Аферата „Джемкорп”: Кой взе рушвет от 100 милиона евро?

0 2 637

Инвестиционният фонд „Джемкорп” се появи у нас този март с фанфари, но си тръгва мистериозно едва няколко месеца по-късно, след като навръх Илинден премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че къса меморандума за сътрудничество.

Всичко се развива мълниеносно, както се казва – „по терлици”, най-вероятно за да бъде заметен под килима един жесток скандал с натрапчив мирис на корупция. Ще се превърне ли аферата „Джемкорп” в първият истински голям проблем на падналото правителство на „Продължаваме промяната”?

От фонда изскачат близки до руския президент олигарси, офшорки и пране на пари, търговия с оръжие според доклад на ДАНС, а западни анализатори го смятат за троянския кон на Владимир Путин, чрез който Кремъл иска да заобиколи санкциите и да вложи милиарди с неясен произход в Европа.

Как обаче тази корпорация се озова внезапно в България? Кой ги доведе?

Слуховете за необяснимата поява на „Джемкорп” на енергийния пазар водят директно към управляващите. Още преди няколко месеца се споменават дори едни 100 милиона евро, дадени като авансов „подарък” за „харвардците”.

Половината от тези пари били платени в брой, а другата – в биткойни, гласи пикантният слух. Те били предадени, за да стигнат до „Киро, Асен и Лорер” и се съхранявали от един от най-верните им депутати. Разбира се, преки доказателства за това няма.

В политическите среди обаче вървят слухове, че именно с тези милиони са вървели разплащанията с депутатите-отцепници от „Има такъв народ”. Не е ясно дали след като правителството развали меморандума, парите от рушвета ще бъдат върнати и дали това няма да доведе до нови, по-големи сътресения от прецаканите руснаци.

Как се случи всичко?

У нас историята започва на 23 март. Тогава под благия поглед на премиера Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа меморандуми за сътрудничество с „Джемкорп” (Gemcorp Holdings Ltd.) и за ядрената енергетика с „Ай Пи 3 Корпорейшън“ (IP3 Corporation).

Подпис за двете компании слага българинът Атанас Бостанджиев, който е изпълнителен директор на фонда. Документът регламентира сътрудничеството за проекти за производство на чиста енергия. Инвестицията в помощ на зеления преход на страната ни възлиза на колосалната сума от 1 млрд. долара.

„Джемкорп“ твърдят, че нямат нищо общо с предстоящото изграждане на завод за батерии у нас, както упорито се говори. Там по линия на Плана за възстановяване се очаква да дойдат 1,5 млрд. евро от ЕС. Според източник на „Уикенд” обаче това е точно така – дружество от кръга „Джемкорп” е трябвало да бъде ключов акционер в завода, но след като за аферата се разчува, инвестицията е замразена.

Сред най-отявлените лобисти на фонда е вицепремиера Асен Василев. Той се похвали, че компанията е препоръчана от американската администрация.

Това станало на работна вечеря на 15 февруари 2022 г.  в рамките на визитата на наша енергийна делегация във Вашингтон. На вечерята били Александър Николов, Василев, американският посланик у нас Н.Пр. Херо Мустафа, българският й колега в САЩ Тихомир Стойчев, търговското аташе на Щатите Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския бизнес.

Финансовото министерство уточнява, че в последствие – на 11.03.2022 г., у нас пристигнали съоснователят и директор на  „Ай Пи 3“ адмирал Майкъл Хюит и  Бостанджиев. Те поискали среща с Николов и Василев, на която отново бил заявен инвестиционният интерес на двете компании в енергетиката ни.

Да, ама не! Още на следващия ден се случи нещо неочаквано. Официален Вашингтон поля със студен душ твърденията на вицепремиера в оставка. „Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за „Джемкорп“ пред който и да е бил член на българското правителство.

Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение“, се казва в краткото съобщение на американското посолство у нас. Мисията не отрича, че Н.Пр. Херо Мустафа е била на вечерята. Явно обаче никой не е обелил и дума за двете компании, тъй като няма грама до Външно от посланик Стойчев, с която той да уведоми София за проявен интерес и препоръки от страна на Америка.

Така лека-полека пъзелът взе да се подрежда и накрая изплуваха бившият свекър на Гришовата Лолита  – милиардерът Алберт Авдолян, и хасковската връзка на Асен Василев, който, както и тенис звездата, ни е родом от града.

Сегашната изгора на Григор Димитров – шармантната рускиня Лолита Османова е бивша снаха в империята „Джемкорп“ . Инвестиционната компания е базирана в централния лондонски квартал „Мейфеър”. Бившият й свекър Алберт Авдолян е в тесни връзки с главния изпълнителен директор на „Ростех” Сергей Чемезов – близък приятел и главен оръжеен търговец на Путин.

„Ростех“ е огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, под чиято шапка са оръжейните производители „Рособорон експорт”, „Руские хеликоптери”, производителят на камиони „Камаз”, както и прочутата фирма „Калашников“. Танковете, бомбите и ракетите на „Ростех“ участват във войната срещу Украйна и фирмата е в черния списък на САЩ и ЕС.

Навремето Чемезов дори е делял общ апартамент с руския президент, докато и двамата са били офицери от КГБ в бившата ГДР. Авдолян  с подкрепата на „Ростех“и лично на Чемезов е предоставил начална инвестиция на лондонския фонд, който вече разполага с активи за 1,75 млрд. долара, разкри авторитетният „Файненшъл Таймс“, което предизвика у нас грандиозен скандал.

Капиталът, даден от Адволян през 2014 г. на „Джемкорп“, не е оповестен публично от инвестиционната група, допълва картината „Файненшъл Таймс“. „Джемкорп“ е основан през същата година от екип, включващ и  Бостанджиев, който е бивш шеф на дружеството „ВТБ Капитал“.

Реклама

Това е лондонският офис на руската държавна банка  „Внешторгбанк” (ВТБ), която е втора по големина във федерацията и е по-известна като „банката на Путин“. Фондът стартира с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев. Парите идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев, подкрепена от „Ростех“.

Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с Бостанджиев покрай връзката с „ВТБ Кепитъл“. Авдолян и Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но финансовото разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“, по линия на ВТБ, санкционирана след окупацията на Крим от Русия.

Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, е притежател на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе отнет.

У нас разкритията на „Файненшъл Таймс“ имаха ефект на бомба. ГЕРБ и ДПС поискаха меморандумът да бъде анулиран незабавно и успяха да създадат анкетна комисия в парламента. Оказа се, че премиерът Кирил Петков е получил доклад на ДАНС, който е отлежавал почти три месеца в бюрото му. Депутатите от комисията изпаднаха в шок преди дни, сред като изслушаха на закрито заседание председателя на ДАНС Пламен Тончев.

По-малкият коалиционен партньор „Демократична България“ препоръча меморандумът да бъде незабавно прекратен, понеже страната ни може да се окаже в нарушение на санкциите срещу Русия. „Самите собственици в „Джемкорп” присъстват в няколко офшорки на различни места по света”, поясни Ивайло Мирчев от ДБ.

Офшорките изкачат като руски матрьошки от майката „Джемкорп Холдингс Лимитед“, регистрирана през 2016 г. на остров Джърси, установява разследване на „Уикенд”. Тя е свързана с други две –  „Комет форс холдинг корп.“ – на Британските Вирджински острови и  „ДжемКорп Партнърс ЛП“ – на Кайманите, която дори няма управител. И трите места са популярни офшорни дестинации.

Всъщност с меморандума цялата ни енергетика – от малки модулни реактори за АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“, Зелената сделка, въглищните централи, пари от Плана за възстановяване и устойчивост до софийското парно, попадат в ръцете на офшорка с неясни капитали и спорни имена, а тя ще има достъп  и до цялата класифицирана информация в сектора.

Самият Авдолян твърди, че участието му  в „Джемкорп“ е приключило още през 2020 г. чрез мениджърско изкупуване. Той обаче продължи да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с „Ростех”, който изнася оръжия за над 12 млрд. евро годишно.

Всъщност бившият свекър на Лолита е натрупал състояние чрез участие в десетина могъщи руски компании, като първите големи пари идват от безжичен интернет в Москва, Санкт Петербург, Беларус и дори далечна Никарагуа.

После Авдолян се насочва към изкупуване на компании в стратегически отрасли като металургия, енергетика, производство на минерални торове и добив на въглища, в една от които дори е съакционер с ключовата Газпромбанк.

51-годишният Адовлян, зодия Скорпион, е роден в Краснодар, ден след знаменателната дата за бившия СССР – 7 ноември. „Форбс“ класира олигарха на 115 място сред руските милиардери.

Състоянието му се оценява на 1 млрд. долара. Награден е от Армения с висок орден – „За заслуги пред Отечеството“ – втора степен. Дружбата на Адволян с Чемезов обаче не е за един ден. Приятелят на Путин и негов главен оръжеен търговец сега е председател на благотворителната фондация на Авдолян, която работи по проекти в родния регион на шефа на „Ростех“ – Иркутск.

„Ростех” и Чемезов са в черните списъци на Запада от 2014 г. насам заради руската окупация на Крим, но Адволян не е санкциониран. „Познавам Сергей Чемезов не като политик, но знам какъв човек е той. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит“, твърди Адволян  и пояснява, че Чемезов също е роден в Иркутск и че семействата им от дълго време се познават.

27-годишната Лолита, която е кръстена на героинята от култовия роман на Владимир Набоков, е дъщеря на руския олигарх с арменски произход Елдар Османов, собственик на енергийния холдинг „Межрегион союзенерго“. През 2017 г. тя стана част от фамилията на Авдолян, като се омъжи за сина му Гаспар.

Само година след пищното събитие Лолита и Гаспар се развеждат. Вероятно една от причините е финансова. Твърди се, че бащата на Лолита е бил задлъжнял към кредитори и към него дори има заведени съдебни дела. Тогава на помощ се притекъл свекърът Авдолян, който му дал заем от 65 млн. евро.

Когато по-късно опитал да си го върне, се стига до съд и Авдолян губи делото, като се прощава с огромната сума. Това поражда грандиозен скандал между свекър и тъст и приказката внезапно приключва.

Очевидно е, че компанията „Джекорп” не е дошла току-така в България. Според източник на „Уикенд”, тя е близка до бизнес кръга на вицепремиера в оставка Асен Василев и Даниел Лорер, който лично гарантирал за нея.

Бляскавата сватба – № 1 за 2017 г.

Бляскавата сватба на Лолита и Гаспар се проведе в „Долби Тиътър“ на булевард „Холивуд“ в Лос Анджелис – залата, в която се връчват филмовите награди „Оскар“. Светски хроникьори твърдят, че за церемонията са похарчени 25 млн. долара, като само цветята за бляскавото събитие възлизат на половин милион.

Младоженците не изпращат обикновени покани за сватбата, а черни кутии, в които има статуетка „Оскар“, скъпа химикалка, игрални чипове и златни плочки с имената им.

На сватбата присъстват 800 гости. Тортата е на 10 етажа. Звездите Лейди Гага и Джейсън Деруло забавляват сватбарите със свои изпълнения. Роклята на булката е на дизайнера Зухаир Мурад, чиито тоалети носят Адел, Бйонсе, Дженифър Лопес, Шакира, Нина Добрев и много други знаменитости. Самата рокля на булката тежи 50 кг. Церемонията е толкова  разкошна, че заема първо място в класацията на сватбите за 2017 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.