Бивш министър алармира за газов саботаж!

0 1 736

Бившият енергиен министър Александър Николов намекна, че служебният кабинет саботира договорените вече доставки на втечнен газ. Пред Нова телевизия той бе категоричен, че ситуацията не е драматична и няма недостиг на газ.

„Не е вярно, че няма договор – има подписан рамков договор с ангажираща оферта за 7 танкера с определена компания. Въпросът е защо, след като са работили денонощно, за да се запознаят с документацията, не са предприели нищо за финализиране на договора“, каза той.

Николов твърди, че има осигурен слот за разтоварване на първото карго през октомври, но служебният министър трябва да разпореди окончателното подписване на документите. Търговете за слотовете за следващите доставки още не са обявени и няма как да са резервирани.

Екс министърът опроверга и твърдението на наследника си Росен Христов, че дори да бъдат доставени всички танкери, природният газ пак няма да е достатъчен за задоволяване на търсенето у нас.

„Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките – още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите „Булгаргаз“ може да осигури без проблем“, изчисли той.

Николов призова президента Румен Радев да не се доверява на хора с нисък експертен капацитет и още по-нисък морал, без да уточни кого има предвид.

Реклама

И предупреди, че трябва много внимателно да се следи какво ще се случи с гръцката връзка за доставка на газ, която трябва бързо да получи Акт 16, а изборът на ръководство на управляващата компания трябва да бъде одобрено и от КЕВР, и от ЕК.

„Ако не се финализират бързо нещата, няма да има откъде да се достави втечненият газ, защото тръбите ще са заети с азерския“, каза той. Според него, ако се реализират договорените от кабинета на Кирил Петков количества газ, цената на синьото гориво може да падне драстично от 1.10.

Снощи, 24 часа след като стъпи в длъжност, служебният премиер Гълъб Донев свика извънредна пресконференция, на която описа апокалиптична картина за газовите доставки през следващите месеци.

От думите му излезе, че няма осигурен газ, а „Булгаргаз“ няма и пари, за да се разплаща. Затова бе сформиран кризисен щаб, който да предложи решения „за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията“.

Вчера председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски заяви, че вратата за „Газпром“ не е затворена, и вероятно ще се водят преговори за възобновяване на доставките.

През април газовата компания спря едностранно доставките за България, след като „Булгаргаз“ отказа да плаща в рубли, което би било нарушение на договора. Натиск за възобновяване на доставките на руски газ има и от синдикатите, и от бизнес организациите.

Сметките на икономистите обаче показват, че е мит, че руският газ е евтин, дори доставките да бъдат възобновени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.