Ето ги парите на политиците! Ники Еконта къта 20 млн. в банка, Джабазки крие 5 сметки в Белгия

5 2 484

Добре живее българският политически елит, показва дори бегъл прегледът на поредната порция имуществени декларации, публикувани на 5 август от Комисията, която бори корупцията (КПКОНПИ).

В тях като се започне от президента и се мине през депутати, министри, дипломати, шефове на агенции, се отчитат какво са изкарали като пари, какво са спестили и какво са купили като имоти през изминалата 2021 г., пише „Уикенд“.

Веднага да отбележим, че в списъка на тези, които не са си направили труда да попълнят декларациите, са попаднали няколко любопитни имена.

Там е например лидерът на ИТН Слави Трифонов. Не са счели за нужно да осветят доходите си и Георги Марков, Калин Вельов, Максим Генчев, които се подвизаваха като депутати преди година. Впечатлява и отсъствието на декларацията на евродепутатка Елена Йончева.

Най-много пари, очаквано като се има предвид цъфтящия му спедиторски бизнес, е натрупал бившият транспортен министър Николай Събев. Както е известно, той е съсобственик на проспериращата куриерска фирма „Еконт”.

През изминалата година като дивидент е получил над  21 млн. лева, отделно са другите му доходи. В банка Събев държи над 8 млн. лева и над 5 млн. евро. В чужбина има още над 1 млн. евро, т.е., над 20 млн..

Най-богатият министър в последното редовно правителство е прибавил към закупените по-рано 24 имоти в страната и в Испания още 10. Новите апартаменти, вили и парцели са в София и Созопол. Личният автопарк на Николай Събев се е увеличил с 8 мотоциклета и 2 лъскави мерцедеса. 

Кирил Петков е направо бедняк на този фон. Той е изкарал 35 634 лв. от заплата и още 59 214 лв. допълнителни доходи. Отбелязал е и депозити от 700 000 долара и 20 000 лв. Съпругата му Линда е получила 13 440 лв. през изминалата година – скромните приходи са от малката й сладкарничка в центъра на София.

В декларацията на президента Румен Радев са отчетени 135 500 лв. като банков влог. Освен това държавният глава има 5000 лв. в наличност, а съпругата му Десислава държи 2000 лв.

За година президентът е получил 173 107 лв., а съпругата му – 10 537 лв. Радев декларира и кредитна карта за 10 000 лв., има и вложения в пенсионни фондове за 11 000 лв. При вицето Илияна Йотова не е изненада, че големите пари се изкарват от съпруга й – известния ортопед д-р Андрей Йотов.

Асен Василев е отбелязал само 65 хил. лв. в графата за налични пари. Корнелия Нинова е изкарала през годината 54 629 лв., като има и още малко над 17 хил. лева взети по онази точката за разходи, свързани с работата на депутатите. Съпругът й обаче е допринесъл със 71 175 лв. от заплата.

Регионалният министър Гроздан Караджов е получил през годината 99 735 лв. и има още други доходи в размер на  22 032 лв. В декларацията присъства и голямо дарение от роднини за над 573 хил. лева, което е получено от съпругата му Цецка Караджова. Да отбележим още, че Гроздан Караджов и жена му са закупили през 2021 г. и огромен апартамент от 298 квадрата и две паркоместа в центъра на италианската столица Рим за близо милион лева. 

Нов имот в чужбина има и бившият шеф на НАП Румен Спецов. Миналата година съпругата му Плама се е сдобила с апартамент от 120 кв.м. в Дубай, а като цена в декларацията е отбелязано 1,1 млн. лева. В графата за произход на средствата е отбелязано – „банков кредит – Дубай”. Спецов изплаща и заем в ДСК за 80 хил. лева. Годишният доход на бившия данъчен ръководител е 71 388 лева.

Реклама

Даниел Лорер и съпругата му през миналата година са дали над 351 000 лева за нов офис в столицата от 204 квадрата. За него са заделили пари от заплати, но са взели и заем. Като доходи, извън заеманата длъжност, Даниел Лорер отбелязва 206 120 лв. Съпругата му Виолета е спестила 20 хил. евро в банка в Белгия, а Даниел Лорер е поверил 88 266 евро на банка в Лихтенщайн. Семейството има спестявания и в България.

Външната министърка Теодора Генчовска пък се отчита само с едни 30 000 евро, които обаче държи в банка в Белгия. Видният еколог и бивш вицепремиер Борислав Сандов е изкарал от заплата 23 737 лв., а съпругата му е получила малко над 30 хил. лева. Двамата са си купили „Форд”, явно втора ръка, за 4000 лв.

Бойко Рашков, който във встъпителната си декларация беше описал впечатляващите 19 имота в София, Несебър и Антон, сега е отбелязал влог от 169 054 лв. Предвидливо е инвестирал и над половин милион лева и в пенсионни фондове.

Бившата здравната министърка Асена Сербезова е изкарала 124 126 лв. като трудови доходи, а от друга стопанска дейност е взела още малко над 16 хил. лева. Колегата й – спортният министър Радостин Василев се отчита с добри приходи от свободната си професия на адвокат – 140 000 лева. Написал е и 26 390 евро като налични средства.

Стефан Янев, който беше два пъти служебен премиер и после военен министър, е получил 127 051 лева от заплати. Има и влог от малко над 50 хил. евро, докато съпругата му е спестила 17 000 евро.

В раздела за началници на кабинети е публикувана декларацията на Лена Бориславова. Тя има 15 000 лв. влог, спестени от заплати, но изплаща и ипотека от 102 662 лв. 

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев си е купил паркомясто в чужбина за близо 53 000 лева, но други имотни придобивки не са отбелязани в декларациите на пратениците ни в Брюксел.

Режисьорът и новоизлюпен политик Андрей Слабаков, чиято братовчедка е съпруга на баш войводата Каракачанов, е изкарал като трудови доходи 213 990 лв.. Подобни суми са отбелязали и другите му колеги в Брюксел. Съпругата му Ернестина Шинова е изкарала като трудови доходи през миналата година само 7800 лв. доход.

Сред най-големите спестовници е друг виден пратеник на ВМРО – Ангел Джамбазки, който шета из европарламента още от 2014 г. И ако в онези години е декларирал само едно апартаментче от 44 квадрата, то днес неговите влогове са впечатляващи. Патриотът има 5 сметки в Белгия, като най-голямата е 363 100 евро. Разбира се, заделил е и по някой лев в български банки.

Ицо Хазарата спечелил само 40 бона като депутат

Рапърът Ицо Хазарта се похвали, че за шест месеца усилена работа в Парламента е спечелил само 40 000 лева. Почти цялата сума, че и повече дори, дарил на деца от домове в цяла България. Обикалял страната и се интересувал от съдбата на изоставените малчугани, защото вярвал, че сред тях има бъдещи лекари, инженери, музиканти и специалисти от всякакво естество.

На някои от хлапетата осигурил едногодишен курс по английски език, понеже това желаели. На други – по български, тъй като имали проблеми с майчиния език и не познавали буквите, макар че били на възраст, в която би трябвало да нямат проблеми с буквара.

„В един от домовете мечтата на повечето деца беше да отидат на море. Затова през август 20 деца отидоха на едноседмична, морска, творческа ваканция срещу 8000 лева. Половин година аз обикалям България със собствената си кола и на собствени разноски. Откакто станах депутат, никога не съм ползвал служебна кола, нито шофьор, нито гориво. Всички курсове, учебни материали и други дейности, които осигурявам ги плащам от собствения си джоб. Не съм натоварил държавата с една стотинка за тази моя дейност”, споделя Ицо Хазарта.

5 Коментара
 1. Мариана Сумистката казва

  ГНЕЗДО НА КОБРИ

 2. Мариана Сумистката казва

  ОЧЕВИДНО НЕ СЕ ХАРЕСВАТЕ„ МЪРШИ…. АЗ ОТ МОЙТЕ ЛЮБОВНИЦИ НЯМА ЕДИН„ ДЕТО ДА НЕ СИ ГО ХАРЕСВАМ……

 3. ФЕНКА МАРИАНА Б.Б. казва

  УБИЕЦ !!!

 4. ЦВЕТКОВА ПСИХО казва

  ПРИМЕРНО„ АЗ СЕ ОТВРАТИХ КОГАТО НЯКОИ МОИ КОЛЕГИ СЕ СМЯХА КАТО РАЗПРАНИ В СТУДИОТО…..

 5. Долу БКлП казва

  1919 ВМРО осъжда на смърт Фердинанд и той под закрилата на ген. Протогеров набързо се изнася с 19 вагона от награбеното и откраднатото! След това Ванчо Михайлов прочистваше държавата и обществото от крадливата мърша до 1934! Затова и го осъдиха задочно на смърт и на доживотен затвор! И 1945 комунистите зачистиха терена, но след 1990 сами се превърнаха в крадци и мародери, вкл. тия от ДС-МВРо! Та до днес! Нужно е ново прочистване на терена!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.