След 26 млн. в джоба: Фирма на ГЕРБ опоска ВиК-Шумен

3 3 805

Изтече и вторият краен срок за строителството на пречиствателната станция за питейни води в Шумен, но обектът, взет от гербаджийската фирма „Джи Пи Груп“, все още не е готов и не се знае кога ще бъде завършен.

Станцията е на стойност 26 млн. лв. и се изгражда в рамките на голям европейски проект за подобряване на водния цикъл на Шумен.

Според проектната документация пречиствателната станция трябваше да бъде готова до 4 април 2022 г., като в този срок трябваше да бъдат направени и всички тествания на оборудването, както и обучението на персонала. През февруари обаче стана ясно, че има изоставане в строителството, а от ВиК – Шумен обясниха забавянето с „недобрите метеорологични условия през зимата“, която впрочем беше рекордно топла.

Малко по-късно водното дружество съобщиха, че крайният срок на проекта е удължен до юли, а в прессъобщение през юни обявиха, че изграждането на станцията е навлязло във финален етап.

Две седмици след изтичането на удължения срок обектът още не е готов, а на среща в областната управа стана ясно, че „на този етап фирмата-изпълнител търпи ежедневни финансови санкции“.

Пречиствателната станция в Шумен се изгражда по проект за подобряване на водния цикъл на града на обща стойност 126 млн. лв., финансиран по ОП „Околна среда“. Бенефициент е ВиК – Шумен, затова дружеството проведе и всички процедури за избор на изпълнители.

В края на април 2020 г. за строител на пречиствателната станция беше избран единственият „оцелял“ до последния кръг участник – обединение „Кристална вода“. В него влизат софийската фирма „Обонато билд“ и унгарската Pureco.

Към момента на търга, първото дружество е собственост на Димитър Панталеев, който през „Вип-стил 2005“ е съдружник с тримата акционери в строителния гигант „Джи Пи Груп”. Всички други участници в процедурата бяха отстранени от изборната комисия по различни причини.

Реклама

По-късно по сходен начин се разви и обществената поръчка за избор на строителен надзор за обекта  – на финала отново остана само един кандидат, а зад фирмата-победител отново надничаше сянката на „Джи Пи Груп”, която беше под контрола на олигарха Валентин Златев, но през 2020-а мина под контрола на ГЕРБ.

Дружеството с ограничена отговорност е създадено през май 2006 г. В него влизат „Джи Пи Холд“ (98%) и Владимир Спасов Лозанов (2%). „Джи Пи Холд“ е собственост на Георги Василев и Владимир Владимиров-Житенски, които държат равни дялове в компанията, сочи Търговският регистър.

Според проекта пречиствателната станция за питейни води в Шумен трябваше да бъде завършена за 545 календарни дни, които изтекоха в началото на април 2022 г.  До октомври 2021 г. от ВиК – Шумен рапортуваха пред медиите, че строителството върви по график и едва ли не е  на финала. И изведнъж през февруари 2022 г. се разбра за изоставане в строителството.

В отговор на въпроси на zaistinata.com от ВиК обясниха, че изграждането на пречиствателната станция е било „преустановявано за кратки периоди от време през зимните месеци, поради неблагоприятни метереологични условия, възпрепядстващи технологичното изпълнение на строителните дейности“ /цитат от прессъобщението, б.р/.

От дружеството обаче подчертаха, че забавянето не е „закъснение“, защото има нов актуализиран график, в смисъл крайният срок по проекта е удължен

Сега и този удължен срок изтече. Какви са причините за забавянето, кога все пак ще приключи строителството и какви санкции плаща изпълнителят – очакваме отговори на тези въпроси от ВиК – Шумен.

Засега е ясно, че шуменци няма да имат чиста вода от чешмите в близките месеци. Защото след завършване на строителството, предстоят още няколко месеца за въвеждането на станцията в експлоатация, според обясненията от ВиК.

Така че дълго чаканото от гражданите пречистване на водата може да започне към края на годината. Евентуално…

3 Коментара
  1. ОТВРАТЕНА казва

    Много трагично разиграване на грозни фашистки сцени , които водят до още по- грозен гербаджийски апокалипсис.
    Като съвет от мен гербаджийски свине, да се откажат от опити за отнемане на чошешки животи чрез долнопробни медийни извращения, които носят техния подпис……

  2. Локо Сф. от 1956 казва

    Познавам фирмата Джи Пи Груп от 2009 г., когато работеше на Метрото в един от участъците на Обеля и Триъгълника.
    Честно казано, правеше ми добро впечатлениев в областта на строителството и воденето на документацията. Инвеститорския контрол и строителен надзор бяха всекидневно. Всеки четвъртак се правеше обстойно разискване-оперативки по изпълнение на графика, ресурси, материали под ръководството на ген. директор проф. Братоев. Явно след години, лакомията на собственици на фирмата и управляващи от ГЕРБ са обххванали много фронтове с цел исземване на повече обществени поръчки и естествено контрола, финансите и други показатели са се занижили . И започват неудачите… каквито се показват в горната изложение

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.