Секретар на Румен Радев стана дипломат №1 – кой е Николай Милков?

1 2 848

Посланикът на България във Френската република и Княжество Монако ще трябва да прекъсне работата си само половин година след като бе назначен на поста в Париж и три месеца след като връчи акредитивните си писма на принц Албер II.

Президентът Румен Радев, на когото той бе външнополитически секретар до 4 ноември 2020 г., го назначи за министър на външните работи в служебното правителство. Кариерата му е свързана и с отбранителното министерство, където е работил в разузнаването на Генщаба.

Най-високият пост, който 64-годишният Николай Милков е заемал във външното министерство досега, е от 2004 г., когато премиерът Симеон Сакскобургготски го назначава за зам.-министър, отговарящ за европейски страни, включително ЮИЕ, и въпроси на сигурността.

Това го прави и член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на България в НАТО. Бил е директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“.

От 2001 г. има посланически назначения в Румъния (2001 – 2004) и Канада (2013 – 2017), както и за генерален консул в Ню Йорк (2005 – 2009).

Той идва в МВнР през 1997 г. от Министерството на отбраната и през 2010 г. отново се връща там като постоянен секретар до 2013 г. После пак е в дипломатическото ведомство като посланик в Канада до 2017 г. Бил е секретар на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Реклама

Възпитаник на Френската гимназия в София, магистър по „Международни отношения“ в УНСС (1983) и доктор на историческите науки (1991), като в този период „се занимава с научна и преподавателска дейност в областта на международните отношения“, пише в справката му в Министерството на отбраната.

През 1992 г. става референт за НАТО и ЗЕС в Управление „Политика и сигурност“ на Министерството на отбраната. Година по-късно става съветник на министъра по международното сътрудничество.

Следват пет години работа в Разузнавателно управление на Генералния щаб – от 1993 до 1997 г. е помощник-началник на сектор, отговарящ за политическия анализ.

Завършил е различни квалификационни курсове, сред които за висши служители в областта на формулирането на стратегии за национална сигурност в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“ в Гармиш Партенкирхен, Германия, и курс по европейска администрация в Международния институт за публична администрация в Париж.

В МВнР влиза през 1997 г. като директор на Управление (Дирекция) „Координация и планиране“ (до 2001 г.). След мандата му Румъния е заместник-министър на външните работи, отговарящ за отношенията с НАТО и въпросите на сигурността, балканските държави и двустранните отношения със страните от Европа (2004-2005).

Владее английски, испански, френски и руски език.

Женен, с две дъщери.

1 Коментар
  1. Кубинки казва

    Поредният фаътмак с червени непрани партенки!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.