ГАВРА: Сараят на Румен Вълка край яз. „Искър“ оцеля

3 2 912

Огромното имение, построено от фирма на олигарха на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка в ловно стопанство „Искър“, няма да бъде съборено. Това става ясно от отговор на министъра на земеделието и горите в оставка Иван Иванов на въпрос от депутата от ПП Александър Дунчев.

Причината е, че Столична община не е обжалвала решението, с което първоинстанционният Административен съд София-град отмени заповедта на главния архитект за събаряне на незаконния строеж.

Дотук се стигна, след като депутатът от ДБ Владислав Панев разкри, че фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ е започнала мащабен строеж на яз. „Искър“ в едноименното ловно стопанство.

Прокуратурата разпореди проверка по случая на ДНСК и общината, които установиха куп нарушения – липсва разрешение за строеж, инвестиционен проект, както и строителен надзор. „Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа.

Реклама

Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа“, твърди държавното обвинение. Вследствие на това главният архитект на София Здравко Здравков разпореди строежът на Гайтански да бъде съборен.

Фирмата „Био Майнинг“, както и „Югозападно държавно предприятие“, към което е стопанството „Искър“, обаче обжалват заповедта за събарянето с аргумента, че не става дума за ново строителство, а за ремонт на стара барака.

Съдия Ева Пелова от Административния съд в София прие тезата им, въпреки че сателитни снимки на мястото от 2019 г. показват празно поле, върху което впоследствие изниква огромното имение. Когато главният архитект обжалва решението ѝ, съдия Пелова отказа да разгледа жалбата заради това, че е подадена от ненадлежна страна.

Или с други думи – касационната жалба трябва да идва от Столичната община, а не от главния ѝ архитект, което е нонсенс, след като именно неговата заповед е предмет на делото.

„Това определение е влязло в сила и не е обжалвано в законоустановения срок“, съобщава земеделският министър в оставка Иван Иванов. „Сега“ попита Столична община дали действително не са обжалвали определението, което спасява от събаряне стоежа на „Био Майнинг“, и защо, но от общината не отговориха.

3 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  ГНУС……

 2. ИСТИНАТА казва

  КЪДЕ е ДЪРЖАВАТА????

 3. Lucid & Ferrous казва

  Мангал мангала око не вади.
  Истината, к’ва държава, к’ви пет биткоина? Ти да си чувал някъде макаци да имат държава?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.