АЛАРМА: Окрадоха членския внос на „Възраждане”

1 7 416

Депутатката Елена Гунчева алармира за нова финансова афера в бившата си вече партия „Възраждане”. След като разкри, че лидерът Костадин Костадинов, по-известен с прозвището си Костя Копейкин, прибира средствата за представителни разходи на колегите си, сега Гунчева освети нова злоупотреба с парите от партийният членски внос. Както с безотчетните средства на депутатите, и тук сумите са немалки.

Според правилника на Народното събрание, освен огромната заплата, всеки депутат получава и добавка за представителни разходи в размер на две трети от месечното им възнаграждение. Или около 3600 лв.

С тях народните представители могат да плащат на своите сътрудници и експерти, да подържат приемни в избирателните си райони или покриват други разходи свързани с дейността си. Вместо за работа и законотворчество, парите се прибирали от лидера Костадинов, без излишни обяснения, обяви преди няколко седмици напусналата партията Елена Гунчева. 

„Възраждане” има 13 депутати, които се заклеха в началото на декември 2021. Тоест – за последните шест месеца по тази линия в бездънния джоб на лидера са влезли  приблизително 265 000 лв. Костя Копейкин не опроверга разкритието на Гунчева, но се оправда, че събирал парите със съгласието на парламентарната група.

Според него, средствата се използвали за дарение на закъсали партийни членове. Дадените от Костадинов примери за благотворителност обаче не могат да покрият дори и 10% от прибраните пари. Каква е съдбата на останалите, не е ясно.

„Може да му трябват за да си купи нова баровска вила, пореден апартамент на жена си или за издръжка на любовницата”, коментира иронично партиен активист. След разкритието на Гунчева, софийски членове на „Възраждане” пробват да получат информация за похарчените депутатски пари, но въпросите им са подминати с ледено мълчание от Костадинов.

Реклама

Подобна мистерия тегне и над парите от месечния членски внос, който плащат десетките хиляди членове на „Възраждане”. Оказва се, че във финансовия отчет на партията до Сметната палата за миналата година, в графата приходи от членски внос е записано нула лева. Без значение, че редовите активисти чинно са си внасяли лептата.

„Само в Пловдив на всяко събрание се събираха над 300 лева. Понякога по доста повече – по два пъти в месеца за миналата година”, алармира напусналата „Възраждане” Елена Гунчева. Като сравнение тя приложи копия от отчети на други партии, който чинно са си декларирали парите от членски внос.

Публикацията на Гунчева във фейсбук бързо събра куп коментари от партийни активисти в различни градове. Те също разказаха, че и от тях е събиран всеки месец членски внос, а парите изпращани към централата в София.

За получаването им отговарял столичния координатор Александър Арангелов. За него активисти твърдят, че е дясна ръка на лидера Костадин Костадинов, без значение от прелюбопитната си и скандална биография. Като пръв партиен помощник на Копекин, Арангелов отговаря за кадровия подбор на партията и плащане на автобусите, с които „Възраждане” кара тумби цигани и активисти от цялата страна за протести в София.

Преди да стане защитник на путиновата кауза, Александър Арангелов работи като полицай в столичното Трето РПУ. Кариерата му приключва през 2008 г., след като собственик на автосервиз подава сигнал срещу него. В оплакването си мъжът твърди, че Александър Арангелов му е поискал 2000 лв., за да прекрати водено разследване.

След намеса на отдел „Вътрешна сигурност” в МВР, полицаят рекетьор е задържан в момента на получаване на първата вноска от хиляда лева. Арестът е огласен публично от прокуратурата, Арангелов е изритан от органите, започва и дело за изнудване и получаване на подкуп.

Човек с подобно минало трудно би направил кариера, в повечето български партии, колкото и да са обрасли от обръчи и корупционни афери. Не и при „Възраждане”, очевидно. Нещо повече –  след като не влиза в парламента, Александър Арангелов е назначен за съветник по „сигурност и противодействие на корупцията” на колегата си депутат и зам.-председател на партията Иво Русчев.

1 Коментар
  1. […] източник: narod.bg […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.