ОФИЦИАЛНО: Умря „спецбухалката“ на Гешев

4 2 251

От сряда (27 юли) бухалката на Гешев – специализираното наказателно правосъдие в България, отива в историята след влизането в сила на приетите през април промени в Закона за съдебната власт.

Това остава единственото значимо постижение на разпадналата се управляваща коалиция около ПП, която дойде на власт през декември миналата година със заявки за радикална съдебна реформа.

Кулминацията в съществуването на спецпрокуратурата бе аферата „Осемте джуджета“ и делото за държавен преврат, което бе образувано по време на гражданските протести за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. Най-голямото дело, което спецсъдът гледаше бе за фалита на КТБ.

Водещият прокурор по „КТБ“ Иван Гешев бе издигнат до позицията на главен прокурор, но и досега не е дал убедително обяснение защо Делян Пеевски дори не е бил разпитан като свидетел по този мегапроцес. Ироният е, че спецсъдът спира да съществува точно на рождения ден на депутат от ДПС.

Народното събрание успя окончателно да закрие специализираните съдилища и прокуратурипри третия си опит. Главният прокурор Иван Гешев направи всичко по силите си, за да спре този процес, като дори обжалва решението на парламент пред Конституционния съд.

Реклама

В крайна сметка обаче КС единодушно отхвърли аргументите на Гешев и сложи точка на спецправосъдието в този му вид.

Мнозинство затази промянаимаше още в 45-я и 46-я парламент, но липсваше достатъчно време и желание за окончателното приключване на правосъдния експеримент, започнал през 2010 година.

Политическият локомотив за създаването на специализираните институциипреди 12 години бе тогавашния вицепремиер, вътрешен министър и дясна ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

По времето на Цветанов МВР кръщаваше акциите с имена на съдии, които си позволяваха да не се съгласят с действията на силовото министерство. Вътрешният министър обясняваше, че спецсъдът ще „затвори страницата на прехода“ в България. Той си представяше спецсъда като правосъдна институция, пълна с магистрати отличници, които ще дадат отпор на мафията.

Това не само не се случи, ами специализираното правосъдие си спечели славата на „бухалка“. При първоначалния подбор специализираните магистратури се напълниха с хора, които показаха по-скоро средни резултати на конкурсите, а отличниците в съдебната система демонстрираха пълно пренебрежение към инициативата на ГЕРБ.

За 12 години спецпрокурорите  не постигнаха никакви значими резултати срещу организираната престъпност и корупцията. Най-високопоставеният осъден на втора инстанция остава бившата кметицата на столичния район “Младост“ Десислава Иванчева. Главният прокурор Иван Гешев оправдава това с остарелите процесуални закон и твърде формалния процес.

4 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  ПРЕДСТОИ РАЗАРХИВИРАНЕ НА НЯКОИ ОТДЕЛИ И МЕДИЙНИ СЪДЪРЖАНИЯ ……

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ВОЙНА !!!

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ПАЧАВРИТЕ„ КАНДИДАТКИ ЗА МАТА ХАРИ ИНДУСТРИЯТА И ТЕ…..

 4. ОТВРАТЕНА казва

  И не пишете за закърнели участъци на изпълнителната и съдебната власт, като МВР, прокуратура и прочие….. Там всичко е сратвания с определени групи от хора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.