ВОЙНА! Кирил Петков нападна Гълъб Донев

7 3 506

Бившият премиер Кирил Петков обяви война с остра атака към първите стъпки на служебния кабинет на Гълъб Донев. „Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?,“ попита той в пост във фейбук.

На първо място Петков коментира новосформирания кризисен щаб, който трябва да се справя с „хаоса в енергетиката“.

„Прави се кризисен щаб за газа, който да работи денонощно – но нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция.

Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори“, пише бившият премиер.

И задава въпросите: „Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?“

По повод газовата връзка с Гърция Петков смята, че тя вече е поставена под риск точно на финалната права.

„С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“ (дружеството, което ще менажира интерконектора, бел. ред.) Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор.

Реклама

Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в експлоатация ще спести милиони на България!“, коментира Петков.

Според него е любопитно защо се отменят и още две решения на неговото правителство, свързани с подготовката на членството на България в ОИСР и с изграждане на детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол.

Петков определя като немотивирана смяната на управлението на НАП с уволнението на Румен Спецов въпреки рекордните приходи и много добра събираемост и пита защо се прави това.

„Въвеждат се задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2.5% от интензивните легла са запълнени – защо?“, пита още Петков.

По този повод от ПП призоваха служебното правителство да преосмисли наложената мярка. „Няма обективни причини за задължително носене на маски навсякъде на закрито в столицата, дори само за 15 дни. При общ брой хоспитализирани пациенти в цялата страна – около 1000, с около 50 в интензивни отделения, това означава ползване на 10% от болничните и 2,5% от интензивните легла.

Кривата на заболеваемостта спада, няма натоварване на здравната система, няма риск за живота и здравето на пациентите и не се налагат допълнителни ограничения в София, особено в разгара на летния туристически сезон, традиционно концентриран извън столицата.

Петков посочва още, че ТЕЦ „Брикел“ е започнала отново да пуши само часове след като предишното правителство си е отишло.

„България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл. А най-важното в този момент за хората е да има стабилност, да има спокойствие, да се гради и гледа напред“, смята Петков и призовава всички българи да гласуват на следващите избори.

7 Коментара
 1. !!! казва

  Абсолютно безсмислено плащаме по 5,65 лв. за килограм метан, защото сме се огъзили на американците и не можем да плащаме за газа в рубли, тъй като сме предани еврогейове. И тъй като сме предани еврогейове и американофили, ще ходим пеш, ще мръзнем, ще гладуваме, няма да се къпем вече и ще скандираме „Слава Украине!“.

 2. казва

  Ситуацията – НЕ е розова. …и за Да пооправим нещата – Би следвало да Започнем с Фундаменталното :
  – Осигуряване на Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност !
  …което при Сегашната Реалност – означава :
  А. НЕзабавно Прекратяване на Всякакви “официалности” виа ФБ, Т и т.н. (Хеле пък Телеграмм !) !
  Б. Създаване на Комплексна онлайн платформа (виа уебкастинг…Директно свързваща Конкретната емисия с ТВ, радио и т.н.)
  – на/чрез която Платформа – се излъчва Директно Всяко заседание/дискусия (изобщо Всичко което Се прави от Управлението) ! ..и
  – която Платформа – Осигурява Моментална връзка/включване Отвсякъде по ТазиПланета (за въпроси, коментари, допълнения и т.н.) ! ..и
  – която Платформа – Има съответно Архивиране…Публично достъпно за консултиране.

  ———-
  Колкото до Конкретните адресации на г-н Петков – да Сме учудени че Е прав ?!

 3. казва

  Вижте, Колега… Всичко лъсна !, т.е. дъто на КремълБесовете “блесна” Окончателно ошашавяващо !
  – След доставката на Ремонтираната Реверсивна турбина (на Сименс) – НЕзабавно Се “повреди “ И Втора от Същия тип (и Доставчик) !

  …та ако обичате – НЕ на задунай Хибридите&ТроянскоКонията.

 4. Отвратена казва

  Кризисният щаб е в по- горните коментари. А какво ще каже Корнелия, или тя има таен потенциал за справяне с шизофреничната и олигофренична действителност…?

 5. Отвратена казва

  Голяма излагация, де!!!

 6. Lucid & Ferrous казва

  Държавите имат интереси, а не приятели. Тия които се пънат за държавници не бива да забравят горното. Иначе, като частни лица, могат да се гушкат в един креват с Байдън, Сорос, Путин, Си… поотделно или групово

 7. Отвратена казва

  Браво!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.