ЛЪЖА! АПИ дава 2,3 млрд. за ремонти за 3 г. напред, няма пари за зимно почистване (СХЕМА)

6 1 971

Вместо бързи обществени поръчки за зимно поддържане, както обеща служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е обявила обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на стойност над 2.3 млрд. лв. за следващите 3 години. Това установи проверка на Mediapool в регистъра на обществените поръчки.

В същото време Иван Шишков не спира да обяснява как още от първия ден след встъпване в длъжност е възложил на ръководството на пътната агенция да обяви бързи обществени поръчки за зимно поддържане на пътищата.

Причината е, че действащите договори за текущ ремонт и поддържане, които включват и зимното, изтичат на 30 септември и след това не е ясно кой ще чисти пътищата.

В понеделник,15 август, министър Шишков каза пред БНТ, че на страницата на АПИ са обявени търгове за зимно поддържане, но проверка на Mediapool не откри такива.

Вместо това в регистъра на обществените поръчки се вижда, че още на 10 август са обявени 7 търга за поддържане на републиканските пътища – по едни за всеки от 6-те района плюс автомагистралите.

В тях са включени освен текущото поддържане на пътищата и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации и зимното поддържане. Така на практика няма как да бъдат обявени отделни поръчки само за зимно поддържане, защото ще има дублиране на дейност, коментираха юристи.

За 6-те района няма промяна в прогнозната стойност по 3-годишните договори между предложената от кабинета на Кирил Петков и служебното правителство на Гълъб Донев. Но затова пък цената на поръчката за поддържане на магистралите е завишена с 38 млн. лв. спрямо обявената през април поръчка от бившия регионален министър Гроздан Караджов, показа проверката на Mediapool. Не става ясно каква е причината за оскъпяването.

Поддържането на магистралите „Струма“, „Тракия“, „Хемус“ и „Марица“ през следващите 3 години ще струва 456.8 млн. лв., докато в обявената през април и в последствие прекратена поръчка тя беше 418.8 млн. лв.

Към момента няма официален коментар за разминаването между думи и дела от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Mediapool не успя да се свърже по телефона със служебния министър Иван Шишков.

Как се стигна до тук?

Реклама

Решението за обявяване на обществените поръчки за поддържане на пътищата през следващите 3 години е взето от предишното ръководство на АПИ, назначено от Гроздан Караджов, на 5 август.

По неофициална информация на Mediapool то е било съгласувано с новия служебен министър Шишков и са били изпълнени дадените от него указания.

В регистъра на обществените поръчки търговете са обявени на 10 август. Крайният срок за подаване на оферти за отделните райони е в периода 12 – 15 септември.

На 11 август, ден след обявяването на търговете, МРРБ публикува съобщение за смяна на ръководството на АПИ. Официални мотиви не са посочени. По-късно пред журналисти министър Шишков обяснява, че рокадите целят да дадат сигурност, че ръководството на пътната агенция „работи в една посока заедно с държавата“.

Според някои източници смяната била предизвикана от обявените обществени поръчки за пътно поддържане, които не били съгласувани с Иван Шишков.

Същата разправия имаше и по времето на служебното правителство на Стефан Янев, когато служебен министър на регионалното развитие беше арх. Виолета Комитова. Тогава тя уволни назначения от нея шеф Апостол Минчев с аргумента, че той е спрял пътните ремонти.

Самият Минчев заяви, че това е станало след устно разпореждане от Комитова. Неофициално се твърдеше, че истинската причина за уволнението му е, че финализира търга за тунела под Шипка, договорът за който беше подписан по времето на правителството на Кирил Петков.

През април Народното събрание реши договорите с пътните фирми да бъдат удължени до 30 септември.

Сега Шишков изказа предположение, че предишните управляващи най-вероятно са щели да поискат от Народното събрание срокът по договорите за текущ ремонт и поддържане да бъде удължен още веднъж, след като обществените поръчки бяха прекратени заради нередности в документацията. Това стана след като Комисията за защита на конкуренцията, в състава назначен от ГЕРБ, ги обяви за незаконосъобразни заради прекалено рестриктивните условия.

Служебният министър на регионалното развитие също смята, че решението за прекратяване на поръчките на предшественика му е правилно и те са били неизрядни.

Предстои да видим как ще се развие драматургията с пътното поддържане.

6 Коментара
 1. Крадецът от чехския затвор на свобода казва

  Помогни си сам, да ти помогне и Господ

 2. ПОСЛЕДНОТО ШОУ НА МЪПЕТИТЕ казва

  Най- голямата демокрация е тук и само тук…..

 3. Precious Exotic Mix казва
 4. ЦЯЛАТА СЪМ МУЗИКА казва
 5. КЮЛОТИТЕ НА БАБА казва

  AND……. LOVE & BEAUTY IS FOREVER

  https://www.youtube.com/watch?v=XGIWHAwuT5Y

 6. DOCTOR HONORIS CAUSA казва

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.