„Отровните”+ПП+ДБ = нова коалиция?

0 1 393

Останките от „Отровното трио” Николай Хаджигенов и Арман Бабикян след напускането на проф. Велислав Минеков, вече под логото „Ние идваме”, заедно с ПП и ДБ стягат предизборна коалиция.

„Продължаваме Промяната“ са абсолютно уверени, че ще спечелят предсрочните парламентарни избори, обяви вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова пред Нова телевизия.

В същото време изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов от ПП каза пред bTV, че е убеден, че партията му ще има по-добър резултат от предходните избори (при които вкара в парламента 67 депутати срещу 59 на ГЕРБ-СДС, които останаха зад тях – бел.ред.).

По думите на Иванов ПП заедно с БСП и „Демократична България“ ще имат нужното мнозинство от 121 депутати в следващия парламент. „Това е целта, която си поставяме“, каза той.

„Предвид факта колко бързо стартира всичко миналото лято, колко неподготвени бяхме, неопитни в това, което ни предстои, кампания не бяхме правили. И на мускул, ентусиазъм и любов към каузата успяхме да спечелим изборите. Сега сме доста обиколки напред“, смята Константинова.

Ще има ли коалиция?

Все още не е взето решение дали ПП ще се яви на изборите самостоятелно или заедно с „Демократична България“, какво предложение направи Христо Иванов, заяви Константинова.

„Реалността е, че ние сме коалиционни партньори, които вече трети пореден път в рамките на седем месеца са препотвърдили своята обща програма и визия“, каза вицепремиерът в оставка.

Мирослав Иванов изрази разочарованието си от това, което е видял като заместник-председател на Народното събрание – арогантно, надменно, без капка уважение към своите колеги поведение на голяма част от депутатите. 

Мирослав Иванов изрази и недоумение от поведението на президента, който се държи „много странно“ .

„Вместо да е „балансьор и обединител, непрекъснато и само критикува действията на правителството и на Народното събрание“. Имали сме и своите грешки, но сме имали и положителни неща, но Радев в нито един момент не поздрави правителството“, отбеляза Иванов.

ДБ чака ПП да каже дали ще се коалира и с кого

Продължаваме промяната“ има нужда от своето време, за да реши дали да се яви на изборите самостоятелно или в обединение с „Демократична България“ и това е нормално, коментира министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е и член на „Демократична България“, пред БНТ.

Реклама

Той допълни, че очаква до седмица – две да има решение по въпроса.

„Политическата ситуация е сложна. В този парламент видяхме, че е трудно да се събират мнозинства. В следващия парламент няма да е по-лесно. Затова решихме да сложим на масата тезата, че едно предизборно обединение има повече шанс да реши този пъзел. Дали разполагаме с цялата информация? Не – имаме някакви данни, на базата на които правим заключения, но пък „Продължаваме промяната“ имат нужда от своето време да вземат своето решение, което е нормално. Ще изчакаме седмица, може би две, за да видим“, каза той.

Божанов допълни, че по геополитически теми „Демократична България“ е най-близо до „Продължаваме промяната“ от целия политически спектър у нас.

В коментар за призива на Николай Хаджигенов от „Ние идваме“ за по-широка предизборна коалиция Божанов заяви, че не може да даде заключение, преди въпросът да бъде обсъден на всички нива.

Той коментира и изтеклия запис от заседанието на ПГ на „Демократична България“, който стана повод за разпадане на преговорите за формиране на кабинет с третия мандат.

„Хората видяха, че не говорим вътрешно нищо по-различно от това, което говорим публично. Да, може би малко по-малко описателни думи използваме, когато говорим публично, но тезите ни са едни и същи. Не смятам, че има някаква кой знае каква драма с този запис“ , каза Божидар Божанов.

Той допълни, че до началото на следващата година електронната идентификация се очаква да заработи независимо кой е министър на електронното управление.  Процесът се забавя с около два месеца заради предсрочните избори, които ще натоварят допълнително „Информационно обслужване“, олбясни Божанов.

Хаджигенов призова за предизборно обединение

Междувременно Николай Хаджигенов от „Ние идваме!“ призова за предизборно обединение с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Според него е необходимо да има предизборна коалиция, за да са ясни гласовете и след това да се гради програма.

„Ще има избори пак и пак, докато не разберем, че трябва да се създаде общ демократичен фронт, т.е. – събираме хората, които искат демокрация и правосъдие, изготвяме предварително програмата, стъпките и математиката. Тогава ще се съберат гласовете на хората, защото може да се предложи нещо ново“, каза Хаджигенов пред БНТ.

По думите му четворната коалиция е била сглобена по грешен начин и е нормално, че падна.

„Този тип обединение беше неправилен – трябваше преди изборите да има предизборна коалиция. БСП са огромен проблем във властта и това не е новина от днес. Бойко Борисов влезе във властта заради БСП. 16 години по-късно нищо не се е променило, те управляват по същия начин. За „Има такъв народ“ – каквото успяха да разрушат, го разрушиха, т.е. всичко. Ако трябва да взривяваме нещо, на тях ще се обадим“, коментира Хаджигенов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.