ИЗДЪНКА: Ники Еконта лансира слуга на Васил Божков, заплашил работник с „Ти си мъртъв“

1 4 395

Транспортният министър Николай Събев изцяло загубил доверието на коалиционните партньори на ПП, въпреки че един от основателите на все още управляващата партия и се смята, че е в тесния кръг около лидерите Кирил Петков и Асен Василев.

Странни обществени поръчки за стотици милиони и пробутването на съмнителни кадри са в основата на загубеното доверие към Събев.

Един от най-близките му приближени е слугата на Васил Божков – Бойко Стоилов, когото назначи за шеф на звеното, което ремонтира локомотивите в държавното дружество БДЖ – Пътнически превози. Точно заради Стоилов депутатката Зорница Стратиева от „Демократична България“ е вдигнала мерника на Николай Събев и то не е без основания.

Бойко Стоилов стана известен с репликата „Ти си мъртъв“, която отправи към служител на БДЖ, подал сигнал за фиктивен ремонт на локомотив в частното предприятие „Жп Тракция“ ЕООД. Предвидливият железничар обаче е записал разговора си с шефа на ремонтите, а Нова телевизия го излъчи. Така Стоилов официално бе отстранен от работа в края на януари 2018-а.

Зорница Стратиева пък е член на „Зеленото движение“, което е една от трите партии в „Демократична България“. Интересът й към БДЖ не е случаен, тъй като тя е единственият депутат, който ходи на работа с влак.

Всяка сутрин в Перник чака железницата, за да отиде на работа в парламента. Слиза на Централна гара в София и после хваща метрото за две спирки. Затова следи изкъсо всяко действие на транспортния министър, който е известен с това, че избягва да ходи на парламентарен контрол.

Затова пък Стратиева му задава десетки писмени въпроси, един от които е за протежето му Бойко Стоилов. До февруари 2022 година Стоилов е управител на „Жп Тракция“ ЕООД. Собственик е Николай Кръстев, който притежава й капитала на „Ен Ер Консултинг“, която има договор за 137 милиона лева, за да поддържа влаковете на БДЖ.

Реклама

„Подобна смяна на позиции прави впечатление за корупция, защото ръководни кадри на частни фирми заемат позиции в контролиращите ги държавни органи. А след време пак се връщат в бизнеса.

Опасявам се, че след напускането на държавната администрация, Бойко Стоилов отново ще заема ръководна позиция в някоя от компаниите на Николай Кръстев“, пише Стратиева във въпроса си до Николай Събев.

До петък не е ясно дали тя ще получи отговор заради отиващото си правителство. Всъщност въпросът на депутатката, която пътува с влак, е заради разследванията срещу „Ен Ер Консултинг“ за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на БДЖ.

Нейните страхове са, че служителят на частната компания ще заличи следите в документацията и това е неговата мисия при назначението му. Фирмата е замесена в няколко скандала при министрите Ивайло Московски и Росен Желязков, когато се разпоредиха фиктивни ремонти на локомотивите, за което са плащани милиони.

По това време шефът на Бойко Стоилов е Николай Кръстев, който е свързан с бизнеса на Васил Божков, който имаше интереси в БДЖ.

Фирмата „ЖП Тракция“, на която управител е бил сегашния държавен шеф Бойко Стоилов, се свързва косвено с укриващия се в Дубай хазартен бос.

Собственикът на дружеството с договор за стотици милиони с БДЖ е бил управител на друга фирма – „Адлер бг“. Тя официално е собственост на Васил Божков. Освен това е включена и в българския списък „Магнитски”.

Интересите на Васил Божков БДЖ са от 2012 година и фирмите му бяха свързани с държавното дружество до преди две години, когато прокуратурата го подгони за 19 престъпления. Назначаването на кадрите му в държавните органи обаче не убягва от погледа на депутати от коалицията като Зорница Стратиева от „Демократична България“.

1 Коментар
  1. Д-р Менгеле казва

    По ТИРОИДА ще ги разпознаете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.