Новина в Narod.bg: Даниел Лорер обсебва „Промяната“

3 1 883

Демонстративното дефилиране на бившия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер из сутрешните блокове на Нова и бТВ през уикенда накара и непредубедения зрител да остане с впечатление, че натрапчивите медийни изяви на едно от ключовите лица на ПП не са случайни. При това телевизиите обилно рекламираха гостуването му, сякаш подгряваха за ексклузивно интервю с някоя холивудска звезда.

Квинтесенцията на изявите на Лорер беше фалшивата новина, че служебното правителство подготвя обръщането на страната към Русия и пречи на газовата връзка с Гърция, която кабинетът на Кирил Петков подготвял старателно през цялото управление, пише „Филтър“. Журналистите така и не можаха да накарат Лорер да обясни какво е причинило невъзможността да бъдат вписани промените в структурата на управление на Ай Си Джи Би – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ. А истината е, че отказът за продължаване на процедурата е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството.

Извън тези важни детайли интервютата на Лорер бяха интересни, защото очертаха схемата, по която харвардците ще водят предизборната кампания. Става ясно, че тя ще се крепи основно на негативен пиар за останалите. Няколко основни тези ще бъдат акцентирани, а най-важната е, че служебното правителство, както и опонентите на ПП, планират да обвържат отново България с „Газпром“ и Русия.

През цялото време ще се внушава, че противниците на ПП, сред които ГЕРБ и ДПС, ще се обединят, за да върнат стария модел на мафиотско управление, срещу което уж Кирил, Асен и компания се противопоставили.

Това са тези, които са предложени като лайтмотив на предизборната кампания на харвардци от високоплатени имиджмейкъри, наети от Израел, съобщава изданието като се позовава на свои източници. Анализът на специалистите от Израел показал, че е добре на авансцената да излезе Даниел Лорер, който успял според тях да се спаси от въвличане в скандал при предишното управление, за разлика от Кирил Петков и Асен Василев. Пиарите били категорични, че Лорер е подходящ за ново лице на формацията, защото е значително по-диалогичен и консенсусен от приятелите си, а можел да се похвали и с добро образование и бизнес история. Имал качества да лавира и винаги оставял отворени отворени вратички при преговори.

Любопитното е, че ПП нае имиджмейкъри от Израел и след отстраняването на Никола Минчев като шеф на парламента. Тогава пиар специалистите, които получили за услугата 1 милион, предложили на лидерите на „Промяната“ да повтарят постоянно при всяка своя публична изява, че са свалени от мафията, което те и правеха.

Препоръката се оказа основателна, защото непосредствено след падането на Минчев ПП временно стабилизира позициите си и дори отчете повишение на електоралното харесване според тогавашните социологически проучвания.

Петков и Василев не били особено щастливи от факта, че трябва да отстъпят крачка назад не само в предизборната кампания, но и след това. Все пак се вслушали в гласа на израелските пиари, защото независимо, че Лорер ще се превърне в активното лице на партията, те ще дърпат конците заедно с него. Макар и с неохота, Кирил и Асен приели да стоят в бъдеще повече в миманса, за да не се налага категорично името на Даниел Лорер. Затова бившият премиер напоследък предпочита изяви главно във Фейсбук, а Асен Василев се задоволява с радиоинтервюта и спорадични тв изяви.

Самият Лорер бе напълно неизвестен преди възхода на „Продължаваме промяната“. Той е бизнесмен, който, преди да стане министър, бе съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към Министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев. 

Завършил е компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив и е живял къде ли не – София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.

Реклама

Любопитното е, че от 1995 г. до 1998 г. участва в младежкото движение на социалистическата партия в Израел и дори създава собствено такова през студентските си години.

Бизнес биографията му е пълна със създаване и участие в разнообразни компании, за много от които няма официални източници. Представя се основно като експерт, който се занимава с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Името му като министър не се свързва с нито едно значително и масово признато постижение. Медийни експерти обаче отчитат, че печели доверие с ненатрапчива самоувереност и опит за скъсяване на дистанцията. 

Бил е член в управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, но освобождава поста през септември 2021 г.

Съпругата на Лорер също е във властта

Съпругата на Даниел Лорер Виолета също работеше като шеф на кабинета на вицепремиера Асен Василев, независимо, че мъжът й бе член на същото правителство. Преди това тя беше два пъти служебен зам.-министър на Асен Василев. Напористата дама бе назначена и като член на Надзорния съвет в НЗОК, като по думите на Василев тя сама се е преборила за мястото. Влизането на госпожа Лорер в надзора на НЗОК стана с решение на Министерски съвет. Част от кабинета бе съпругът й като министър, който е и кум на премиера Кирил Петков. По повод множеството въпроси към Асен Василев дали това не е в конфликт на интереси, бившият министър заяви, че който има претенции за по-добро сиви, да му го прати.

Лорер и съпругата му Виолета се запознават в Белгия преди повече от 15 г., където работят в престижна компания. Когато се женят, нарушават 50-годишна традиция на семейството на Лорер никой в неговата рода да не се жени за жена, която не е от еврейски произход. Освен това тя е и с 4 години по-възрастна от него. В крайна сметка получават благословията на неговите роднини и сключват брак в Швейцария. 

Днес са родители на общо три деца. По-големите им син и дъщеря, които са близнаци, проплакват в Лихтенщайн, а детството си прекарват в Швейцария. Сега са в тийнейджърска възраст. Имат и по-малка сестра Никол, която е родена в България.

Освен че Виолета постоянно заема постове във властта, тя е и една от най-богатите дами в нея, а според имущестевената й декларация притежава цели 19 имота.

Виолета Лорер е посочила в декларацията си 29 различни собствености, сред които апартаменти, вили, магазина, места с право на строеж.

Преобладаващата част от тях са във Варна и Кранево. Паричната им стойност е несметна, а отделно от това семейство Лорер притежават 6 ниви и са спестили в банката сумата от 275 хил. лв.

3 Коментара
 1. trifon14 казва

  МРЪ СНИ ГАД НИ ДОЛ НИ ЕВ РЕ И !!!!

 2. казва

  Струва ми се Отдавна Е ясно за Всички Хора по ТазиПланета че :
  А. Във Всяка Водеща Държава – Има Уважавано ЕврейскоЛоби !
  Б. Там където Има Хора от ЕврейскатаДиаспора – има И Бизнес, И Преуспяване за Н.В.Данъкоплатецът !
  В. Земите – От които си Отиде ЕврейскатаДиаспора – НЕминуемо стават Содома&Гомора !
  ———
  Антисемитизмът – Е заболяване. Летално. …и Винаги в НашиДни – Е елемент на проКремъл Хибридите&ТроянскоКонията.
  …а че на ТозиДаниел му Липсва експертиза в Контрол – Факт.

 3. Д-р Менгеле казва

  Този Лорер е евреин колкото аз съм китайски император. Баба му явно здраво му е изработвала къдричките с мароканците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.