400 лв. за флакон: Дискотеките печелят милиони от децата ни с отровата „райски газ“

0 3 801

Милиони левове ежемесечно от легална продажба на флакони с диазотен оксид, повече познат като райски газ, прибират големите дискотеки в България, установи проучване на „Уикенд“ сред хора от бранша.

Свръхпечалбите на нощните заведения от търговията с райски газ в някои случаи надхвърлят фамозните 4000%, а сервитьори отчитат нова тенденция – все повече млади клиенти оставят в нощните барове повече пари за „весели балони“, отколкото за алкохол.

Печатницата за пари работи на пълни обороти, при това без да внася стотинка данък в държавата!

Печалбите, които се реализират, са гигантски, и по веригата има място за всеки. Според източник на „Уикенд” лобито на „райския газ” е толкова голямо, че дори е стигнало до ниво министри, които са получавали пари, за да бездействат и да не правят нищо, за да противодействат на тревожната тенденция.

По тази причина десетки сигнали на родители и лекари до институциите са отивали директно в кошчето.

Сред основните лобисти на мръсния бизнес с райски газ е Ричард Алибегов. Според слуховете, той дори е съсобственик на една от фирмите, внасящи отровата.

Факт е, че флаконите с „легалната дрога” в момента са основния източник на приходи на почти 100% от нощните заведения в страната. Нещо повече – младежите умишлено са провокирани да ги консумират чрез атрактивни промоции и дори конкурси кой ще се надиша най-много.

„Без преувеличение мога да кажа, че най-оборотните 50 заведения, взети заедно, правят поне 1 милион лева оборот абсолютно всяка нощ, продавайки райски газ на деца и студенти.

Това е бизнес за милиони, който напълни собствениците на заведенията с пари. Тези суми освен това са напълно безотчетни – нито се плаща данъци върху тях, нито се виждат в оборота. Не се пуска касова бележка – все едно, че такова нещо не се предлага. Не сива, а направо черна икономика”, разказва пред „Уикенд” Владимир Петракиев, който до миналата есен е бил управител на голям нощен клуб в София.

Той е бил освободен от собственика на заведението именно след протеста му, че е престъпление да се продава нещо толкова опасно на хлапета. „Ами изчезвай тогава от тук! Аз за 2 години милиони спечелих от това, няма с теб да се съобразявам”, казал му баровеца. И се похвалил, че бизнеса никога няма да спре, тъй като по веригата на парите имало за всички.

Пачки се носели на депутати, началници в Министерството на здравеопазването, в Агенцията по храните, дори на министри.

Заради свободната и безконтролна продажба на райския газ в България, опасните весели балони вече се вдишват дори от 11-12 годишни деца, които се снабдяват с металните капсули от… невръстни дилъри.

„Употребата на райски газ сред учениците е придобила застрашителни размери, а един от симптомите за това е появата на деца-дилъри на флакони с диазотен оксид.

Обикновено това са 15-16 годишни ученици, които се снабдяват с флаконите чрез поръчка по интернет, след което ги продават на по-малките на завишена цена. За съжаление, МВР не може да направи нищо по въпроса, тъй като продажбата и употребата на райски газ в България не е забранена дори за непълнолетни.

А същевременно в парковете и по градинките е пълно с метални капсули с райски газ, захвърлени след употреба от тинейджърите. Зачестяват и случаите на употреба на райски газ директно от флакон, а не чрез инхалация с балон. Това е още по-опасно.

Само този месец има над 20 официално регистрирани случая на припаднали заради недостиг на кислород тийнейджъри след вдишане на райски газ. Неизвестните случаи на временни припадъци са стотици, ако не и хиляди…“, бие аларма за надвисналата наркопандемия сред подрастващото население столичен криминалист.

Преди дни омбудсманът Диана Ковачева, позовавайки се на стотици постъпили при нея сигнали и жалби от родители, поиска продажбата на диазотен оксид да бъде своевременно забранена за непълнолетни.

Тя сезира за проблема с безконтролната продажба на легалната дрога здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев.

От писмото на Диана Ковачева до здравния министър в оставка стана известно, че още през месец декември 2021 г. на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е прието решението „да се обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид – райски газ”, но до днешна дата няма такова публично становище, нито предприети мерки за разпространението и употребата му.

До този момент здравния министър Асена Сербезова не е коментирала публично липсата на лекарски становища по темата „райски газ“. Според наш източник, именно в Министерството на здравеопазването са пасували по темата, въпреки че са имали стотици сигнали от лекари и родители.

Защо обаче министър Сербезова не е взела мерки?! Възможно ли е да е имала конкретен интерес този мръсен бизнес да не спира, каквито основателни съмнения се появиха, или се касае просто за престъпна незаинтересованост и небрежност?!

Ден след писмото на омбудсмана, Корнелия Нинова се разбърса и разпореди подчинената й Комисия за защита на потребителите да започне денонощни проверки на заведения, които предлагат райски газ. Нещо, което трябваше да се случи отдавна!

Познат в медицината с наименованието диазотен оксид (N2O), вдишването на райски газ все още се рекламира като безвредно, което го превърна в популярен и лесно достъпен опиат сред учениците през последните 2-3 г.

Лекари напразно алармират, че вдишването на райски газ може да доведе и до смърт, особено в комбинация с цигари, алкохол или с други наркотици.

„Диазотният оксид, използван в медицината като анестерик, а при двигателите с вътрешно горене като добавка за увеличаване на мощността на горивото, действа изключително бързо – достига до мозъка за 20 секунди, замайва и потиска чувството за болка.

Ефектът е кратък – трае не повече от 5 минути, и наподобява дишането на лепило. Най-изразеният резултат от вдишването му е неудържимият смях.

Появява се чувство на еуфория, зрението се замъглява и може да се стигне до дезориентираност и парализа, тъй като приема му ограничава, а понякога дори блокира притока на кислород“, категоричен е за вредата от райския газ лекар от „Пирогов“.

Становището му се потвърждава и от д-р Юлиян Караджов, биохимик и специалист по наркотични вещества, според когото райския газ е изключително опасен, когато се вдишва директно от капсула.

„При разширението си райският газ много силно се охлажда. Зная за двама души, които така са им замръзнали устите, че после се нуждаели от много сериозна хирургия“, обяснява д-р Юлиян Караджов.

Реклама

Още миналото лято „Уикенд“ писа за повсеместната продажба на райски газ по дискотеките и нощните барове по Южното Черноморие. Именно съдържателите на нощни барове са най-големите печеливши от липсата на административен контрол при разпространението на опасната стока.

Проверка на вестника ни установи, че в актуална попфолк дискотека в Царево флакон с райски газ се продава за 400 лева, при положение, че цената му на едро заедно с доставката и с балоните струва не повече от 15 лв.

В актуалните плажни барове и дискотеки в Созопол, Слънчев бряг и в Лозенец цената на флакон с райски газ също се движи между 300 и 400 лева, докато в Приморско, Китен и в Ахтопол тийнейджърите купуват цял флакон в дискотеките срещу „само“ 100 лева. В лъскавите заведения в София флакона се продава между 250 и 400 лв.

„Допреди около 2 години за бизнеса с райски газ в заведенията отговаряха външни за дискотеките хора, които плащаха такса на собствениците, за да продават балони с диазотен оксид на клиентите.

Скоро обаче съдържателите се отвориха, че райския газ е златна мина и сами започнаха да го предлагат“, разказва човек от увеселителния бранш. В София почти няма дискотека, която да не предлага от него.

Според наш източник, някои от хитовите заведения в Студентски град печелят по около 20-30 000 лева на вечер от продажбата му. Още по-високи обороти реализирало и заведението „Мегами” в хотел „Маринела”.

Проверка на „Уикенд“ в няколко дискотеки по Южното Черноморие установи, че сред клиентите наред със сервитьорките щъкат и знойни красавици с флакони и с балони, които бързо се отзовават на всяко повикване. Един балон с райски газ струва между 5 и 20 лева, а за цял флакон, с който се пълнят между 30 и 50 балона, се плаща между 100 и 400 лева в зависимост от престижа и локацията на заведението.

„Една компания от 4-5 младежи може да издиша 10 флакона с райски газ за една нощ. Виждал съм го с очите си и то неведнъж! Сами си направете сметката за какви печалби за заведенията говорим“, коментира собственик на плажен бар в Созопол.

Той не се подал на изкушението да предлага райски газ в заведението си, тъй като е баща на подрастващо момиче. Признава обаче, че държавата лесно би успяла да забрани или поне ограничи продажбата на райски газ сред непълнолетните.

„Само допреди 2 години имаше опасна мода с наргилета, които свободно се продаваха на ученици. В Народното събрание обаче бяха гласувани промени в Закона за закрила на детето, които забраниха продажбата им на непълнолетни.

Започнаха да налагат глоби от по 4000 лева на заведенията за наргилета и собствениците сами изгониха децата от баровете си. С подобни, че и по-строги глоби ще бъде решен и проблема с райския газ, който се продава на деца по заведенията.

Това нещо трябва да спре на момента – България е единствената държава в Европа, където се предлага напълно свободно пред очите на всички друсане с райски газ“, категоричен е той.

Тийнейджъри: За 1 минута ставаш на мармалад!

Когато се прилага с цел забавление, вдишването на райски газ води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции.

Макар това да продължава в рамките на средно 1 до 2 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца. Както казват тийнейджърите: „За една минута ставаш на мармалад”, каквото и да означава в случая мармалад.

Пряката опасност се състои в изпълняване на рутинни дейности като слизане по стълби, пресичане на улица, шофиране и работа с машини (същото важи и за редица лекарства).

Хората под въздействие на тази субстанция може да са опасни не само за себе си, но и за околните. Основната препоръка е газът да се вдишва в легнало или седнало положение, защото може да причини загуба на равновесие и невъзможност да се поддържа стабилна походка. Комбинацията на „райски” газ с алкохол и твърда дрога е животозастрашавата.

Системната употреба на веществото е това, което вреди на подрастващите, смятат лекари. Според тях, има няколко регистрирани случаи ни инфаркти и инсулти при хлапета именно заради употреба на това вещество.

„Райският” газ е пряко свързан с невротрансмитерите в мозъка и според някои публикации отделни пациенти търсят лекарска помощ заради халюцинации. Подобни тези защитават и наши специалисти по сутрешните блокове на телевизиите тези дни.

Една от основните опасности, които се приписват на „райския” газ, е способността му да унищожава витамин В12. Действително диазотният оксид инактивира кобаламиновата (активната) форма на витамин В12 чрез окисляване.

Какво въщност дишат хлапетата?

Азотът има 9 оксида. Диазотният оксид (N2O) е неутрален оксид. Получава се при загряване на амониев нитрат. При стайна температура е безцветен незапалим газ, с леко сладникав аромат и вкус.

При повишена температура е мощен окислител, подобен на свободния кислород. (Такава температура в човешкото тяло не може да се достигне, освен при кремация.) Чистият газ не е токсичен.

Диазотен оксид се съдържа в атмосферата в количество 329 части на милиард. Той е третият по важност дългоживеещ парников газ (разрушава стратосферния озон) и се явява един от виновниците за глобалното затопляне. Диазотният оксид се използва като окислител в ракетните горива, както и за увеличаване мощността на двигателите в моторните състезания.

При вдишване веществото предизвиква чувство за еуфория, което е и причината за името „райски газ“. Заради еуфоричните си свойства се използва от някои хора като слаб наркотик.

Райският газ се използва в медицината и стоматологията с цел притъпяване на усещането за болка и пряко влияе на невротрансмитерите в мозъка.

Вдишването на „райски” газ се използва често за облекчаване на болката, свързана с раждане, травма, орална хирургия и остър коронарен синдром (включително инфаркти). Доказано е, че употребата му по време на раждане е безопасна и ефективна помощ за раждащи жени. За по-тежки операции обаче веществото не е с необходимата ефективност.

В Лондон се друсат с него от 2 века

Газът е синтезиран за първи път през 1772 г. от английския и химик Джоузеф Пристли, който го нарича „дефлогистиран азотен въздух”. Азотният оксид се използва в стоматологията и хирургията като анестетик и аналгетик от 1844 г. насам. В ранните дни газът се прилага чрез прости инхалатори, състоящи се от дихателна торба, направена от гумена тъкан.

Развлекателното вдишване на азотен оксид с цел предизвикване на еуфория и/или леки халюцинации датира още от 1799 г.

Веществото става известно сред висшата класа в Лондон, която се забавлява с него на „партита с веселящ газ“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.