ПАК ПОДМЯНА: Побойник от ГЕРБ стана голям шеф

0 2 953

И ръководството на Националното тол управление е било сменено от служебното правителство на президента Румен Радев. За началник на звеното е назначен побойник на ГЕРБ. Става дума за 39-годишния Георги Темелков, който от дълги години гравитира около партията на Бойко Борисов, пише „Капитал“.

Кадровата промяна е направена от новия управител на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Иво Иванов, който зае поста в четвъртък (11 август) и в същия ден е назначил Темелков. Самият Иванов беше ръководител на тол управлението от времето на първото служебно правителство през 2021 г. с регионален министър Виолета Комитова до около 20 юли, когато е бил отстранен и е назначен друг и.д. директор. Иванов всъщност няма никакъв опит в пътния бизнес освен периферната дейност по събиране на винетки и тол такси.

Назначението на Темелков е любопитно заради свързаната му с ГЕРБ биография. Темелков е потвърдил пред „Капитал“ за назначението, като първоначално е отрекъл да е в ръководството. После обаче е признал, че в четвъртък е бил назначен за „изпълняващ длъжността“ ръководител на тол управлението.

„Това е временна позиция, не е имало конкурс, само изпълняващ длъжността съм от четвъртък“, казал Темелков и допълнил, че не знае кога ще бъде обявен конкурс за титуляр и че все още не е решил дали да се яви на него или не.

Темелков гравитира около ГЕРБ горе-долу от създаването ѝ

Георги Темелков гравитира около ГЕРБ почти от самото създаване на партията. В първия управленски мандат на партията, когато председателството на Народното събрание беше поето от Цецка Цачева, Темелков беше неин съветник и част от политическия ѝ кабинет.

Реклама

Тъй като членовете на политическите кабинети си тръгват с председателите, за да запази „държавна позицията“ в края на мандата си Цачева преназначава Темелков в дирекция „Протокол“ на парламента. На чиновническата длъжност той престоява около година (по времето на кабинета „Орешарски“).

След предсрочните избори през 2014 г. Темелков отново става член на политическия кабинет на новия председател на парламента от ГЕРБ – Димитър Главчев. По-късно, при създаването на тол системата напуска и заема позиция там.

Бащата на Георги Темелков – Атанас, също е неразривно свързан с началническа позиция в държавната администрация по време управлението на ГЕРБ. В периода между 2011 и 2016 г. e заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към Министерството на транспорта.

Веднага след това става главен секретар на Държавна агенция „Електронно управление“. A впоследствие с решение на Министерския съвет от декември 2017 г. е назначен за председател на агенцията. През миналата година първото служебно правителство на Радев го сменя.

Темелков става популярен покрай побой на партийна сбирка

Темелков стана популярен преди две години след Националната конференция на ГЕРБ в „София тех парк“, когато млади мъже със закрити лица биха журналисти и протестиращи срещу Борисов граждани.

На кадри от събитието се вижда как Темелков (тогава вече държавен служител в тол системата) с партиен бадж на ГЕРБ, заедно с пиарката на Борисов Севделина Арнаудова наблюдават как маскираните мъже налагат протестиращи. На други кадри пък се забелязваше как Темелков е до самите биячи, малко след като пиарът на ГЕРБ Никола Николов е предал на мъжете, които очевидно не са от охраната на събитието, мъж, който протестира срещу Борисов.

След видеозаписите как неидентифицираните мъже бият демонстранти, ГЕРБ се разграничиха от случая и заявиха, че са смятали момчетата с маски през лицата за охрана. Темелков също отрече да има връзка с тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.