Бойко си проси трета присъда за „фалита“ на герберския „Неохим“

12 2 729

Бойко Борисов в акция – тревожи се пред камерата за „фалиращия“ „Неохим“ (който всъщност е с рекордна печалба).

Бойко Борисов, който обяви, че големият торов завод „Неохим“ фалира заради скъпия природен газ, би трябвало да бъде наказан за разпространяване на невярна информация. „Неохим“ АД е дружество, чиито акции се търгуват на фондовата борса, а котировките се влияят от новините – и добри, и лоши. 

В събота бившият премиер ожали димитровградското предприятие, че толкова е закъсало, че се налага да спре работа и да започне да освобождава персонал, но новината се оказа фалшива.

Бързо се разбра, че всъщност предприятието има рекордна печалба за първото полугодие, а спирането не е заради скъпия газ, а заради обичайния годишен планов ремонт. Ако Комисията за финансов надзор е на мястото си, тя би трябвало да провери дали с тюхкането си Борисов не е навредил на представянето на „Неохим“ на борсата и да глоби автора наа фалшивата новина за фалита.

Междувременно директорът на „Агрополихим“ в Девня Филип Ромбаут така се ядоса на фарса, който политиците и някои бизнесмени устройват покрай природния газ, че публикува емоционален пост във Фейсбук, в който дава своята гледна точка.

Бившият депутат от ДБ Владислав Панев пръв разобличи лъжата за „тежкото финансово състояние“ на „Неохим“, като прочете отчета на предприятието за първите 6 месеца на 2022 г. и откри, че финансовият резулат е не просто печалба от 75 млн. лева,  но и че това е рекордно висока печалба (една от причините е голямото поскъпване на торовете в световен мащаб). Панев припомни също, обичайно заводът в Димитровград спира всяка година за профилактика на инсталациите.

Още за „фактите“ на Борисов  

Реклама

Специалистът по публични комуникации Любомир Аламанов пусна във Фейсбук цитат  – скрийншот от същия отчет на „Неохим“, от който се разбира, че е типично за завода да работи без прекъсване 6-9 месеца, а през останалото време производствените мощности се ремонтират, и че този ритъм е възможно най-рентабилният:

В публикацията си Аламанов задава два въпроса: 

 1. Докога журналистите ще ретранслират безкритично лъжите му? Не разбират ли, че стават съучастници в измама? Не разбират ли, че му помагат да лъже доверчиви хора и да краде гласовете им?
 2. Докога хората около него ще мълчат при лъжите му? Собственикът на „Неохим“ стоеше точно до него, докато се изричаха лъжите. И не трепна, не го беше срам, а е писал тези доклади, знае как се развива предприятието, знае каква е истината… И не го беше срам… Толкова ли е силно желанието да му угодят?

Експертът по комуникации прави съпоставка между твърденията на Бойко Борисов на площадката в „Неохим“ и истинските факти:

Борисов: „Тоя завод Неохим ще фалира заради цената на газа“.  Фактите: Заводът Неохим е на оперативна печалба от 75 милиона за първите 6 месеца на 2022г.

Борисов: „Тоя завод затваря заради фалит и хората остават без работа“.  Фактите: „Неохим“ затваря всяка година през лятото за профилактичен ремонт.

Борисов: „Тук сме при един бизнесмен, като всички други…“ Фактите: Собственикът на Неохим е бивш кандидат за депутат от ГЕРБ и е приятел на Борисов. 

Борисов: „Никога не съм лъгал българите“. Фактите: Борисов два пъти е бил осъждан за лъжи и манипулации. Вероятно има и още неизвестен брой жалби.

12 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  ПАЧАВРИ С ПАЧАВРИ…..

 2. Мариана Сумистката казва

  ФАЛШИВА ДЪРЖАВА – ФАЛШИВИ НОВИНИ, НАЛИ „ БОКЛУЦИ …..??

 3. КО РЕЧЕ ? казва

  “ Докога хората около него ще мълчат при лъжите му? Собственикът на „Неохим“ стоеше точно до него, докато се изричаха лъжите. И не трепна, не го беше срам, а е писал тези доклади, знае как се развива предприятието, знае каква е истината… И не го беше срам… ТОЛКОВ ЛИ БЕШЕ СИЛНО ЖЕЛАНИЕТО ДА МУ УГОДАТ ??

 4. ФЕНКА МАРИАНА Б.Б. И ЖЪЛТУРКО казва

  БОЙЧЕТО ПАК БРЪКНА В ТОРБАТА СЪС ЗМИИТЕ„ А СИ ИЗВАДИ ПОДАРЪК….

 5. ОТВРАТЕНА казва

  УПАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ В ГьОЛА С ОСНОВЕН ОТРАСЪЛ ПРОИЗВОДСТВО НА БЛАТНИ ТРЪСТИКИ

 6. казва

  НЕ виждам Защо да Продължаваме да Се “чудим” !
  – банкянскио Е Еманацията на задунай”селекцията” на Вси”наште” !
  …поради което Е Задължително&НЕотменимо :
  А. Да бъде Отстранен от АбсолютноВсякакви Публични и ИзобщоБюджетни позиции ! …и
  Б. Да Се осигури Явяването му на НовияНюрнбергски като КлючовЗащитен ! …защото очевидно Знае АбсолютноВсичките задунай “развития”, и то Йощ от 1989 та доДнес.

 7. МРАЗЯ ГЕРБ казва

  ИЗКУСТВОТО НА ФАШУГИТЕ ОТ БЛАТОТО Е ДА ПРИПИШАТ ШИЗОФРЕНЯТА НА ОТКАЧАЛНИЦИТЕ ….

 8. Цветелин казва

  БОКо по линията на фамилията на майка му (Войнови) е кръвен роднина на Иван Славков – Батето! Т.е. БОКо е СВАТАНАК на правешкия гюфто Яшар Замфиркьо – Тато (с БКП-псевдоним Тодор Живков – Янко)! Така че нa БOKo нищо циг@нско не му е чуждо: лъжене, крадене, кypaлък, каруцарсрво, …..

 9. ОТВРАТЕНА казва

  НЯКОЙ МИ КАЗА„ ЧЕ КИРЕТО И ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ БИЛИ …… ПЪРВИ ПРИЯТЕЛИ….

 10. Мариана Сумистката казва

  С НАСТЪПВАНЕТО НА СЛЕДВАЩОТО УПРАВЛЕНИЕ„ ВСИЧКИ ДУМИ ЩЕ ЗАПОЧВАТ С БИЗНЕС– ОТПРЕД.
  КАТО– БИЗНЕС АДМИНИСТРАЦИЯ„ БИЗНЕС ПОЛИКЛИНИКА„ БИЗНЕС ПАЗАЧ, БИЗНЕС ХИГИЕНИСТКА, БИЗНЕС МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И Т“Н“…….

 11. Египетска пирамида казва

  КОЛЯТ И БЕСЯТ……. КУРВИТЕ И ТЕХНИТЕ ШЕФОВЕ….

 12. ОТВРАТЕНА казва

  ПОМИЯРСКА СГАН

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.