Скандал в Narod.bg: Фирма на Вълка, купена с откраднати 150 млн. от ББР, лапна концесия до 2036-а

6 14 057

Концесията на „Пътстройинженеринг“ АД в „Колибар чешма“, край Ивайловград, е удължена до 2036 година. Това става ясно от Допълнително уведомление за инвестиционно предложение към внесено вече Уведомление от февруари.

Narod.bg припомня, че един от най-големите кредити на държавната ББР – 150 млн. лева за „Роудуей кънстракшън” на олигарха на ДПС-ГЕРБ Румен Вълка, отпуснати му през 2019 година по времето на Бойко Борисов и тогавашния шеф на държавния трезор Стоян Мавродиев, бе отпуснат именно с аргумента купуване на малката строителна фирма „Пътстройинженеринг“ АД.

Към този момент дългът на Вълка остава необслужван, но пък сателитната му фирма продължава да работи и печели концесии.

Уведомлението на сателитното дружество е за „Експлоатация на находище „Колибар чешма“, гр. Ивайловград, община Ивайловград, област Хасково, за добив и първична преработка на строителни материали – мрамори, за срока на концесията“

С решение на МС от 2007 г. между МРРБ и „Пътстройинженеринг“ АД е сключен договор за предоставяне на концесия за добив на строителни материали по чл. 2, т. 5 от Закона за подземните богатства в находище „Колибар чешма“ за 25 години.

Реклама

Концесионният договор е изменен и допълнен с допълнително споразумение през 2008 г.

Следва още едно допълнително споразумение от 2019 г. по времето на премиерата Бойко Борисов, с което е удължен срокът на предоставената концесия с 15 години, считано от края на декември 2021 г.

При разработването на находището за периода на удължение на концесионния срок от 15 години се предвижда да бъдат погасени 592 100 м3 запаси от мрамори.

Това ще става с наличната техника, защото през 15-годишното удължение на концесионния договор дружеството не предвижда инвестиции в находището „Колибар чешма“.

Дружеството „Пъстройинженеринг“ АД, има близо 15 млн. лв. оборот годишно и е регистрирано на спирка „Джебел“ – ТСИ. с. Груево, Община Момчилград,

Уставният капитал е 5,132,000 лева.

Селото е с население 820 души, бюджетът му е няколко хиляди лева, а оборотът на фирмата, регистрирана там през 2019 година, е 14,624,000 лева и е наеала 186 служители.

6 Коментара
 1. МАЛКАТА РУСАЛКА казва

  АМИ…… РАЗРОВЕТЕ СЕ ПО КАШОНИТЕ НА ВАСИЛЕВ, ДА НЕ СЕ РАЗРОВЯ АЗ…..

 2. казва

  По начало – Няма друга страна член на ЕС където Да има таквоз жувотну като “нашта” ББР !
  – защото Навсякъде (ясно че Освен в задунайшката незнамквоси) – АбсолютноВсички ЕС Финансирания се процедират Директно от ЕвропейскатаБанка (Централната) към Конкретния потребител на Такова финансиране.
  …т.е. Вси”наште” задунайГаулайтеря – ДъСъ “сътвориха” ЛокалнаЦентрална “касичка” за Директно “легално” Доене на ЕвроФинансирания.
  Та тоя вОлк (я нощнъй…я задунайшкий) – Е СамоЕдин от “наште “ които Ще бъдат Лапачите.
  ————
  Никакво преговаряне. РеИнженерингът+НовНюрнбергски. ..и Без Прошка&Давност !

 3. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  ТОВА„ КОЕТО МЕ ПРИТЕСНЯАВА Е„ ЧЕ КЪМ ДНЕШНА ДАТА БЮДЖЕТЪТ Е С МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ИЗЛИШЪК, И СЕ ОЧАКВА ТЕ ДА БЪДАТ ОТКЛОНЕНИ КЪМ СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ„ БОКЛУЦИ……

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ИМА ТРИ ВЪЗМОЖНОСТИ:

  1. ИЛИ “ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ “ НЕ СА “ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ“
  2. ИЛИ “ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ“ ПИТА„ А НЕ ЧУВА ДОБРЕ
  3. ИЛИ – КЪДЕ СА ПАРИТЕ; И ВАСИЛЕВ ОТИВА В ЗАТВОРА….

  ФАКТ.

 5. казва

  Да, Колеги Отвратена & НаДядоБожеПачката !
  – или Ще Създадем Държава у Нас !
  – или ЗемитеНи – ще Изчезнат като Отделна/Конкретна страна.
  …а как Да Създадем Държава – намирам че Изказах.

 6. ABOUT , ABOUT казва

  ДАЖЕ НОВОДОШЛИЯТ ГЪЛЪБ Е МЪРША…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.