Армията на Гешев – 150 послушни прокурори по знакови дела, държани на каишка (ИМЕНАТА)

6 3 456

Народната мъдрост гласи, че отпуска е, когато си плащаш, а командировка – когато ти плащат. Командироването в съдебната в система е нещо между двете. От години преместването на съдии, прокурори и следователи в по-апетитна инстанция само със заповед на началника се е превърнало в алтернативна система за кадруване, заобикаляща тромавите конкурси, организирани от Висшия съдебен съвет.

Миналата седмица, по време на изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия в парламента, депутатът и университетски преподавател по международно право Димитър Гочев повдигна въпроса за командироването в прокуратурата, като отбеляза, че някои магистрати са командировани с години.

Главният прокурор видимо не очакваше въпроса и го определи като „политическо клише, пропаганда или недобросъвестност или неразбиране на проблема да се каже, че по този начин се влияе на независимостта на прокурорите“.

Обясни, че „главният прокурор не извършва това командироване масово“, а освен това всичко е законно и се налага „поради многото работа“, а алтернативно се оправда със закона и индиректно обвини Христо Иванов в битието му на правосъден министър преди седем години.

После сподели личен опит като „командирован три години в градска прокуратура“: „Ти отиваш от районно ниво и ще работиш повече и по-отговорна работа. За няколкостотин лева повече от заплатата и по този начин ще влияеш на независимостта му?“

Мащабът

По данни на Висшия съдебен съвет (ВСС) около 8% от всички прокурори в страната са командировани в друга прокуратурата. (Общо прокурорите и следователите в България са между 1800 и 1900 души.)

Това означава, че около 150 прокурори са в перманентна командировка и стават зависими от волята на главния прокурор.

Същите данни опровергават и твърдението на главния прокурор, че не той командировал масово, а това ставало със заповед на прокурорски началници на по-долно ниво – над 85% от командированите следователи и прокурори към момента са командировани именно със заповед на главния прокурор.

Това е така, защото според Закона за съдебната власт обвинител №1 може да командирова и когато не са налице законовите изисквания, т.е. по изключение – практика, превърнала се в правило.

По закон командироването става със заповед „с мотиви за наличие на служебна необходимост за командирования съдия, прокурор или следовател“.

Данните на ВСС обаче разкриват верига от заповеди за командироване с взаимоизключващи се мотиви, приличаща на отработена схема за кадруване лично от главния прокурор.

Сред прокурорите в командировка има имена, свързани с едни от най-проблематичните разследвания на държавното обвинение от последните години.

Всички те на практика са селектирани и изпратени на работното си място лично от Иван Гешев (и пак от него зависи дали ще останат там), а впоследствие получават дела, през чийто изход главният прокурор може да упражнява неформалната си власт.

Поощрение или наказание

Командироването е форма на поощрение. Заслужилите например могат да намерят тих пристан в някоя от двете върховни прокуратури, където работата е по-малко, а заплатата – по-голяма (близо 10% от командированите са там).

Същото може да бъде и предназначението при командироването в някоя от шестте апелативни прокуратури (там са близо 20% от командированите). Командироването може да гарантира и преместване от провинцията в столицата (отново такъв е случаят с около 20% от прокурорите и следователите).

По закон, за да бъде преместен един прокурор по тази процедура, е необходимо неговото съгласие. Ако прокурорът не е съгласен, може да бъде преместен, но само за срок три месеца.

Подобно пращане в карцера беше използвано по времето на Никола Филчев, а от него пострада и самият Иван Гешев, който беше изпратен да работи в Перник през 2013 г. по неизяснени и до ден днешен обстоятелства, но най-вероятно свързани с разследването срещу Богомил Манчев.

По информация на „Капитал“ Гешев е използвал неведнъж този механизъм, за да наказва прокурори, които не следват правата линия на партията. Така преди две години двама обвинители от Специализираната прокуратура са изпратени да работят в Североизточна България.

От пусто в празно. И обратно

По закон командироването трябва да става с мотивирана заповед, т.е. да е ясно, че там, където отива един магистрат, има недостиг на хора, а там, откъдето идва – няма много работа. Поглед в справката от ВСС показва, че заповедите на главния прокурор не отговарят на този прост тест.

Реклама

Така например над 20 прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) са командировани нагоре по инстанциите с мотиви „недопускане занижаване качеството на работата“ и „служебна необходимост – констатирана кадрова необезпеченост“, т.е. че там, където отиват, има нужда от хора.

Същевременно в СГП от други прокуратури са командировани близо 30 обвинители. Мотивите на главния прокурор – „поради служебна необходимост, с цел недопускане увеличаването на натовареността на прокурорите от СГП“.

С оглед личността и най-вече предмета на делото

В златните времена на Специализираната прокуратура това беше вероятно най-любимата дестинация за командировка, а кадрите най-често идваха от Софийската районна прокуратура (СРП) или от провинцията. Такъв например е случаят с шефката на Специализираната прокуратура Веселина Маджарова, трансферирана от Средец.

Командированите поемаха „горещите“ дела – тези казуси, в които има най-много интереси. Така например двама командировани, Николай Попов и Иван Първанов, „взети“ от Гешев, се появяват по прословутото разследване за държавен преврат, по което обвинението подслушваше и следеше десетки протестиращи през лятото на 2020 г. И което така и не стигна до съд. Първанов работи по делото срещу Васил Божков.

Друг пример за командирован е бившият районен прокурор на София Петър Белчев. Той е работил по преписката „Жоси“ (водеща до бащата на главния прокурор), но също така и по злополучните разследвания срещу братя Бобокови. По това дело работи и друг командирован прокурор – Генка Брезашка, трансферирана от Военна прокуратура.

Един от най-дълго командированите (над 4 години) в Специализирана прокуратура Георги Николов, иначе титуляр в СРП, работеше по разследването срещу началниците в отдел „Наркотици“ на ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков. Прокурор Николов отказа и разследване по случая „Ало, Банов“ за ремонта на Ларгото.

Доайенът на командированите

Доайенът в тази немалка общност на командировани в прокуратурата е майор Юлиан Лефтеров. Преди повече от близо шест години той е трансфериран със заповед на главния прокурор (последвана от още четири) от Военноокръжна прокуратура – София, в Софийската градска прокуратура. Той работи в т.нар. Специализиран отдел, в който влизат дела от висок обществен интерес.

Специализацията на прокурор-майор Лефтеров включва:

•       отказа да се разследва полицейското насилие и незаконния арест на журналиста Димитър Кенаров

•       потъналото в забрава разследване по разследването на „Антикорупционния фонд“ – „Осемте джуджета“, разкриващо корупционни практики на най-високо ниво (един от основните герои по него – прокурор Димитър Франтишек, също е командирован от Гешев – първо във Върховната касационна прокуратура, а после в Окръжна прокуратура – София)

•       делото за укриване на данъци срещу Соня Колтуклиева (във връзка с взети от нея хонорари от Цветан Василев) – прекратено поради изтичане на давност

•       делото срещу издателя Огнян Стефанов, многократно връщано от съда

•       делото за източването на „Теленор“ (по което обвиняем за кратко беше Гроздан Караджов, но прокуратурата сне обвиненията от него), връщано на прокуратурата

•       делото срещу следователя Драгомир Енчев, „прострелял“ хладилник на съседа си (завършило с оправдателна присъда).

Мотивите за командироването на Лефтеров? „Служебна необходимост от командироване на прокурори в СГП поради кадровата й необезпеченост.“

Санирането на проблема

По време на изслушването в парламентарната комисия главният прокурор Иван Гешев многократно обвини тромавите конкурсни процедури, които били причина за командироването на магистрати.

От последните проведени конкурси се вижда, че резултатите от изпитването излизат така, че най-често командированите стават титуляри там, където са били командировани (комисиите от изпитващи се формират от прокурорската колегия на ВСС, председателствана от Гешев).

Още преди закриването на Специализираната прокуратура започна и трансфер на най-доверените прокурори. За целта например беше раздут щатът на Военната прокуратура, а там като зам.-началници бяха прехвърлени „специалистите“ Калин Близнаков и Петър Белчев. Същата прокуратура, откъдето идва и „доайенът“ Лефтеров.

Публикация на „Капитал“, заглавието е на Narod.bg

6 Коментара
 1. Мариана казва

  Ще ЛЕКУВАМЕ ЛЕКАРИ, А??

 2. Мариана казва

  ЗЛОБАТА Е МНОГО ДОЛНОКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ

 3. Мариана казва

  Нищо не може да подобри живота на медийните пачаври…..

 4. Мариана казва

  Може би не трябва да ги обиждам, защото са подсъдими за фашизъм…

 5. Д-р Менгеле казва

  По тироида ще ги разпознаете.

 6. !!! казва

  Прекалено много хрантутници угояваме!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.