В 12 без 5: ПП прави ударни назначения в администрацията

4 2 360

Хаотичните промени в структурата на администрацията продължават, въпреки че кабинетът на „Продължаваме промяната” е в оставка. Тази седмица изтича общественото обсъждане на поредната порция нови устройствени правилници на различни държавни агенции и инспекции, с които се прокарват сериозни промени в тях.

Техните разнопосочни цели само показват, че единна визия за реформа на административния апарат липсва – някои промени сега целят да оправят щети, нанесени от други пресни опити за механично орязване на администрацията.

Други са откровено недомислени и е много вероятно да просъществуват само на хартия. Това показва преглед на последните нормативни актове в социални ведомства, предложени за обществено обсъждане от правителството, пише „Сега”.

Главна инспекция по труда

Това е най-сериозната промяна в социалната област от реформата в структурите за хората с увреждания и социалните услуги насам.

За нея дори беше направено специално изключение в закона за бюджет 2022, за да се позволи инспекцията да получи нови 200 щатни бройки – нечувано увеличение за последните години.

Стъпката е закономерна – в последните години тази служба бе натоварена с допълнителни задачи, въпреки че и без тях едва имаше необходимите служители да покрива всички предприятия в страната. Тя би следвало да е обезпечена и със средства.

На практика обаче не е ясно как ще се реализира това увеличение на щата и къде ще бъдат работните места на всичките тези нови служители. В момента служителите с инспекторски правомощия са  414, а с предложения нов Устройствен правилник броят им ще бъде 614.

Увеличаването на хората не е единствената промяна. Социалното министерство е предложило изцяло нова структура на дирекциите, като сегашните 28 областни инспекции на труда се обединяват в седем главни дирекции и 14 териториални.

14-те териториални ще осъществяват контролните функции на инспекцията по места, а главните ще координират, планират, анализират и отчитат резултати и ще предлагат мерки за подобряване на работата. Така на една главна дирекция в някои случаи ще се падат по пет области.

Реклама

Намаляването наполовина на териториалните инспекции предизвика гнева на работодатели, общини и синдикати. Становищата срещу промените са рекорден брой за обществените обсъждания – 20.

Един от най-големите работодатели в област Смолян например – „Арексим“, възразява срещу закриването на инспекцията в Смолян (занапред ще има в Пловдив и Хасково). Смолян е планински район с много специфична среда и изисква специални компетенции, посочват от фирмата.

Сходни са и другите становища от бизнеса, тъй като инспекцията освен контрол осигурява и купища административни услуги.

Любопитен поглед към парадоксите на нашата вечна административна реформа дава синдикатът на административните служители към КТ „Подкрепа“.

Оттам припомнят, че окрупняването е повторение на стар такъв опит, провалил се след време. Сега социалното министерство дословно е копирало аргументите от последвалото увеличаване на структурите, само че за тяхното намаляване.

Предстои тези дни да се види дали правителството ще приеме промените въпреки многото негативни становища.

Агенция за закрила на детето

И тази агенция се върти в омагьосан кръг от промени, като новите оправят поразиите от старите. Тук проблемът е с националната телефонна линия за деца с номер 116 111.

Към момента тази линия се обслужва от служители на агенцията за детето, но от есента на 2020 г. нейната администрация е съкратена на 54 щатни бройки. Затова сега се предлага функциите по осигуряването на линията да се изпълняват като споделени услуги със социалното министерство.

Така служители на министерството ще поемат 24-часовите дежурства за консултиране и приемане на сигнали за деца в риск на центъра за обаждания, а агенцията за закрила на детето ще изпълнява функции по наблюдение и контрол на работата.

4 Коментара
 1. ОТВРАТЕНА казва

  НЕ СТИХВАТ ГРОЗНИТЕ ПРОЦЕСИ НА ФЕРМЕНТАЦИЯ…….

 2. ОТВРАТЕНА казва

  Номер 112 – информирайте за кражби във вашия район

 3. ОТВРАТЕНА казва

  НУЖЕН ВИ Е ЖЕЛЕЗНИЯТ ЮМРУК НА ( ФЕРМЕНТИРАЛИЯ ) ПРЕЗИДЕНТ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА И НЕЙНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ…… ТАКА ЩЕ ПРЕВЪРНЕТЕ РОДИНАТА СИ В ШВЕЙЦАРСКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА ДОНАЛД ТРЪМП. ……

 4. Георги Еленов Аврамов казва

  На косъм бяха от успех, но днес, след краха в Народното събрание ръководството на инспекцията по труда сигурно е в ступор 🙂 и има защо 🙂

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.