Само в Narod.bg: Красьо Черния уредил Кирил Петков с имотна сделка за 27 милиона (РАЗКРИТИЯ)

2 14 157

Съдебният дилър Красимир Георгиев – Красьо Черния е уредил вече бившия премиер Кирил Петков с апетитна имотна сделка, която наляла първите 27 милиона в сметката на канадеца срещу повече от скромното вложение от 108 хиляди лева, издаде източник на Narod.bg от средите на „Продължаваме промяната“.

Схемата започва преди 9 години, когато близкият на Киро Асен Василев е служебен министър на икономиката в периода от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година.

След дълго чакане – на 14 март 2013 година постъпва искане от ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков, баща му и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б – за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище – София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Сертификатът е готов на 27.05.2013 – точно два дни, преди да изтече мандатът на Асен Василев.

Цялата процедура е траяла рекордно краткия срок от месец и 28 дни. Именно тук се намесва и Красьо Черния с неговите дебели връзки в Темида, агенцийки и държавни дружества.

Обикновено лицензирането отнема между 3 и 6 месеца при изрядни документи, но Киро получил помощ от приятел – Красимир Георгиев.

Връзката на Красьо Черния с бившия премиер минава през хасковлията (като Асен Василев, б.ред.) инж. Ивайло Стайков, който малко преди смъртта на кабинета „Петков“ без пробутан за зам.-министър на МРРБ.

Има още един странен момент – че паралелно с подготовката на Сертификата министър Асен Василев прави промени в Съвета на директорите на НКИЗ, която в случая се явява продавач. Сменени са двама от тримата членове.

Новите са:

1. Виолета Лорер – заместник министър на икономиката тогава и, о, чудо, сега пък бе заместник министър на финансите в първото служебно правителство на Стефан Янев.

2. Юлиян Николов

Запазва се Валери Андреев, назначен при Трайчо Трайков от първия кабинет на Борисов. Проверка в регистрите показва как фирми на Валери Андреев малко след гореописания проект придобиват без заеми и кредити апартаменти за стотици хиляди левове, а нотариалните актове са за придобиване чрез покупко-продажба от дружеството „ЕЛЕМ-Гама“ ООД ЕИК 202952417, както и другите дружества с интересните имена ЕЛЕМ-Алфа, ЕЛЕМ-Бета… – все с по 2 лева капитал.

Цяло бизнес чудо е как са преодолени всички икономически и юридически препятствия, за да се сдобият тези дружества – без кредити (заеми), със собствен ресурс, но без търговска дейност с апетитни имоти. При това с нормата от 2011 година, когато започва да действа законът за ограничаване на плащанията в брой, а това провокира въпроса – как и от кого е плащано на продавача?

Организатори на схемата са „харвардите“ Асен и Кирил, а изпълнителите – Съветът на директорите на НКИЗ и Българската агенция за инвестции (БАИ). Разбира се, за този период при издаване на Сертификата и подготовката на „харвардската далавера“ е оказан натиск и въздействие върху служители на Министерство на икономиката (МИ) и Българска агенция за инвестиции (БАИ) за подготовка на конкурса и бързото издаване на този Сертификат, написа преди време .

Ето и хронология на събитията:

– Искане до министъра за даване на разрешение за учредяване право на строеж № 26- Н-66/ 23.05.2013.

– Решение на СД № 68 / 23.05.2013 – за учредяване право на строеж върху имот в Божурище чрез конкурс.

– Заповед на министъра за даване на разрешение – от коя дата мислите? От 23.05.2013!

Всичко се случва в един ден, защото на министъра му остават още само 5 дни мандат. Странно е как се съгласуват и подписват тези документи в един календарен ден т.е. за около 8 часа.

Какво имаме дотук?

– абсолютен рекорд при издаване на Сертификат (1 месец и 28 дни). За този период следва да е извършено задълбочено проучване от редица държавни и общински администрации, в това число и с РИОС, и Басейнова дирекция (там и с пари по-малко от три месеца не става), както и да се извърши проверка за произход на средствата за инвестицията. Но всичко е възможно, когато тогавашният изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции ни е кум и когато си получил рамо от лобиста в Темида Красьо Черния.

– Смяна на ръководството на НКИЗ – за да стане далаверата и да се извърши подготовката на процедурата за предстоящия „публичен и прозрачен конкурс“ за продажба на право на строеж в Индустриална зона на София. Въпросният конкурс е подготвен за максимум 8 часа! Такова обслужване би трябва да си поиска всеки почтен български гражданин, а не само тези, които са завършиби бизнес-училището на Харвард!

За да продължим нататък, следва да представим какво е значението на Сертификат клас Б, какви права придобива дружеството, което го получи И КАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМА.

Сертификатът, съгласно закона, е ДОГОВОР между ДЪРЖАВАТА И ИНВЕСТИТОРА, с който се дава право да придобиваш имот или вещни права без процедура (състезание), при определена цена – да получиш бързо административно обслужване, изграждане на инфраструктура и възстановяване на направени разходи от инвеститора и др.

Смисълът на този специфичен инструмент е привличането на истински реални инвестиции. Тези права се дават при ясните условия, че в случай на неизпълнение, договорът се разваля, като държавата си връща земята или вещното право, както и подобренията, без да дължи нищо, а некоректният инвеститор плаща и неустойка.

Отговорен за контрола и отчитането е Българска Агенция за инвестиции, която в случая се явява кумът.

Така тази организирана прозрачна групичка (ОПГ) успява с харвардски познания на българска почва да изкара на Кирил Петков и на баща му Сертификат клас Б.

Тук започват престъпленията.

Разбирайки, че с издаването на Сертификата героите ни са се задължили пред държавата да извършат инвестиции за срок от три години, които не могат да изпълнят, ОПГ -то се сеща за един от основните документи, по който са учили в Харвард – Наръчника на Харвард за състезание с коне.

Реклама

А в този наръчник пише нещо много важно: „Единственият сигурен начин твоят кон да спечели състезанието е, ако участва само той“ – гениално, как не сме се сетили в България! Единият кон го имаме (Сертифицираната компания на Кирил, баща му и СИЕ), обаче ако го караме по Закона за насърчаване на инвестициите, ще дължим на публиката (Държавата) – това е лошо! Затова трябва по-малко държава, а и звучи дясно.

Но, харвардският ум не спи, веднага го измисля.

За максимум 8 часа се подготвя конкурс за продажба на право на строеж в НКИЗ. Страхотно! Конкурс – състезателен принцип, при който много участници наддават и така се постига най-добрата цена за държавата. А дано, ама надали! Защото малко по-надолу в конкурсната документация ПИШЕ, че в конкурса може да участват само компании, които имат Сертификат за икономическа дейност – ТАКЪВ, КАКЪВТО ИМАТ КИРИЛ, БАЩА МУ И СИЕ.

И да се върнем пак в схемата – конкурсът е подготвен за 8 часа на 23 май, и стартира след 10 дни. Сертификатът на Кирил Петков е готов на 27 май! Хайде кажете, кой почтен български безнесмен, без харвардска диплома, ще си извади сертификат за 10 дни?

Тук имаме един въпрос към всички онези, заслепени по вестителите на НОВОТО ПОЧТЕНО У НАС – това ли е моралът, за който говорят- НИКОГА НЕ МЕ ПИТАЙ ЗА ПЪРВИЯ МИЛИОН/И или когато е за нас, може! Как така новите „почтени“ си правят процедура с един участник, а после говорят за морал?

Обявява се рестриктивен конкурс, така че само новоизваденият Сертификат на Кирил да отговаря на условията. ЯВНО БАИ и НКИЗ са преписвали един от друг.

Защо обаче се избира конкурс?

Защото харвардската им мисъл ги е довела до безумието да мислят, че прилагайки конкурс, няма да имат задължение да изпълнят договора си с държавата – а именно да изпълнят инвестицията в тригодишен срок и да не продават или отдават площи от придобития терен. Те обаче веднага правят второто, защото имат да избиват 108 000 лв, които са вложили в сделката.

Купува се, видно от Имотния регистър, отстъпено право на строеж върху 6000 РЗП срещу „скромните“ 18 лева (9 евро), но с право да се ползват над 14 декара терен. Видно от кадастъра тук КИНТ-а е 1,5 – т.е. могат да се застроят над 21 000 квадратни метра. Това означава, че освен приятелската цена, държавата е ощетена и с „неусвоените“ и неплатени 15 000 кв.м.

За да е по-ясно, ще кажем – срещу 108 000 лева Кирил Петков и групичката му е получила 14 000 кв. м терен в София, чието РЗП е 21 000 кв. м. За да си го представите, може да обиколите НДК, а за по-мързеливите – това са около 247 тристайни апартамента в София.

При цена от 60 000 евро средно за апартамент от 85 квадрата, през 2013 г, когато се реализира схемата, това са 27 милиона лева. И всичко срещу СКРОМНИТЕ 108 000 лева. Затова никога не питай за първия милион/и. Особено почтените!

Трябва да признаем, че да изкараш 27 милиона лева за 58 дни като си вложил 108 000 лева, макар и на гърба на българските пенсионери, си е отличен резултат дори за Харвард!

Рекапитулацията – групичката е получила от държавата 247 апартамента в София срещу 108 000 лева. Или – няма ги едни 26 900 000 лева, тоест има ги в държавата, но са в „почтените“ Кирил и Асен.

Обаче и това дотук не им стига.

Харвардска афера с хасковски привкус

През месец август 2013 Кирил Петков се оттегля от дружеството, но без да поиска това да се отрази в Договора му с държавата (Сертификата).

Малко по-късно е отстъпено право на строеж на същия проект, като отново е ползван Сертификата на Кирил и СИЕ.

Защо не са върнали Сертификата за отразяване на тази промяна, което е задължително по закон?

Съгласно Сертификата, инвестицията трябва да приключи до 27.05.2016. В случай, че не се изпълни инвестицията в срок – имотът с подобренията става собственост на държавата и се дължи неустойка в размер на 5 пъти реалната цена.

Видно от публичния строителен регистър, само първият етап е приключил в срока на Сертификата. Вторият етап е приключил 6 месеца след изтичане на Сертификата, а последният – 1 година след него. Но, НЕУСТОЙКИ НЯМА!

Хасковската връзка или приятел на Асен от училище – Стамен Янев.

Не е тайна, че Стамен Янев от 2015 г. винаги е бил касичката на част от кръга около десните. С последното си назначение Кирил Петков доказа, че Янев е техен кадър. Доказателство за това може да се намери при проверка на удостоверенията за приключване на инвестицията. Издадени незаконни сертификати на компаниите от кръга, фалшиви документи по отчети и много ДРУГИ.

От 2015 г. директор на БАИ е приятелят на Асен Василев от училище Стамен Янев.

Три години Стамен Янев крие и не предоставя информация за изпълнение на проекта на Кирил Петков чак до 2019 година, когато издава акт, че инвестициите са изпълнени. Как са я изпълнили, като видно от регистрите към ДНСК само строежът е завършен една година след срока? Другото – трябва да заинтересува някои институции.

Бърза смяна в БАИ

Направи впечатление влизането на Стамен Янев в БАИ и бруталното изхвърляне на дамата – бившата изп. директорка оттам без още да имаше заповед за това. Бързаше се тя да бъде отстранена от БАИ, за да не напише в регистъра името на Кирил Петков и да види, че най-отгоре на преписката има Сертификат за изпълнение три години след срока!

БАИ вече е превзета, няма да изтече инфо, но тези документи ги има и в НКИЗ, и в ДНСК, и в други държавни институции.

Преди месец в МИ е назначен на граждански договор лицето Валери Андреев – продавачът с апартаментите от началото на „харвардската“ схема. Задачата му е да извърши проверка в НКИЗ или както пише в наръчника на Харвард „най – сигурният Ви човек трябва да изчегърта доказателствата“.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ВИ РАЗКАЗВАМЕ, ЧЕ АБСОЛЮТНАТА ДАВНОСТ ИЗТИЧА СЛЕД ГОДИНА И МАЛКО, кой ще го провери всичко това, за да се предприемат съответните действия? ИЛИ КОЙТО ЯЛ – ЯЛ, КАКТО ВИНАГИ!

Пък и върху „харвардците“ има такъв политико-държавнически чадър, че от някои върхове на държавата дори газят Конституцията, за да запазят главите им.

В случая е интересно, че по време на изпълнението на сделката с ВОЛАКОМ АД, директор на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) е Валери Андреев, а сделката се извършва по предварително организиран търг.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Чакаме,ОТГОВОРА на г-н Петков!!! Нали така „народ“.бг???????????????? А,бе ,защо НЕ се ПИШЕ АВТОРА на статията?! От какво се СТРАХУВА????????????????

  2. Баце казва

    До колкото разбрах от доста хаотично написаната статия, става въпрос за придобиване на имот. В същия момент се котират цена на апартамен от 85км за 60000 евро = 705 евро/км. В София няма парцел който струва 700 евро/км, дори в Драгалевци парцелите са по 200 евро/км. Мн са ви зле сметките и факта че автора бърка право на строеж с вече построена сгада, говори многожначително за неговата компетентност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.