НОВ АБСУРД: Зам.-министър на Киро и Асен рекетира строители (вижте кой е Андрей Цеков)

5 10 642

Зам.-министър на финансите и личен приятел на Кирил Петков и Асен Василев се е вживял в ролята на рекетьор! Скандалът оповести пред Alarma.bg бизнесмен от строителния бранш, помолил за анонимност.

Предприемачът разкри, че Андрей Цеков, бивш служител на любимата гербаджийска фирма „Главболгарстрой”, се възползвал от познанството си с всички важни в сектора, за да ги изнудва да връщат „ресто” от спечелените обществени поръчки.

Абсолютно същия престъпен подход използваше и Бойко Борисов, раздавайки щедро милиардни поръчки, които после пълнеха чекмеджето с евро по 500 като „благодарност” от облажилите се приближени бизнесмени.

Любопитен въпрос е на базата на каква експертиза именно 49-годишният Андрей Цеков бе назначен за зам.-министър на финансите? Освен, че е семеен приятел и бизнес съдружник с Киро и Асен…

Неговото име все още фигурира като заместник-председател на Камарата на строителите в България като представител на „Аква Темпус“ ООД, която усвоила 5,5 млн.лв. по проекти за саниране и реконструкция в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн.лв. от Европейските структурни фондове.

Иначе Андрей Цеков дълги години е главен юрисконсулт, заместник-председател на управителния съвет и изпълнителен директор на „Главболгарстрой“, където работи от 2000 г.

„Главболгарстрой Холдинг“ е най-голямата строителна група от компании в България с над 40 годишен опит като главен изпълнител на обществени, жилищни, промишлени, инфраструктурни и еко-проекти и ето любимите компании на ГЕРБ.

Сред големите изпълнени от нея прокети са „Sofia South Ring Mall“, столичния Околовръстен път, Съдебната палата на Косово в столицата Прищина и участъка от АМ „Струма“ между Дупница и Долна Диканя, допълва информацията „Economedia.bg“ по повод конференция към края на 2012 г., където Андрей Цеков е лектор, наред с Кирил Петков, Симеон Дянков и др.

По това време Кирил Петков вече е завършил изграждането на търговския парк, преименуван по-късно „Jumbo Plaza“, за която инвестиция самият той споделя, че е американска и идва от неназован частен семеен капитал, и който парк продават заедно с американския хедж-фонд „Karsch Capital“, преди да развият бизнеса със сокчета.

Освен като представител и член в управлението на „Главболгарстрой“, Андрей Иванов Цеков е още сред управителите, съдружниците, собствениците или директорите на редица фирми, става ясно от Търговския регистър.

Ето и официалната лустросана визитка на зам.-министърът на финансите Андрей Цеков, публикувана на страницата на ведомството:

Реклама

Дата на раждане:

13.04.1973 г.

Образование:

Андрей Цеков е магистър по „Право“ от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава и следдипломна квалификация по строително право от ФИДИК. Придобива следдипломна квалификация по Бизнес право на Европейския съюз със специализация в „Защита на конкуренцията“ в Amsterdam Law School, Нидерландия, и следдипломна квалификация по Стратегическо управление – Специализирана програма за висши управленски кадри към Станфордския университет, САЩ.

Професионален опит:

Притежава богат професионален и управленски опит в частния сектор, натрупан в областта на управление и контрол на инвестиционни проекти в проектирането и строителството, администриране на строителни договори, управление на искове и разрешаване на спорове в инвестиционния процес и защита на конкуренцията.

Бил е член на Управителния съвет  (2014 – 2016) и на Контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България. Съосновател и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството (2015 – 2021).

Бил е лектор в областта на правната и нормативна уредба в строителството и управлението на договори към Университета за архитектура, строителство и геодезия и към Висшето строително училище „Любен Каравелов“.

Владее английски и руски език.

При изпълнение на своите функции Андрей Цеков ще осъществява оперативно ръководство и координация на дейността на Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция, както и на дирекция „Държавни помощи и реален сектор“ в МФ.

Ще осъществява наблюдение и координация на дейността на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ и на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ в Министерството на финансите.

5 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  “ АЛО, БАНОВ Е. ИЗПРАТЕТЕ КОМПРОМЕНТИРАЩИЯ КОНТИНГЕНТ ! “

  ( ПОЗДРАВ: КРИМИНАЛЕН ЕМИСАР ПОД ПРИКРИТИЕ )

 2. ОТВРАТЕНА казва

  ЩЕ БЪДЕ ЗАБАВНО ДА СЕ ГЛЕДА КАК КОЛОДАТА ОТ КАРТИ СЕ СРУТВА, А КИКИ И ГОТИНИЯТ АСЕН, СИ СТОЯТ НЕВРЕДИМИ ВЪВ ВЪЗДУХА…..

 3. ОТВРАТЕНА казва

  ЗАЩОТО ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ ГНУСНИ УРОДИ СА ОТПУСНАЛИ ЮЗДИТЕ ЗА БЕЗБРОЙНИ ИЗВРАЩЕНИЯ ОТ СТРАНА НА ХОРА, СИГУРНИ В СВОЯТА БЕЗНАКАЗАНОСТ.

 4. ОТВРАТЕНА казва

  ТЪПИ КУРВИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.