Справедливост в Narod.bg: Осъдиха Бойко Борисов

3 3 631

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на бившата началничка на кабинета на бившия вече министър на вътрешните работи Бойко Рашков – Елена Фичерова. Това съобщи EURACTIV, като се позовава на информация от съдебните регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв. заради пресконференция от 3 юни м.г., на която Борисов я оклеветил, без да я назовава по име, но казвайки, че е началник на кабинета на министъра на вътрешните работи. Думите му са: „… вчера си е подала оставката. Кога, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение“.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. „Актът е мотивиран от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет“, съобщи тогава пресцентърът на министерството. Името на Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Стана ясно, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“ и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание. „Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 години стаж, който е доктор по право, който е работил в системата на МВР. От професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета“, обясняваше Рашков.

В атаката срещу Фичерова се включи и КПКОНПИ, която по онова време все още се оглавяваше от Сотир Цацаров и където Фичерова е работила. Комисията обяви, че Фичерова е била дисциплинарно уволнена заради конфликт на интереси. Съдът обаче отмени уволнението. Но пък срещу Фичерова започна и имуществена проверка, тъй като КПКОНПИ твърди, че не е подала навреме имуществената си декларация.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на „този, който я е изпратил там“.

Фичерова сочи още, че е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто й име. Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

Реклама

Софийският районен съд приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство. Адаптационното разстройство се характеризира с тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности, се обяснява в съдебното решение.

Според съдия Гергана Кирова излагането на твърдение, че е изнесена информация от МВР и службите е от естеството си да накърни доброто име и професионалната репутация на адресата, тъй като всеки, на когото е служебно достъпна информация е длъжен да я опазва. „А и същевременно не се явява доказано, че информация от МВР е изнесена от Фичерова и предадена на друго лице“, пише още в съдебното решение.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. От това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Твърдението, че е взела информация, за да я изнесе, е насочено към засягане доброто й име и описването й в светлина на човек, който не е почтен и нарушава изпълнението на служебните си задължения. Така съдът обяснява, че не приема изявленията на Борисов като мнение или оценка, тъй като той не коментира работата на Фичерова, а сочи факти за неправомерно използване на информация, която е получила по работа.

Изразяването на мнение за публична личност и дейността й не са неограничени, тъй като не следва да бъдат засягани личността, честта и достойнството на лицето, посочва още съдът.

Фичерова претендира за 10 000 лв., но съдът определя двойно по-малко обезщетение, тъй като тя е „публична личност, която е заемала длъжност началник кабинет и следва да притежава по-висок праг на търпимост спрямо критиките и изявленията, насочени към нея“.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.

3 Коментара
 1. СВИДЕТЕЛКАТА казва

  АЗ ЩЕ ПОМИСЛЯ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ И СЪД НА МЕДИИТЕ НА ФАШУГИТЕ …..

 2. казва

  Да, Колега Свидетелката – АбсолютноВсичко у Нас – Е ЗА РеИнженеринг+НовНюрнбергски ! ..т.е. И (но НЕсамо) “наште” “медии”.
  …колкото до Осъждането – макар да Е Начало – ПрекаленоСкромна сума. ..а и Фундаменталната насока (проКремъл Хибриди&ТроянскоКония) за Осъждане – НЕ фигурира.

 3. ???? казва

  А за ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, Барселона,……………………………., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“, КОГА ще бъде СЪДЕН????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.