Професор взриви шайката: ГЕРБ умира!

6 7 243

Вече е ясно – предстоят ни нови парламентарни избори. Във връзка с тях се завързват различни интриги, измежду които днес бих искал да се спра само на една: все по-масивните опити да бъде „декарантинирана“ партията на Бойко Борисов ГЕРБ; да бъде тя, ако е възможно, отново „завърната“ в коридорите на властта, от които бе отстранена през последната година и половина.

Всъщност, предходният политически цикъл – трите парламента, излъчени през 2021 г. – да, мъчително, да – с немислими само допреди няколко години съюзи и коалиции – бе доминиран от една политическа воля, оформила се през него в българското общество: да бъде отсечена пъпната връв на ГЕРБ с управлението на държавата, да бъде тази партия поставена в изолация.

И аз твърдя, че тази политическа воля всъщност бе реализирана – бе доведена до край. Вярно е, че онова, което настъпи след реализирането ѝ се оказа нестабилно, и даже, както видяхме, неудържимо. И ето именно това дава днес основния мотив на онези, които са се заели да върнат нещата, свързани с Борисов, в състоянието преди избуяването на тази воля за изолацията му.

Основните „мантри“, които вече чуваме (и с още по-голяма настойчивост ще чуваме в предстоящите 2-3 месеца от социални антрополози, политолози, режисьори, медийни „мъдреци“ и пр.) са следните: „Видяхте ли какво направихте (направихме), изтласквайки тази партия, която ни даваше стабилност?

Настъпи хаос, непреодолим хаос, на който няма как да се сложи край, ако (тук версиите се двоят) вие – либералите, популистите, „комунистите“ – не се покаете и не помолите ГЕРБ за прошка, или ако самият Борисов великодушно не „прости“ на политическите „гамени“, които „счупѝха държавата“ му.

Другата „мантра“ твърди: „В момент, в който на няколкостотин километра от нас бушува война, Русия е откровено агресивна, а русофилията в България се захранва старателно, нужно е безотлагателно, ултимативно едно „евро-атлантическо“ мнозинство, а то не може да се постигне без „водещата евро-атлантическа партия“ на Борисов.“ Изводът и от двете „мантри“ е: спрете стигматизацията на ГЕРБ, нормализирайте „Бате Бойко“, върнете го, за да изчисти ширналите се „Авгиеви обори“ и за да ни „запази от Путин и руснаците“.

Ще кажа, че дори да си вярват (а аз се съмнявам, че повечето си вярват), „декламаторите“ на въпросните „мантри“ няма да могат да постигнат желаното. Някои неща в политиката все пак имат предел и след него са вече невъзвратими.

Спомнете си, че такъв предел преди десетина години, колкото и болезнено да го преживяхме, достигна дуалистичният модел „сините срещу червените“. Достигна го, защото, без да го осъзнаем напълно, „сините“ всъщност победиха – БСП стана само една от партиите, противящи се на Европа и демокрацията, и от „комунистическа“ стана партия на „консерватори“ в разнородния „бульон“ от изолационисти и патриархалисти. А това деактуализира и традиционното „синьо“. То трябваше да се трансформира в нещо значително по-различно.

Впрочем именно надживяването на „синьо-червения“ дуализъм, позволи тогава и изгряването на „хибрида“ ГЕРБ, който, спомнете си, години наред не бе нито „десен“ и „антикомунистически“ (Бойко Борисов чудесно си колаборираше с Първанов), нито „евро-атлантически“ (тъкмо в последния си мандат до 2021 г. бе в безпроблемен сговор с „антибрюкселските“ национал-изолационисти от ВМРО-то, „Воля“ и „Атака“, а освен това с успех построи руския, т.нар. Турски поток).

Всъщност в първите години ГЕРБ бе откровено (може би деснееща) популистка партия от типа на италианската на Берлускони, заела нишата на надживяната пост-комунистическа конфронтация. Само че не остана просто в руслото на популизма, а постепенно радикално се „ориентализира“ – превърна се в партия-мрежа от поместни партийни „мафии“, монополи и фирми. Въдвори в цялата страна не „ред и стабилност“, а масова криминална „омерта“ и икономическо послушание към своите партийни „босове“.

И ето: към 2020 г. търпимостта към тази „стабилност“ достигна своя предел. Достигна го – колкото и да им е мъчно на споменатите „мантро“- декламатори – и защото в активния живот – разбира се първо в столицата и големите градове – навлезе постепенно една нова генерация, която с основание обезпокоеното статукво започна да определя като „либерали“ – т.е. усвоилата европейските манталитет и стандарти (които са именно либерални) младеж, която дори антропологично не можеше повече да понася ориенталския „тарикатлък“ на Борисовщината. Края, безвъзвратния край на своята популярност в основните населени места на страната инстинктивно усети и самият Борисов.

Реклама

Показателно, от 2020 г. той напусна урбанистичните пространства, в които вече не можеше да печели, и се залута с „джипката“ си из села и паланки, започна да съзерцава с умиление слънчогледови нивя, да седи по крайпътни пънове с разни случайни „байовци“, да се кръсти с комична демонстративност по манастири и храмове – т.е. стесни решително „електоралната си база“. Съответно (и казано с извинение) „нашенското“ му остроумие оглупя, превърна се в самохвална митомания (да припомня само „половин милиард километрите“ магистрала, която бил „пострòил“) и стана обект на масивната анекдотична градска култура – сигурен признак, знаем го от времето на комунизма, за край на „аурата“.

Та ето: това усилие по изтласкването на Борисовщината естествено създаде немислим дотогава „общ фронт“. Тъй както на времето краят на комунизма формира „синьото“ общество, състоящо се както от леви дисиденти, така и от консервативни носталгици, както от европеисти, така и от националисти – всички срещу БКП (БСП). И ето този „общ фронт“, след като изпълни задачата си, естествено се разпадна, точно така както навремето се разпадна общият „фронт“ срещу комунистите, но – нека се забележи – разпадът тогава не върна изтласканото от него. Никакви „комунисти“ не се върнаха след края на СДС (ОДС); старата „десница“ не се възроди след края си, но трябваше да се създаде наново.

Така и днес, трябва да го кажа на „ГЕРБ-озащитниците“, ГЕРБ няма да се върне отново след (нека да е и естественото) разпадане на „общия фронт“, който го свали от властта и го „карантинира“. Да, той не можеше да просъществува дълго след като – чрез различните си съставляващи – осъществи възкипялата в обществото воля.

Но и разпаднат на онези, които го съставляваха за тази цел, той не би могъл да приеме отново ГЕРБ, защото ситуацията в страната вече е пост-ГЕРБ. Дайте си сметка: основният „гробокопач“ на гербаджийството – формиралата се именно с цел неговото изтласкване към селските пътища – либерална градска общност (ПП и ДБ), макар и в несъвместимост по евроатлантическа линия с БСП и ИТН, не би могла да влезе в колаборация с ГЕРБ, ако не би искала да се самоубие електорално.

Все пак, макар именно „хората на Слави“ да свалиха правителството, „евроатлантиците“ от ГЕРБ участваха, заедно с ДПС и с русофилската „Възраждане“, старателно в това сваляне. Но БСП също би се самоубила електорално (особено сега, след появата на „Възражадне“), ако даде дори знак, че е готова да сътрудничи с ГЕРБ. Макар и позициониран като „спаринг-партньор“ на ГЕРБ, с когото добре се преструват, че играят „НАТО срещу Путин“ и Костадин Костадинов би се самоубил политически, ако тръгне да „декарантинира“ Борисов.

И какво се получава: ГЕРБ може – да, може и да е „първа политическа сила“ след предстоящите нови избори, но и след разпадането на политическия съюз, който го свали от власт, той си остава несъвместим с всеки един от неговите довчерашни участници. А това означава, че обществото, което ще изпрати в следващия парламент своите партийни избраници, може да е непроходимо разделено в партийните си предпочитания, може (вече) изобщо да не желае, да не позволява досегашния съюз между управлявалите довчера, но в едно нещо си остава единодушно – „с ГЕРБ не може“.

Не е ли тази ситуация също показател, че краят на цикъла ГЕРБ е настъпил? Съобразете: избирателите на ПП са в абсолютен антагонизъм с „Възраждане“, тези на ДБ също, като последните почти не могат да си представят ново сътрудничество с БСП. Електоратът на самата БСП трудно би понесъл нова заедност с ДБ. „Възражданците“ не могат да се понасят с никого от изброените, освен с БСП (ако електоратът им въобще е различен от този на „столетницата“), но всички, всички те биха били невъзвратимо отблъснати, ако избраниците им влязат в колаборация с ГЕРБ. „Хаосът“ в следващия парламент поради това може да е неизбежен, но преодоляването му чрез „декарантинирането“ на ГЕРБ е самоубийствено за всички. И поради това едва ли, едва ли ще се случи.

Това е обективното положение, уважаеми! На всеки политически цикъл е съден край и краят на цикъла на ГЕРБ, каквато и да е създалата се ситуация след него, е факт, който следва да се приеме.

Анализът на проф. Калин Янакиев е препубликуван от „Портал Култура“. Заглавието е на Narod.bg

Калин Янакиев е български философ, богослов, културолог и политик. Професор, преподавател във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по средновековна култура и християнска философия, а също и във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет, както и в НАТФИЗ [1].

Калин Янакиев е главен редактор на списание „Християнство и култура“, издавано от Фондация „Комунитас“ (Червената къща).

6 Коментара
 1. Боби казва

  Професоре ако змията умира най хапе същото важи и за градската десница помните ли изказванията си за тях

 2. БИВШОТО ПЕДИ БОР. ВЕЛЧ. казва

  НЕ го показвайте тва рятко лАйно, че смърди много на умрели лебеди. Къпе се само за девети септември и първи май, гуедуту му с гуеду

 3. ТАПЧАКУРОФФ, о.з. потпоручик казва

  ТОЗ Е ГАДЕН ПЕДЕРАС

 4. Joro казва

  Bravo

 5. Со керез казва

  Но ОПГ-то на бекапето и десето в бегето са безсмъртни.

 6. ИСТИНАТА казва

  „Другарю-професор“,може ли малко ПО-ясно да ОБЯСНИТЕ от КЪДЕ бе „отстранена“ ОПГ „герб“ през последната година???????????? СТИГА!!! НАРОДА ни НЕ е ГЛУПАВ!!! ТОЙ ПОУМНЯ,“професорееееееееееееее“!!! ИЗЧЕГЪРТАНЕТО на ОПГ“герб“ ще стане ФАКТ,САМО ТОГАВА ,когато бъде РАЗКРИТА ИСТИНАТА за: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,……………………………….,МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от тази ПРЕСТЪПНА ШАЙКА-ОПГ“герб“!!! ВИНОВНИТЕ бъдат ПОСОЧЕНИ и ТИКНАТИ в ЗАТВОРА!!! САМО тогава,“професорееееееееееееееееееееееееееееее!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.