ПРЕДИЗБОРНО: Бракът между ПП и ДБ пред провал

2 1 986

Лансираната преди повече от месец от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов идея за общи листи с „Продължаваме промяната“ при предсрочни избори се очертава като една от интригите на очаквано по-спокойния политически август.

Обединението публично обсъжда аргументи в полза на такова решение, макар неформално да признава, че то не би било безпроблемно за партиите в него.

Победителят от последните избори пък има съмнения и засега дава уклончиви отговори на поканата с аргумента, че са необходими предварителни социологически проучвания за електоралните ползи от подобен ход.

Доскорошните коалиционни партньори в управлението са притиснати и от времето – решението трябва да бъде взето в рамките на следващите две седмици. Според приетата от Централната избирателна комисия хронограма за вота на 2 октомври крайният срок за регистрация за участие в изборите е 17 август.

На пръв поглед евентуална коалиция преди вота изглежда печеливша най-малко по две причини – би предотвратила „кражба“ на електорат между двете формации и би дала реален шанс на формацията да завърши като първа политическа сила, след което да води преговори за правителство от по-силна позиция.

Реклама

По неофициална информация на „Дневник“ обаче шансовете за нея изглеждат неголеми заради опасения и в двата лагера – в „Демократична България“ те идват от потенциални вътрешни битки за избираеми места в кандидатдепутатските листи и от различните представи за политическата ситуация в страната, докато в „Продължаваме промяната“ – от риска от загубата на идентичност при участие в подобна коалиция.

Реденето на листите като препъникамък

На този етап ръководствата и на трите партии в „Демократична България“ – ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“, са получили мандат от националните си съвети да участват в преговори за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната“. Засега обаче не е известно нито кога ще се провеждат срещите, нито какви условия ще се поставят на тях.

Като основно предизвикателство обаче източници от обединението посочиха реденето на кандидатдепутатските листи. Препъникамък най-вероятно ще се окажат „пет-шест златни места“, които дават по-голям шанс за влизане в парламента, коментира представител на „Демократична България“ пред „Дневник“.

Той посочи като такива София с трите ѝ многомандатни района, както и ключовите градове Пловдив, Варна и Бургас. От тези листи се излъчват общо над една трета от депутатите в Народното събрание.

В редиците на обединението се коментира обаче, че вътрешната конкуренция за места трябва да бъде преодоляна и да се постигне съгласие за предизборна коалиция, защото войната на Русия в Украйна постави нови предизвикателства пред България и света.

2 Коментара
 1. ДБ са троянски коне казва

  Нормално е ДБ са троянски коне на ДПС!
  1. Съдебната реформа НИЩО
  – закриването на спеца, е неефективно! Сега са в спец „отдел 1“ към СГП….
  – изпраха Гешев в неговия ВСС, първо трябваше да сменят ВСС!!!
  2. Записа е изтекъл не случайно… ИО е към МЕУ = ДБ Електронното управление е супер!!!!

 2. Отвратена казва

  Все понятно. У вас индивидуальний проблем с внешнего долга.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.