ИЗДЪНКА: Новият зам.-министър Александър Свраков изритан от НАП заради източване на 1,2 млн. лв.

6 6 299

Най-новото попълнение в екипа на Министерството на финансите Александър Свраков в миналото е уволняван от НАП заради афера с източването на 1,2 млн. лева. Въпреки това служебният премиер Гълъб Донев го е назначил за заместник-министър.

Свраков е човек от системата – има дълъг опит в НАП, включително и на ръководни позиции –  бил е началник в Данъчна служба „Лозенец“ в София и е ръководил е ключовата дирекция „Обжалване и управление на изпълнението“ към Централното управление на приходната агенция. 

„Има богат опит в частния сектор в сферите на данъчното облагане и на данъчното законодателство“, добавя официалната справка за новия зам.-министър, изпратена до медиите.

Именно докато е шеф на дирекцията „Обжалване“, която разглежда възраженията срещу данъчни ревизии и проверки, Свраков се оказва в епицентъра на скандал за източване на ДДС и пране на пари. В разгара на разследването за 1.2 млн. лева той и още шестима от НАП са уволнени.

Това се случва през март 2007 г.  Освободените са подготвили документацията за връщането на 1.2 млн. лева ДДС на ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“ за мнима сделка със захарни изделия, разкри Narod.bg.

Задача на 1.2 млн. лева

Уволненията идват след анонимен сигнал, подаден до прокуратурата – най-вероятно от човек, работещ  в приходната агенция. Тогавашният директор на НАП Мария Мургина разказва за случая:

Целият ДДС от 1,2 млн. лв. е само от една фактура за продажба на резистори. В сделката участва ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Едноличният търговец си е местил неведнъж седалището, което типично за рискова фирма, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а колегите не са изследвали подробно сделката, преди да одобрят връщането на ДДС, обяснява Мургина.

Реклама

Самата история с внушителния данъчен кредит е дълга. Фирмата иска възстановяване на ДДС, след като НАП отказва, обжалва отказа и печели делото във Върховния административен съд.

Инспекторите от НАП решават да направят нова ревизия и откриват, че ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“ има данъчни задължения в размер на 4 млн. лв. Тъй като има съдебно решение за връщане на 1,2 млн. лв., инспекторите решават, че сумата трябва да бъде приспадната от установените данъчни задължения.

Но търговецът не е съгласен да се прави прихващане,  оплаква се в дирекцията „Обжалване и управление на изпълнението“ и началникът Александър Свраков подписва становище за реално възстановяване на сумата на фирма, привлякла вниманието на прокуратурата.

Намесила се е и Агенцията за финансово разузнаване – има съмнения за пране на пари (резисторите, предмет на сделката, са с надути цени, което качва базата за начисляване на ДДС).

В резултат министърът на финансите Пламен Орешарски налага запор върху банковата сметка на ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Така източването на сумата е блокирано.

Мария Мургина коментира: „Лично познавам Александър Свраков от много години. Той е много добър професионалист и администратор.

Но ще бъда безкомпромисна към нарушения, които уронват авторитета на приходната администрация. За мен е невероятно професионалисти от такъв ранг да направят такава грешка – фирмата е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 г. е била дерегистрирана служебно.

Всички уволнени са били проверени и от Инспектората на Националната агенция за приходите, който установил нарушения на данъчното законодателство, неизпълнение на разпореждания на работодателя и на задължения от вътрешния правилник.

След това е назначена пълна ревизия на трите фирми, които участват в сделката с резисторите. Прокуратурата поема случая. Нататък следите на казуса се губят. А ето че днес Свраков е зам-.министър на финансите.

6 Коментара
 1. Мариана казва

  СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ, МЪРШИ!

 2. многознайко казва

  Първо този на снимката не е Свраков.Второ никакви следи не са се губили.Трето-Директора на тази дирекция/Свраков/не прави лично ревизията,а му дават подготвено подробно становище за подпис,естествено след проверка и тогава подписва той.
  Колкото до Мургина….тя беше дирека в НАП на ДПС,но и те не я спасиха и тя изхнърча по друг повод и независимо,че я оправдаха я клатиха 7-8 години по съдилищата.
  Нека бъдем обективни.Да не говорим,че тогава Мургина се подпря на едно хвърчащо листче шзпшсано ръкописно….А и да не забравяме нещо много важно,че назначението си на този пост дължеше именно на…..Свраков.Колкото и иронично да изглежда.

 3. […] Това се случва през март 2007 г.  Освободените са подготвили документацията за връщането на 1.2 млн. лева ДДС на ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“ за мнима сделка със захарни изделия, разкри сайтът Narod.bg. […]

 4. Отвратена казва

  В такива враждебна и отровна среда оцеляват само троскотите, нали, мърши? Предполага се, че ви очакват само “ цветя и рози“..

 5. Отвратена казва

  Много са боклуците на насрания президент.

 6. Орнитолог казва

  Интересно ято е подбрал фазанът Радев…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.