щял да се случи след септември, когато окончателно бъде приет новия ПУП на парка. Кметът обеща да се сформира комисия, която да движи нещата, за да няма съмнения за нередности.

Публикация на „Сега”, заглавието е на Narod.bg

4 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  Вы поюему такие маленькие выглядите ??

 2. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  “ Не ме гледай тъпо, българино !“

 3. ОТВРАТЕНА казва

  Кукли, ама гумени….

 4. Lucid & Ferrous казва

  Предвид престоящата гео катастрофа – смяна на магнитните полюси, изтъняване на атмосферата, слънчевия максимум 2025 и преминаване на Слънцето в микро-нова в следващия цикъл, сечта на гори е маймунско безумие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.