КРАЖБА в Narod.bg: Поръчките за Чирен скроени за „наши” фирми – ГБС и Ковачки искат 500 млн. лева!

6 3 940

Колосалната за мащаба на България обществена поръчка за разширяване на газохранилището в Чирен за над 500 000 000 лева, раздробена на три, е скроена така, че да бъде спечелена от точно определени „наши” фирми. Източник на Narod.bg осветли гигантския грабеж, който се подготвя от корумпирани служители на държавното „Булгартрансгаз” в угода на гербаджийската касичка „Главболгарстрой” (ГБС) и олигарха на Бойко и Доган Христо Ковачки.

Оказа се, че поръчката за над половин милиард е разписана така, че класираните победители да са предизвестени, макар и на малцина.

Както вече писахме, за да бъде напасната към възможностите на ГБС, „Булгартрансгаз” прекрои поръчката и я раздели на три отделни.

Първата обществена поръчка за доставка на материали и оборудване е с прогнозната стойност в размер на 300 000 000.00 (триста милиона) лева без ДДС.

Втората е за планиране и проектиране, като за нея се отделят 133 694 000 (сто тридесет и три милиона шестстотин деветдесет и четири хиляди) лева без ДДС.

Трета обществената поръчка „Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Газопровод свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан“ е с прогнозната стойност 83 915 000,00 (осемдесет и три милиона деветстотин и петнадесет хиляди) лева без ДДС.

ОБЩА СТОЙНОСТ: 517 609 000 лева

Кога ДАНС ще разрови огромния корупционен скандал и ролята на началника на управление „Съхранение на природен газ“ Валери Петров, който се опитва да промени изискванията към бъдещите кандидати в процедурата, така че да са изгодни точно на „Главболгарстрой“?

Реклама

Източникът на Narod.bg подчерта, че най-апетитната част от поръчката, която възлиза на 300 млн. е подготвена да бъде спечелена именно от „Главболгарстрой” и удобна патерица, с която любимците на Баце да влязат в консорциум.

Линейната част за „скромните” 84 млн. отново е скалъпена за трибуквени победител в лицето на ГБС на покойния вече Симеон Пешов.

Другата, т.нар. подземна част в размер на 133 млн. е скроена по мярката на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД в консорциум с германската „Макс Щрайхер С.П.А.“ (MAX STREICHER S.p.A), чието име да служи като параван за безобразията за милиони.

По тази схема още преди да бъдат пуснати в публичното пространство поръчките са определени и подготвени за обичайните заподозрени – ГБС и Христо Ковачки.

Ако служебното правителство на Гълъб Донев и президентът Румен Радев искат да докажат, че не са част от статуквото и се борят корупцията, нека направят единственото нещо, което е в правомощията им – да изчегъртат корумпираните кадри от „Булгартрансгаз”. Така, както вече изчегъртаха повечето от старите кадри в енергетиката.

Narod.bg припомня, че опитът на „Булгартрансгаз” ЕАД да разшири подземното газово хранилище „Чирен” се бави. Наскоро стана ясно, че поръчката за изпълнението на разширението на надземната част на газохранилището, която беше обявена в средата на март, е обжалвана, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря поръчката в началото на април.

Причината са жалби на свързваното с енергийния олигарх Христо Ковачки дружество ДЗЗД „Нова газ 2021“, което блокира с непрестанни жалби и проекта за изграждането на газовата връзка със Сърбия.

Ковачки също е сред обичайните заподозрени, които посягат мръсните си ръце обществената поръчка от над половин милиард лева, която пряко касае и националната ни сигурност.

Иначе капацитетът на хранилището е 550 млн. куб. м. Проектът на „Булгартрансгаз“ за разширението и модернизацията му предвижда удвояване на капацитета до 1 млрд. куб. м както и увеличаване на дневния капацитет на добив до 10 млн.м³/ден, а на нагнетяване до 8 млн.м³/ден (сега максималния дневен капацитет на добив е 3.82 млн. куб. м/ден, а максималният дневен капацитет на нагнетяване е 3.2 млн. куб. м/ден).

6 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  АВЕ„ БЪЛГАРСКИ БОКЛУЦИ……. КОЙ КАКВО ПРАВИ ПО СВЕТА„ ВИЕ ВСЕ ДАЛАВЕРИ ВЪРТИТЕ…… А ВСЕ СТЕ СЕЛО НА СЕГАШНАТА МАКЕДОНИЯ…..

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ЛОШОТО Е„ ЧЕ КАТО ПУКНЕТЕ„ ОСТАВЯТЕ САМО ВОНЯ СЛЕД СЕБЕ СИ…….

 3. Отправна Точка И Управление На Капитала На Генетичния Интернационализъм И Човешки Свободи казва

  ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ СТЕ ВИЙ В КУРВИСТАН„ АМИ……

 4. ОТВРАТЕНА казва

  СВОДНИЦИ И СЕЛСКИ ТАРИКАТИ……

 5. Мариана Сумистката казва

  ГЛЕДАЙТЕ СЕГА„ ОЛИГОФРЕНИ ! НИЕ ВИ КАЗВАМЕ „ ЧЕ КРАДЕМ„ ВИЕ НЕ ВЯРВАТЕ….. ЦЕЛТА Е …. ЦЕЛТА Е НИЕ ДА СИ КРАДЕМ„ А ВИЕ ДА НЕ НИ ВАРВАТЕ….

 6. Мариана Сумистката казва

  ГЕРБАДЖИЙСКИ СВИНЕ, КАКВА КУЛТУРА, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.