Бухалката умря! Софийска градска прокуратурата поема къщата на Бойко в Барселона

8 4 821

Бухалката Специализирана прокуратура окончателно издъхна! Оттам се прехвърлят на Софийската градска прокуратура разследвания и преписки, които касаят евентуална съпричастност на висши длъжностни лица, министри, посочи в интервю за БТА прокурор Валентина Маджарова, бивш ръководител на Спецпрокуратурата.

Тя обясни, че в седемдневен срок от днес всички разследвания и преписки на специализирания орган трябва да постъпят в компетентните прокуратури. Тази дейност е започнала по-рано, като над 800 дела трябва да бъдат преместени и разпределени на прокурори.

Това се налага, след като вчера влязоха в сила измененията в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Част от престъпленията от тяхна компетентност ще се разглеждат от Софийския градски съд и Софийската градска прокуратура, а другата част от окръжните съдилища и прокуратури в страната.

По повод проверките на Спецпрокуратурата срещу Делян Пеевски и Илко Желязков, във връзка с включването им в списъка „Магнитски“ на САЩ, прокурор Маджарова каза, че те са прекратени съответно през март и април 2022 г.

Тя обясни, че на двамата им е направена ревизия от НАП, която не е установила данни за неправомерна дейност. Маджарова постави въпроса защо трябва прокуратурата да се счита виновна, за това че е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, при положение, че има друг орган, който не е подчинен на прокуратурата, който не е установил нередности.

По сигнала на ГЕРБ за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арандунова, прокурор Маджарова посочи, че тече разследване и делото ще се прехвърли в Софийската градска прокуратура.

Също така в градската прокуратура отива разследването по случая „Барселонагейт“, както и това за изграждането на Националната детска болница в София.

Реклама

На въпрос с кое дело се гордее най-много, във връзка със свършената работа и с резултата от работата на обвинителите, прокурор Маджарова отговори, че последните две години Спецпрокуратурата се е окомплектовала и е започнала да работи на изключително високи обороти. „Имаме предадени над 200 лица за корупционни практики. Само за 2021 г. предените на съда лица са 66“, добави тя.

По думите ѝ наказателният процес е изключително тромав и делата не приключват толкова бързо, колкото на гражданите им се иска.

В отговор на въпрос дали тя или нейни колеги са усещали политически или друг натиск, във връзка с работата им, прокурор Маджарова отговори: „Ние сме непрекъснато под политически натиск, колегите ми са изключително психически стабилни хора“.

Тя обясни, че непрекият натискът се получава чрез говоренето по медиите, коментари и анализи от хора, които не познават казусите и са предубедени в конкретния случай. За това дали е имало пряк натиск, прокурор Маджарова каза, че „в специализираната прокуратура имаше охранявани магистрати“.

Маджарова разказа още, че вчера се е провело последното съдебно заседание в Специализирания съд. Става въпрос за голяма наркогрупа, като на съд са предени повече от десет души.

Вчера Прокурорската колегия на ВСС преназначи Валентина Маджарова на работа в Окръжна прокуратура – София.

Тя отбеляза, че от днес вече не се води на работа в Спецпрокуратурата, но в промените на Закона за съдебната власт има параграф, който я задължава да постъпи на ново работно място и да няма административни функции, но същевременно трябва да има в рамките на седем дни, докато се случи прехвърлянето на делата.

8 Коментара
 1. Рецидив казва

  I’m watching you closely….

 2. ДУЛЦИНЕЯ казва

  А ОНЯ НЕЗЕМЕН КРАСАВЕК КЪДЕ ЩЕ ГО НАТИРЯТ

 3. НА ДЯДО БОЖЕ ПАЧКАТА казва

  НАРКОГРУПАТА ДА НЕ БИ ДА ИГРАЕШЕ ХОРО“ МЪРШО ??

 4. Египетската казва

  АЗ? АЗ ЩЕ ВИ ОСЪДЯ ЗА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ; ЧЕТИ :

  Член 6 от Европейската Конвенция за защита правата на човека
  2. Βсяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона.

 5. ОТВРАТЕНА казва

  Възможно ли е да сте дотам тъпи, че да си мислите, че корупцията и злоупотребите ви с власт са дотам ненаказуеми, че да си живуркате като царе …. ?

 6. ОТВРАТЕНА казва

  НО СА СВАРЕНИ ЖАБИ ……

 7. ОТВРАТЕНА казва

  Б.Б. ИМА САМО ЕДНА ФИРМА И СЕ КАЗВА “ ТРАНСКОМЕРС „, МЪРШИ….

 8. Филчев казва

  Ехааа, и Соф.Гр.Прокурори се уредиха най-после с луксозни командировки (почивки) на каталунската ревиера край Барцелона!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.